Jesen u Lici

‘Gačanka’ iz Otočca, revna čuvarica ličkog naslijeđa: Evo čime su fascinirali Amerikance

Marin Smolčić

Članice Udruge 'Gačanka'

Članice Udruge 'Gačanka'



OTOČAC U zagrebačkom Etnografskom muzeju sinoć je uz pokroviteljstvo Američke ambasade u RH organizirano predavanje i izložba vezana uz ličku kapu. Ondje je u ime Udruge „Gačanka“ iz Otočca bila predsjendica udruge Dragica Rogić. Prema njezinim riječima ta će se izložba preseliti u Gospić od 15. listopada.


Razlog razgovora s ovom dugogodišnjom čuvaricom ličkoga etnosa bila je ipak priredba „Jesen u Lici“. Pitamo hoće li „Gačanka“ imati svoj štand?


– Naravno da „Jesen u Lici“ ne bismo ni za što propustili jer ondje izlažemo već dugi niz godina. Imat ćemo zapravo dva štanda na ovogodišnjoj priredbi. Na jednome ćemo izložiti tradicijske proizvode: čarape, torbe, kape, coklje, domaće platno i starinske kožune.




Drugi štand bit će suvenirnica s kolekcijom proizvoda Gačanke, a sve izloženo bit će u duhu ličke tradicije i načinjeno od domaćih materijala i sa starinskom tehnologijom. Svi naši proizvodi imaju zaštitni znak Lika quality, rekla nam je Dragica Rogić.


Sve što stvaraju u Gačanki radi se isključivo od prirodnih materijala. Valjda se pri tome neće požaliti Društvo za zaštitu životinja jer se tradicionalni lički kožun izrađuje isključivo od štavljene ovčje kože. Nekada nije bilo na raspolaganju plastike i skaja kao danas.


Udrugu „Gačanka“ iz Otočca čini 12 žena koje neumorno njeguju izvornost i tradiciju Gacke doline i Like. Gotovo da niti ne postoji važnija sajamska manifestacija koja definira i čuva etno naslijeđe, a da ondje ne nastupi „Gačanka“ sa svojim rukotvorinama.