Dana Auguštin

Svestrana umjetnica opet u svojim Ičićima, djecu će podučavati plesu na svili

Aleksandra Kućel Ilić

Dana Auguštin svoje bogato iskustvo želi podijeliti s najmlađima / Foto M. ANIČIĆ

Dana Auguštin svoje bogato iskustvo želi podijeliti s najmlađima / Foto M. ANIČIĆ

Akademska kiparica je 2008. godine na prestižnoj francuskoj akademiji nakon studija cirkuske umjetnosti diplomirala iz plesa i akrobacija na svili, a već trideset godina se bavi yogom



IČIĆI Zanimljiva osoba koja se bavi vrlo atraktivnom i na liburnijskom prostoru nedovoljno poznatom aktivnošću, plesom na svili, Dana Auguštin iz Ičića, nakon što je proputovala cijeli svijet – vratila se doma.


Bogato iskustvo želi podijeliti s najmlađima te uskoro u prostorijama osnovne škole u Lovranu priprema »dan otvorenih vrata plesa na svili«. Također, od studenoga ove godine će u Lovranu voditi i tečajeve Face Yoge koji na ovim prostorima predstavljaju novitet i namijenjeni su polaznicima srednje i starije dobi.


Ukratko – Dana nudi provođenje slobodnog vremena na originalan i koristan način, a kako bi buduće polaznike zainteresirala i približila im aktivnosti, najprije je ispričala nekoliko riječi o sebi. A priča o životu Dane Auguštin je itekako zanimljiva.




– Diplomirala sam kiparstvo na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Svoju diplomsku radnju posvetila sam istraživanju modaliteta-načina gibanja u kiparskom prostoru, što me je zapravo usmjerilo prema studiju cirkuske umjetnosti. I tako sam 2008. godine diplomirala na prestižnoj francuskoj akademiji Centre national des Arts du Cirque u Chalons en Champagne iz plesa i akrobacija na svili.


Ičićanska umjetnica Dana Auguštin nastupala je po cijelom svijetu /NL arhiva


Ičićanska umjetnica Dana Auguštin nastupala je po cijelom svijetu /NL arhiva



Snaga i gipkost


Već trideset godina se bavim yogom, za koju sam i certificirana instruktorica i to Hatha yogom, Aerial yogom od 2003. godine i zadnjih par godina Face yogom. Rodom iz Ičića, već s 15 godina sam se otisnula u svijet i zadnje 23 godine sam živjela i radila u različitim krajevima svijeta, od Norveške i Francuske sve do Brazila. No, najdulje sam se zadržala u susjednoj Sloveniji, u Ljubljani, gdje sam prije deset godina osnovala školu za ples i akrobacije svili. Od 2003. godine nastupam s različitim plesnim i cirkuskim skupinama, kao i samostalno – ispričala je o sebi svestrana umjetnica Dana Auguštin.


Na liburnijskim području će u četvrtak, 24. listopada, u lovranskoj osnovnoj školi na otvorenom danu održati prezentaciju plesa na svili koji bi se, kao dio izvanškolske aktivnosti, održavao svakog četvrtka od 16 do 17 sati.


– Radionice su namijenjene djeci od 5. do 8. razreda. Tijekom radionica će se moći upoznati s osnovnim tehnikama penjanja, načinima ovijanja i osnovama različitih figura koje se izvode na vertikalnim, dugačkim, dvojnim, poliesterskim tkaninama. Ta aktivnost, koja je u francuskoj dostupna već djeci predškolskog uzrasta u cirkuskim vrtićima, razvija koordinaciju i motoričke sposobosti, prostornu orijentaciju, snagu, gipkost i koncentraciju i do sada sam plesu na svili podučavala polaznike od četvrte godine života sve do najstarije polaznice koja je imala 60 godina.



Tečaj Face yoge namijenjen je prije svega srednjoj i starijoj generaciji i započet će 7. studenoga u prostorima Udruge Maslina u Lovranu, iznad kina, četvrtkom od 17.30 do 18.45 sati – najavila je Dana Auguštin. O njezinim se aktivnostima detalje može saznati na internetskim stranicama www.danaaugustin.com i www.aerialcircus.si, te joj se može obratiti i putem mail adrese [email protected].



Face yoga


Druga aktivnost, koja predstavlja novitet na ovom području, su tečajevi Face yoge. Radi se o vježbama koje aktiviraju mišiće lica i glave (lubanjskog dijela), koji zbog toga što ih s godinama sve manje aktiviramo, polako gube svoj volumen, odnosno mišićnu masu i poziciju, zbog čega i koža, koja ih prekriva, postaje labavija i naborana.


Svaki dio lica povezan je s određenim organom, a dokazano je i da aktivacija mišića glave (čelnog mišića, temporalnog i oksipitalnog) potiče bolju cirkulaciju i s time rad žlijezda u glavi, što pozitivno utječe na hormonski sustav cijelog organizma.


Jačanjem mišića lica (i time vraćanjem njihovog prvotnog volumena i pozicije) polako se glade bore i utječe se na hormonski sustav i organe. Uz vježbe za oči može se poboljšati vid, a disanjem, koje prati svaku vježbu, tijelo se oslobađa nakupljenih toksina, povećava se kapacitet pluća i smiruje um. Naravno, kao i za mnoge druge stvari u životu, potrebno je redovno vježbanje da bi se dostiglo navedene rezultate…