Promjena nadležnosti

Plitvička jezera idu na upravljanje Lučkoj upravi Senj

Dorotea Prpić

Plitvičkim jezerima dosad je upravljala Lučka uprava Sisak, no Skupština LSŽ-a donijela je odluku o pripajanju Senju, što još mora potvrditi i Vlada. Upravljanje Plitvičkim jezerima će donijeti  i nove prihode od oko 1,6 milijuna kuna godišnje 



SENJ – U Lučkoj upravi Senj uskoro predstoji proširenje nadležnosti i na područje Plitvičkih jezera, saznajemo od njena ravnatelja dipl. ing. Predraga Dešića. Upravo su u tijeku aktivnosti oko pripajanja Plitvičkih jezera toj lučkoj upravi. Vezano uz to, Skupština Ličko-senjske županije je u rujnu ove godine donijela odluku da se Plitvička jezera, kojima je dosad upravljala Lučka uprava Sisak, na upravljanje povjere senjskoj lučkoj upravi. Očekuje se da će na ovu odluku svoju suglasnost uskoro dati i Vlada putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nakon čega bi se područje Plitvičkih jezera preuzelo na upravljanje, što će Lučkoj upravi Senj donijeti i nove prihode na godišnjoj razini od oko 1,6 milijuna kuna.


Ravnatelj Dešić ukazuje i na niz drugih aktivnosti koje se provode s ciljem unapređenja lučke infrastrukture na priobalnom području Ličko-senjske županije pod njihovom upravom.


Radovi na Glavnoj rivi


– U senjskoj luci traju radovi na Glavnoj rivi, odnosno na Gatu sv. Nikole, vrijedni oko 5 milijuna kuna. Financiraju ih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Lučka uprava Senj, a obuhvaćaju kompletnu stabilizaciju rive, izradu korniža i obalnog zida na cijelom gatu, zamjenu poklopnica i obložnica novim kamenom i obnovu hodne površine. U trup gata će se postaviti instalacije i marinski ormarić na koji će se moći priključiti plovila koja uplovljavaju u luku i opskrbiti se vodom i strujom.




Ujedno će biti sanirana i dva istezališta, odnosno razbijača valova s obje strane gata, a prethodno planirani rokovi izgradnje do siječnja sljedeće godine morat će se pomaknuti na ožujak ili travanj zbog jakih kiša – kaže Dešić, dodajući da se ovaj tjedan potpisuje i ugovor za izvanredno održavanje dijela obalnog zida ispred komunalnih vezova u luci Porat na području općine Karlobag u vrijednosti od 1,6 milijuna kuna, a predviđena je zamjena kamena te izrada obalnog zida i korniža u dužini od 130 metara.


Radove financira Ministarstvo u visini od 90 posto, a Lučka uprava ostatak radova i nadzorna tijela gradnje. Radovi će trajati 120 radnih dana, što ovisi o vremenskim prilikama u ovo doba godine, ali do proljeća bi i ta investicija trebala biti završena.


Projekti spremni


– Krenuli smo i s izradom glavnog projekta održavanja luke Karlobag. Mi već imamo glavne projekte izvanrednog održavanja za luke Senj i Sveti Juraj, čime bi Lučka uprava Senj prema dosadašnjim troškovnicima prema Ministarstvu mora za sufinanciranje imala spremnih projekata u vrijednosti oko 30 milijuna kuna.


U to nije uključena izgradnja treće rampe u luci Stinica, što bi trebalo biti financirano sredstvima Ministarstva mora i europskih kohezijskih fondova. Vrijednost investicije je oko 10 milijuna kuna i upravo se izdaju izmjene građevinske dozvole u koje se moralo ići jer su se u međuvremenu promijenili uvjeti koje moraju ispunjavati podnositelji zahtjeva za financiranje projekata iz EU fondova, u smislu izrade potrebne dokumentacije.


Lučka uprava je u ovoj investiciji nositelj projekta, a partneri su Ličko-senjska županija i Grad Senj. Izgradnjom ove rampe luka Stinica će, za razliku od danas, biti sigurna za pristajanje trajekata u svim vremenskim uvjetima – kaže ravnatelj Dešić, dodajući da će se iduće godine krenuti i u dovršetak izgradnje poslovne zgrade Lučke uprave u senjskoj luci. Dovršit će se radovi na zajedničkim prostorima zgrade te dovesti struja i voda do poslovnih prostora, a nakon toga bi se moglo krenuti i u koncesioniranje ukupno šest poslovnih prostora različite namjene i sedam uredskih prostorija.


Predrag Dešić / Foto: D. PRPIĆ


Predrag Dešić / Foto: D. PRPIĆ



Noviteti u Stinici i Prizni


Od lipnja ove godine u trajektnim lukama Stinica i Prizna Lučka uprava je organizirala i usluge priveza i odveza trajekata, u okviru čega je zaposleno osam lučkih privezivača i redara kojima su nabavkom potrebne opreme, poput kućica, telekomunikacijske opreme i četiri vozila, stvoreni uvjeti za rad. Uz to, uveden je i videonadzor putem kojeg se u svakom trenutku ima uvid u stanje u tim lukama. U sljedećoj godini zamijenit će se i modernizirati lučka svjetla u lukama Stinica i Jablanac, u 2021. to će se učiniti u lukama Sveti Juraj i Starigrad, a u svim ostalim lukama to je već učinjeno, sve kako bi se povećala vidljivost, a time i sigurnost plovidbe.