Preuzimanje Liburnija Riviera Hotela?

‘Odluka je na gradonačelniku’: Opatijsko Gradsko vijeće raspravljalo o ponudi za kontrolni paket dionica LRH

Hina

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Osnivači Nove Liburnije, koja drži 25 posto plus jednu dionicu LRH, su Grad Opatija, koji ima najveći udjel, te općine Lovran Mošćenička Draga i Matulji. Ta tvrtka sada drži 75 tisuća i 661 dionicu LRH.



OPATIJA – Opatijsko Gradsko vijeće danas je primilo na znanje i raspravljalo o ponudi tvrtke Gitone Adriatic za preuzimanje Liburnija Riviera Hotela (LRH), odnosno o prodaji kontrolnog paketa dionica kojega drži tvrtka Nova Liburnija, ali o tome nije glasalo, prepuštajući gradonačelniku Ivi Dujmiću da odluči o prodaji.


Informaciju samo primili na znanje, a gradonačelniku, koji je i predsjednik Skupštine Nove Liburnije, prepuštamo konačnu odluku, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin Dodao je da vijećnici ne odlučuju o prodaji, ali da su proveli konstruktivnu raspravu koja Dujmiću može olakšati odluku.


Osnivači Nove Liburnije, koja drži 25 posto plus jednu dionicu LRH, su Grad Opatija, koji ima najveći udjel, te općine Lovran Mošćenička Draga i Matulji. Ta tvrtka sada drži 75 tisuća i 661 dionicu LRH.




Direktor Nove Liburnije Danijel Jerman izvijestio je o ponudi Gitone Adriatica, koja iznosi 4.761,17 kunu po dionici. U slučaju da se ponuda prihvati Novoj Liburniji bi bilo isplaćeno 360,2 milijuna kuna, od kojih bi trebalo isplatiti porez i druge obveze.


Jerman je rekao kako smatra da je ključno što se kontrolira i na što se može utjecati s postojećim paketom dionica. Naš glas vrijedi za sve odluke skupštine za koje treba više od 75 posto glasova, a to su ključne odluke – o smanjenju ili povećanju temeljnog kapitala, dokapitalizaciji, izmjeni statuta ili opozovu članova Nadzornog odbora.


No, naši članovi u NO ne mogu puno utjecati na odluke Uprave ili prodaju određenih objekata, rekao je. Naglasio je da se dionice, ako ih se zadrži, uvijek može prodati, a može se ići i u prodaju tvrtke Nova Liburnija. Ako ostanemo u vlasništvu, isplata dividende ovisi o onima koji imaju većinski paket dionica, a na to ne možemo utjecati, dodao je Jerman.


Gradonačelnik Dujmić smatra da nije vrijeme za prodaju dok se ne vidi kako će se razvijati budućnost LRH. Rekao je da novac ne može biti presudan za tako važnu odluku te da očekuje da će novi vlasnik ostvariti vizije i smjernice razvoja koje je najavio i koje se podudaraju sa smjernicama Skupštine Nove Liburnije. To su dovođenje novih brendova, produljenje sezone, povećanje promocije destinacije, suradnja sa školama i stipendiranje, više kategorije objekata, uvažavanje mišljenja konzervatora…


Ako prodamo dionice, tvrtka Nova Liburnija više neće postojati, pa možemo razgovarati i o prodaji tvrke, čime bi se dobilo više nego prodajom dionica, rekao je Dujmić. Dodao je da je Općina Lovran za prodaju, Mošćenička Draga želi čekati, a da će se Matulji prikloniti odluci Opatije. Rekao je da je u igri i destinacija i budućnost, i da je najlakše sve prodati. Pozvao je vijećnike da mu daju potporu, da ne bježe od odgovornosti, a da novom vlasniku treba dati vremena kako bi ostvario najavljeno, jer da se radi se o najvećem opatijskom hotelskom lancu i sudbini rivijere.


Predsjednik Gradskog vijeća Fernardo Kirigin rekao je da je vijećnicima teško odlučivati o toj složenoj temi, upitavši koliko su novi vlasnici većinskog dijela LRH uopće zainteresirani za kupnju paketa od 25 plus jedne dionice LRH.


Da imamo jasan plan o tome što ćemo s novcem od prodaje, bio bih za prodaju, ali budući da toga nema, sada nisam za prodaju, rekao je.


U raspravi je dio vijećnika bio za prodaju, a dio protiv. Neki su navodili da ionako nije moguće štititi radnike LRH, pitali što će biti ako kasnije ne bude zanimanja za kupnju dionica, naglašavali da se radi isključivo o novcu, a ne o radnicima te da lokalne jedinice nisu dobri suvlasnici tvrtaka.


O prodaji dionica LRH sutra će odlučiti Skupština Nove Liburnije, a o ponudi su se ranije već pozitivno očitovali Radničko vijeće i Uprava LRH.


Rješenjem HANFA-e od 4. listopada odobreno je tvrtki Gitone Adriatic sa sjedištem u Zagrebu objavljivanje ponude za preuzimanje te cijena po dionici koju je ponuditelj obvezan uplatiti od 4.761,17 kn. Na osnovi tog rješenja, Gitone Adriatic je 11. listopada objavio ponudu za preuzimanje dionica LRH, koja je upućena svim dioničarima LRH, za stjecanje svih dionica koje su predmet ponude.


Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje za Gitone Adriatic i osobe koje djeluju zajednički s tom tvrtkom nastala je 11. srpnja stjecanjem 163.249 redovnih dionica LRH, odnosno 53,94 posto dionica s pravom glasa. Naime, tvrtka Gitone Adriatic je u srpnju objavila da je od četiri tvrtke – SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama i SN Pectinatus – kupila 53,94 posto dionica LRH-a. Kako su tada naveli, Gitone Adriatic u preuzimanju LRH djeluje zajednički s tvrtkama Gitone Kvarner iz Zagreba, austrijskom tvrtkom Gitone Beteiligungsverwaltungs, nizozemskim tvrtkama Gitone Adriatic B.V. i Gitone Kvarner B.V. te austrijskim Holster Privatstifung.


Nakon Gitone Adriatic i Nove Liburnije, vlasnički udjel od 8 posto u LRH ima AZ obvezni mirovinski fond, dok država putem Centra za restrukturiranje i prodaju ima 2,73 posto dionica.