Uplatnice za smeće

“Papreni” računi viši i 300 posto: Lovranci u šoku zbog enormnog poskupljenja odvoza smeća

Marina Kirigin

Vrećice za korisni otpad mogu se preuzeti u lovranskom Reciklažnom dvorištu / Snimio Marin ANIČIĆ

Vrećice za korisni otpad mogu se preuzeti u lovranskom Reciklažnom dvorištu / Snimio Marin ANIČIĆ

Cijeli Lovran tretira se kao jedna velika zgrada. Na fiksni dio računa koji iznosi 56 kuna dodaje se varijabilni trošak odlaganja na Marišćini podijeljen s ukupnim brojem korisnika



LOVRAN Građani Lovrana dobili su prve unificirane račune za smeće. Cijena usluge odvoza komunalnog otpada, njezin varijabilni i fiksni dio, za sve korisnike usluge proteklog je mjeseca iznosila 98 kuna. Iznos je to koji je zaprepastio brojne Lovrance koji tvrde kako je riječ o poskupljenju usluge od oko 300 posto.


Načelnik Općine Lovran Bojan Simonič objasnio je kako je odluku o unificiranim računima donijelo Općinsko vijeće i kako će takvi računi biti na snazi u prijelaznom razdoblju odnosno do potpunog uvođenja novog sustava gospodarenja komunalnim otpadom »od vrata do vrata« ili »na kućnom pragu«.


Treba odvajati


– U ovom trenutku cijeli Lovran tretira se kao jedna velika zgrada. Na fiksni dio računa koji iznosi 56 kuna dodaje se ukupni varijabilni trošak odlaganja na Marišćini podijeljen s ukupnim brojem korisnika. U proteklom mjesecu na Marinšćini je odloženo oko 1. 000 tona komunalnog otpada, taj broj je podijeljen s brojem korisnika u Lovranu, i varijabilni trošak po svakom korisniku je ovog puta iznosio 42 kune.


Libukom, računi za vodu i smeće, smeće, otpad,


Libukom, računi za vodu i smeće, smeće, otpad,





Znači, trenutačno je ovo, do potpunog uvođenja sustava, jedini način po kojem možemo obračunati komunalnu uslugu i to tako da ukupni trošak podijelimo s brojem korisnika – objasnio je Simonič koji vjeruje da bi novi sustav »na kućnom pragu« trebao u potpunosti zaživjeti početkom nove kalendarske godine, kada će se varijabilni dio troška početi obračunavati po korisniku, odnosno preuzetoj količini komunalnog otpada na kućnom pragu.


Lovrance se poziva da već sada budu savjesni, da ne čekaju dolazak novih spremnika za odvojeno prikupljanje, već odmah preuzmu vrećice za reciklažni otpad na reciklažnom dvorištu u Lovranu i započnu s odvajanjem, a kako bi smanjili ukupnu količinu komunalnog otpada.


– U proračunu imamo osigurana sredstva za nabavku novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, međutim sada čekamo da nam Komunalac dostavi podatke o broju potrebnih kanti kako bi se mogla izvršiti nabavka – rekao je načelnik Lovrana.


Uskoro svima skuplje


Lovranci su prvi svjedoci novog obračuna naplate komunalne usluge (s fiksnim i varijabilnim troškom) na Liburniji. Naime, na području Općine Lovran stvoreni su uvjeti za uvođenje takve vrste naplate 1. kolovoza, objasnio je voditelj Radne jedinice Usluga tvrtke Komunalac Duško Kulaš dodajući kako je novi obračun naplate komunalne usluge na području preostale tri jedinice lokalne samuprave na Liburniji (u Gradu Opatija, Općini Matulji i Općini Mošćenička Draga) startao nešto kasnije, odnosno kako je uveden 1. listopada pa će tako korisnici prve račune sa fiksnom i varijabilnom stavkom dobiti sljedećeg mjeseca (studeni 2018).


Za razliku od Lovrana koji će još neko vrijeme, u takozvanom prijelaznom razdoblju, ukupne varijabilne troškove koji se odnose na količinu otpada odloženog na Marišćini dijeliti s ukupnim brojem korisnika usluge te će korisnici dobivati unficirane račune, na području Grada Opatije i općina Matulji i Mošćenička Draga, naplata će se vršiti pojedinačno, po korisniku, odnosno po preuzetoj količini otpada na kućnom pragu. Iznos fiksnog dijela usluge bit će isti na području cijele Liburnije, a varijabilni dio izračunavat će se po količini odloženog komunalnog otpada svakog korisnika.


Lovran, otpad, smeće, odvoz smeća, račun za smeće,