Burna sjednica

Senjsko vijeće ima dva nova vijećnika

Dorotea Prpić

Marina Rončevića će u redovima HDZ-a i koalicijskih partnera zamijeniti Mile Tomljanović, a u Vijeće se vratio predsjednik Hrvatske bunjevačke stranke Marko Prpić-Miladina



SENJ Senjsko Gradsko vijeće ima dva nova vijećnika. Marin Rončević je u međuvremenu zaposlen u Gradskoj upravi i njega će u redovima vladajućeg HDZ-a i koalicijskih partnera mijenjati Mile Tomljanović. U Vijeće se vratio predsjednik Hrvatske bunjevačke stranke Marko Prpić-Miladina pa je Vijeće napustio Ivica Tomljanović, njegova dosadašnja zamjena.


Ovu izmjenu u Bunjevačkoj stranci oporbeni vijećnici s Kandidacijske liste grupe birača Sandro Biondić i Denis Opala, nazvali su nemoralnom jer, kako su istaknuli, Prpić dolazi HDZ-u držati većinu u Gradskom vijeću, uzdrmanom izbacivanjem dosadašnje predsjednice kluba vijećnika HDZ-a Laure Turkalj iz stranke iz razloga što je na nedavnim izborima za skupštinu županije bila na listi Darka Milinovića.


– Uz to, Prpićeva tvrtka ima i 4-godišnju koncesiju s Gradom na održavanju i asfaltiranju cesta na senjskom području vrijednu oko 6,8 milijuna kuna, a Bunjevačka stranka je nedavno koalirala s HDZ-om za županijske izbore. Prpić u Senju vodi politiku, a tvrtka mu ima sjedište u Rijeci – istaknuo je vijećnik Biondić.




– Moja je tvrtka posao s Gradom dobila na javnom natječaju, a Bunjevačka stranka nije u koaliciji sa HDZ-om – odgovorio je Prpić.


Visoka cijena vrtića


Vijeće je donijelo odluku o cijeni vrtića. Za cjelodnevni program iznosi 660 kuna, a za poludnevni 528 kuna ili 36 posto ekonomske cijene, a razliku do pune cijene plaća Grad. Unatoč nekim dodatnim olakšicama za roditelje s više djece, oporbenjaci su ocijenili da je cijena za roditelje visoka, posebno u usporedbi s nekim susjednim sredinama pa je zaključeno da će se cijena vrtića dodatno analizirati.


Izvješća o radu za 2018. godinu podnijeli su ravnatelji Gradske knjižnice, Gradskog muzeja, Pučkog otvorenog učilišta, Razvojne agencije i Javne vatrogasne postrojbe, sva su jednoglasno prihvaćena, a ravnateljima pojedinačno i njihovim zaposlenicima gradonačelnik je zahvalio na predanom i stručnom radu.


Izvješće o radu za proteklih šest mjeseci podnio je gradonačelnik Sanjin Rukavina. Među ostalim, završena je sanacija odlagališta otpada i dovršena izgradnja reciklažnog dvorišta u Senju i nove dionice plaže i šetnice Škver, kao i izgradnja parkirališta u Domu zdravlja, ugrađeni su podzemni kontejneri za otpad, realiziran je program zapošljavanja Zaželi, počeli su radovi na izgradnji vjetroparka, kupljena su dva vozila za bolje za povezivanje senjskog zaleđa sa Senjom, za prvašiće i učenike slabijeg imovinskog stanja osigurani su besplatni udžbenici, izgrađen je i spomenik braniteljima, uređena je Ulica Stjepana Radića.


Pri kraju je uređenje predprostora Pavlinskog trga, a u Svetom Jurju uređenje trga, plaže, dječjeg igrališta i vidikovca. Uz to, u Senju ponovo djeluje Stalna služba suda, Grad će sufinancirati i obnovu zgrade suda, a pri kraju su i radovi na obnovi zgrade senjske policijske postaje. Osigurane su i stipendije za dvadesetak učenika i studenata, s državnim institucijama su potpisani ugovori o nabavi spremnika za otpad te o rekonstrukciji i o dogradnji dječjeg vrtića.


Divlji deponiji


Vijeće je GKD Komunalcu dalo i prethodne suglasnosti na uvjete isporuke za usluge tržnice, parkiranja i javnog prijevoza. Donesen je i niz komunalnih odluka, o taksi prijevozu, o komunalnom redu, o dimnjačarskim poslovima te odluka o socijalnoj skrbi.


Oporbeni vijećnici su kod odluke o posebnim mjerama za sprečavanje odbacivanja otpada i izvješća o količinama tog otpada, koje Grad Senj nastoji sanirati ovisno o sredstvima, upozorili na još desetak službeno neevidentiranih lokacija divljih deponija. U njihovoj sanaciji i općenito o popravku današnjeg stanja onečišćenog okoliša trebalo bi pomoći i mobilno reciklažno dvorište koje će se nabaviti tijekom ove godine.



Vijeće je odlučivalo i o dobitnicima javnih gradskih priznanja za 2018. godinu. Nagradu za životno djelo dobio je Branko Tomljanović – Krombi za doprinos na polju medicine, sporta i aktivnog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Nagradu Grada Senja dobio je Mirko Filipović za glazbeno-amatersko stvaralaštvo, dobrovoljni davatelji krvi Milan Tomac i Milivoj Bašić te Gumi servis Janušić za uspješno, stručno i profesionalno djelovanje.


Dobitnici zahvalnica Grada Senja su Nikola Debelić, Tatjana Jeren Beus, Ivan Beus, Ali Bakija, Zrinka Ostović, Berta Tomljanović, Vladimir Gregović, Milan Krmpotić, Željko Mudrovčić, Milan Vukelić i VID Bonaca. Javna priznanja bit će uručena 23. travnja, na Dan Grada Senja.



Sjednica je burno završila zbog prijedloga izmjene koeficijenata za plaće u Gradskoj upravi i kojim se samo jednoj osobi plaća snizuje s 2,74 na koeficijent 2,49.


– Radi se o Davoru Turkalju kojeg ste vi, gradonačelniče, doveli iz Perušića i zaposlili u Gradskoj upravi, a plaću mu snizujete samo zato jer je njegova supruga na izborima podržala Darka Milinovića. Čovjek ima troje djece i od te plaće ih hrani. Tko god digne ruku za ovo, sram ga bilo – rekao je Biondić.



– Koeficijenti će se i ubuduće smanjivati i pokretat ćemo postupke za sve one koji na vrijeme ne izvršavaju svoje radne obveze. I tu nema ništa osobno – rekao je gradonačelnik.


– Zašto niste to napisali u obrazloženju da mu se plaća snizuje radi kvalitete rada? Rekli ste to da se opravdate. To je osobna osveta i to svi ovdje znamo – rekao je Sandro Biondić. Uz riječi »sram vas bilo« Denis Opala je napustio sjednicu, a smanjenje koeficijenata izglasali su vladajući sa sedam ruku za i tri suzdržana.