Veliko nevrijeme

Spojili se nebo u zemlja: U Lici se cijelu noć “vragovi ženili”

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ



GOSPIĆ Stara lička izreka za loše vrijeme u Lici glasi: „Vani se vragovi žene“. Ako je suditi po snažnoj južini, jakom vjetru i pljusku koji je zahvatio cijelu Liku onda su se noćas posvuda „vragovi ženili“.


Oko 18 sati sinoć se nije moglo izaći van jer je orkansko jugo lomilo kišobrane, a kiša je spojila nebo i Zemlju. U Gospiću je unatrag 24 sata palo 76 litara kiše na metar četvorni, u Otočcu 31, Plitvičkim jezerima 25, dok je noćašnji rekorder bio Zavižan sa 78,7 litara kiše.


Tako je u Gospiću dosegnut ovogodišnji dvodnevni rekord sa ukupno 160 litara kiše. Nakon gotovo četveromjesečnog „sna“ jutros su potekli svi lički potoci i manji izvori koji su presahli zbog dugotrajne suše. Neki su doslovno buknuli poput Tisovca kod Gospića, potoka koji veći dio godine ne teče, a onda se u par sati pretvori u podivljalu bujicu koja nosi sve pred sobom. U akomulacijskom jezeru Kruščica u Kosinju obilna kiša jedva se i osjetila.




Potvrdila nam je to voditeljica Vodno-gospodarske ispostave Like i primorja Lidija Pernar.


-Bilježimo porast vodostaja rijeka Bogdanice Novčice i Like, dakle onih rijeka koje vodom pune jezero Kruščica. Nakon poduljeg razdoblja bez kiše razina vode u jezeru bila je u mninimumu tako da ove obilne kiše ipak neće ugroziti naselja u Kosinjskoj dolini, odnosno jezero Kruščica, rekla nam je Lidija Pernar.


Foto: M. SMOLČIĆ


Foto: M. SMOLČIĆ



Iako na području NP Plitvička jezera nisu pale znatnije količine kiše ipak su bile dostatne za promijenu vizure popularnog Velikog slapa koji je do jučer jedva „curkao“, a sada teče u punom sjaju. Čini se da kiša nije pretjerano smetala brojnim posjetiteljima iz Kine, Južne Koreje i Japana koji su i u ovo doba godine vrlo brojni na Plitvičkim jezerima. Na ovaj se način potvrđuju izjave Uprave parka kako se u ovom slučaju više ne može govoriti o špici turističke sezone i posezoni. Unatoč obilnim pljuskovima.


Foto: M. SMOLČIĆ


Foto: M. SMOLČIĆ



Foto: M. SMOLČIĆ


Foto: M. SMOLČIĆ