Interdisciplinarni simpozij

“Dragi Novače” 26. i 27. travnja u Senju

Dorotea Prpić

Simpozij je ove godine posvećen senjskom književniku Vjenceslavu Novaku jer se obilježava 160 godina od njegovog rođenja



SENJ U Senju je sve spremno za održavanje drugog Senjskog interdisciplinarnog simpozija pod nazivom »Dragi Novače!« koji je ove godine posvećen književniku i Senjaninu Vjenceslavu Novaku, saznajemo od prof. Ane Vukelić, idejne začetnice, voditeljice projekta i članice Organizacijskog odbora Simpozija. Ovo kulturno događanje nastavak je lani započetog projekta kada je održan prvi simpozij posvećen Silviju Strahimiru Kranjčeviću.


Ovogodišnji simpozij održava se 26. i 27. travnja, u bogatom tjednu proslave Dana grada Senja, a književno djelo Vjenceslava Novaka kao njegova tema bio je logičan izbor, s obzirom na to da se ove godine obilježava 160 godina od književnikovog rođenja.


Grad pokrovitelj


– Ideju Senjskog interdisciplinarnog simpozija prepoznao je Grad Senj koji ju je bezrezervno podržao i koji je pokrovitelj Simpozija. Na tom tragu, a uzimajući u obzir važnost Senjanina Vjenceslava Novaka za cjelokupnu hrvatsku i europsku književnost, senjsko Gradsko vijeće je 2019. proglasilo godinom Vjenceslava Novaka na razini grada Senja. Na taj će se način mnoge gradske ustanove i institucije uključiti u odavanje počasti Vjenceslavu Novaku programskim aktivnostima u skladu sa svojim planom i programom rada, a svakako će se na ovaj način istaknuti i Senjski interdisciplinarni simpozij. Neupitno je da će se napokon aktualizacija senjske književnosti, kulture i tradicije podignuti na opravdano višu razinu – kaže prof. Vukelić.




Da je projekt Senjski interdisciplinarni simpozij nadišao granice Senja i Ličko-senjske županije, svjedoči i činjenica da se ovogodišnje izdanje događaja odvija pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Načelo interdisciplinarnosti, naznačeno samim naslovom projekta, odabrano je jer Senj sa svojim književnicima te svojim povijesnim, kulturnim i književnim značajem osigurava različitost tumačenja i pristupa.


Velika čast


– Cilj 2. Senjskog interdisciplinarnog simpozija je aktualizacija, popularizacija i valorizacija Novakova značaja u Senju i izvan njega, a vrijednost i značaj projekta prepoznao je i akademik Krešimir Nemec koji je ove godine predsjednik Organizacijskoga odbora Simpozija, čime je Senju iskazana velika čast – pojašnjava prof. Vukelić i dodaje da je Simpozij podijeljen u više cjelina: književnost i književna kritika, jezik, povijest, glazba, duhovnost, biografija, sociologija književnosti, film i kazalište. Radovi sa Simpozija bit će naknadno objavljeni u zborniku simpozijskih radova, čime će projekt Senjski interdisciplinarni simpozij dobiti svoju drugu tiskanu publikaciju.


Sudeći prema programu, i ovogodišnji Simpozij će biti bogato znanstveno i kulturno događanje koje će dostojanstveno obilježiti veliku Novakovu obljetnicu. Novakov Senj bit će domaćin brojnim književnicima, književnim kritičarima i teoretičarima te ostalim gostima koji će se u njegovu čast okupiti na predavanjima, radionicama i popratnim događanjima.


Svečano otvaranje Simpozija bit će 26. travnja u 10 sati u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju, a događaj je otvoren za sve zainteresirane koji žele više čuti o senjskom, hrvatskom i europskom književniku Vjenceslavu Novaku.