Sjećanje

Ministar Božinović na komemoraciji u Žutoj Lokvi: ‘Nemamo prava zaboraviti naše tragedije’

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



ŽUTA LOKVA Prije 28 godina na današnji dan na raskrižju ceste Otočac-Brinje-Senj skupina pobunjenih Srba iz zasjede je napala policijsku ophodnju. U napadu su smrtno stradali policajci Drago Toljan, Zdravko Vuković, Vinko Krznarić i Milan Vranić. Napad je preživio samo Darko Murat koji se danas tijekom komemoracije došao pokloniti poginulim prijateljima i suborcima.


Uz članove obitelji poginulih policajaca danas su na kommoraciji sudjelovali ministar Davor Božinović, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ivan Biljan, župan ličko-senjski Darko Milinović te gradonačelnici i načelnici općina s prostora Ličko-senjske županije.


Poseban obol komemoraciji dali su članovi brojnih braniteljskih udruga pristigli iz svih dijelova Ličko-senjske županije. Ovom su prigodom položeni vijenci i upaljene svijeće na mjestu gdje su u svega nekoliko minuta izgubljena četiri mlada života.




Osim čitanja promemorije o stradavanju hrvatskih policajaca danas drugih govornika nije bilo. Nastupio je Crkveni zbor Brinje s nekoliko sakralnih pjesama. Komemoracija je održana na mjestu ovog tragičnog događaja gdje je nakon rata izgrađena spomen-kapelica ispred koje je svetu misu danas predvodio vojni kapelan don. Ivan Blaževac. 


Prilikom obraćanja novinarima ministar Davor Božinović osvrnuo se na tragične događaje od prije 28 godina te naglasio kako Hrvatska ne smije zaboraviti brojne tragedije koje su joj se dogodile tijekom Domovinskog rata.


Ministar Božinović je na pitanje novinara potvrdio kako je okončano krim-istraživanje vezano uz nedavni incident u Đevrskama, za što je podnesena kaznena prijava protiv dvojice mladića. Nedavni slučaj napada u Uzdolju gdje je skupina maskiranih osoba demolirala kafić „Petko“ i ozljedila nekoliko gostiju još se istražuje.


PU uprava Šibensko-kninska privela je nekoliko osoba osumnjičenih za ovaj napad, ali o svemu još uvijek nema pouzdanih podataka. Ministar Božinović je još jednom najoštrije osudio svaki fizički napad i izazivanje nereda po bilo kojoj osnovi.