Ovacije za Opatijca

Titov Galeb novi je izazov za najboljeg maketara na svijetu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Opatijac s lovranskom adresom Roland Vlahović tri godine za redom je svjetski i europski prvak u brodomaketarstvu, a 20-ak njegovih maketa može se do 4. prosinca razgledati u Centru Gervais. Da bi sve ove makete nastale i ubrale međunarodne nagrade, zlatni majstor utrošio je oko 50.000 sati rada



OPATIJA Makete brodova čiji je autor Roland Vlahović, »naš domaći čovek« koji je tri godine za redom svjetski i europski prvak u brodomaketarstvu, od jučer su izložene i mogu se pogledati u Centru Gervais u Opatiji. Izložba se može razgledati svakoga radnog dana od 19 do 21 sat te subotom i nedjeljom od 14 do 21 sat, sve do 4. prosinca, a izloženo je 18 završenih modela brodova i još četiri modela na kojima ovaj majstor zlatnih ruku još uvijek radi.


Da bi sve ove makete ugledale svjetlost dana te ujedno ubrale i prestižna europska i svjetska zlata, Vlahović je utrošio najmanje 50.000 sati rada, a kako kaže, »izgradnja maketa brodova njegova je najveća ljubav otkad zna za sebe«. Na natjecanjima u maketarstvu sudjeluje tijekom posljednjih pet godina. Za svoj je rad nagrađen mnogobrojnim nagradama i priznanjima, među kojima su i nedavno osvojena tri zlata i jedno srebro na Svjetskom prvenstvu maketarstva u Rumunjskoj.


Velika fešta


Sinoć je za »našeg Rolija«, jer Roland je Opatijac koji danas živi u Lovranu a radi u Matuljima, u Gervaisu upriličena velika fešta koju su uz glavne pokrovitelje izložbe, Grad Opatiju i Primorsko-goransku županiju, omogućili i brojni sponzori. Program je pred mnogobrojnom publikom vodio Dražen Turina Šajeta, a u glazbenom dijelu nastupali su, uz ostale, i Dule i Bonaca.




– Opatijska rivijera ima jednog od najboljih brodomaketara u svijetu i mi često ni sami nismo svjesni koliko uspješni ljudi žive u našoj sredini. Sada smo ponosni što možemo ugostiti ovu jedinstvenu izložbu – rekao je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i pozvao goste da u idućim danima svakako dođu i na miru pogledaju izložbu koja će, osim domaćih ljudi, sigurno biti zanimljiva i turistima. Čestitkama su se pridružili i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, te zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić, a »zvijezda večeri«, Roland Vlahović je dočekan uz ovacije i aplauz.


Sanjao brodomaketarstvo


– Počelo je sve još u osnovnoj školi, gdje je moj nastavnik Tomac koji je predavao tehnički odgoj vodio aviomodelare, ali ja sam se brzo prebacio na brodove. Blizu mene je živio Mario Valčić koji je izrađivao jedrenjak i ja sam dolazio svaki dan gledati kako je to radio u garaži i zamišljao sam da sve to i sam mogu. Sanjao sam brodomaketarstvo. I evo – danas već imam dvadesetak takvih brodova izrađenih. Za svaki brod utrošim popriličan broj radnih sati, najmanje tisuću i pol do dvije tisuće. Moji su svi brodovi 100 posto ručni rad, a novost su i brodovi od papira, nova kategorija izrade maketa, u kojoj se tek iskušavam – rekao je sinoć Roland Vlahović koji je najavio i kako mu je u planu izraditi maketu Titovog broda Galeba, tako da se pokaže da je obnova ovog broda, makar i u unikatnoj minijaturi – moguća.