Turistički kadrovi

OPATIJSKA ŠKOLA POSTALA REGIONALNI CENTAR Tko želi biti konobar ili kuhar, zna što će upisati

Aleksandra Kućel Ilić

Foto:Marin Aničić

Foto:Marin Aničić

Imenovanje naše škole Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj samo je potvrda kontinuirane kvalitete škole i njezinog stručnog kadra. Imamo učenike iz svih krajeva Hrvatske što nikako nije slučajnost, ističe ravnateljica škole Sibila Roth



OPATIJA Ugostiteljska škola iz Opatije postala je Regionalni centar kompetentnosti, odnosno službeni centar strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj. Vijest je objavljena na službenom imenovanju 25 strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti u različitim sektorima. Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da je iznimno zadovoljan što će se putem regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetna i suvremena izobrazba kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora.


– Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom«, naglasio je Cappelli dodavši da će centri dobiti i novu opremu i smještajne kapacitete namijenjene učenicima i učiteljima.


Devedeset godina


Značajna je to novost i veliko priznanje za opatijsku Ugostiteljsku školu. O novim, daleko boljim okolnostima za budući rad, te dosadašnjim uspjesima, porazgovarali smo s ravnateljicom Ugostiteljske škole Sibilom Roth.– Ugostiteljska škola Opatija ponosi se svojom dugogodišnjom tradicijom obrazovanja ugostiteljsko-turističkih kadrova na ovim prostorima od 1929. godine. Imenovanje Ugostiteljske škole Opatija kao jednog od Regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva dolazi u pravo vrijeme kada će škola slaviti 90 godina svog postojanja. Već nakon preliminarnog ocjenjivanja škola od strane predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, ocijenjeni smo kao najbolja strukovna škola u Primorsko-goranskoj županiji te je iz tog razloga jedina predložena kao nositelj na području naše županije. I prije objavljenog natječaja, našu školu su prepoznali kao najbolju diljem Lijepe naše. Imamo učenike iz svih krajeva Republike Hrvatske što nikako nije slučajnost. Ovo imenovanje je samo potvrda kontinuirane kvalitete škole i njezinog stručnog kadra – rekla je Roth.Njezino zadovoljstvo dijele i drugi zaposlenici ove poznate srednje škole pred kojom se otvaraju novi izazovi i mogućnosti.

– Kao ravnateljica, izuzetno sam ponosna na djelatnike Ugostiteljske škole Opatija, bez čijeg rada, truda i stručnosti do imenovanja ne bi došlo. Kolege nastavnici su zadovoljni i sretni te svjesni očekivanja i standarda koje status regionalnog centra kompetentnosti donosi.


Prepoznatljiv brend




Kroz petogodišnje razdoblje, RCK će unutar šire regije postati prepoznatljiv brand te nositelj uspješnog, poticajnog i kreativnog obrazovanja i usavršavanja kvalitetnih stručnih kadrova kroz uvođenje inovacija, provođenje modernih strukovnih kurikuluma i projekata te praćenje europskih i svjetskih ugostiteljskih trendova. Dugoročna vizija RCK je postati središte koje će svojim djelovanjem objediniti sve subjekte relevantne za razvoj hrvatskog ugostiteljstva i turizma i koji će okupiti srodne institucije i organizacije iz šireg europskog konteksta. Popularizacija ugostiteljskih zanimanja postići će se vidljivošću i dosljednošću u promicanju izvrsnosti i noviteta u edukaciji.


Misija RCK je kvalitetan i kreativan odgoj i obrazovanje budućih ugostiteljskih i turističkih djelatnika, usmjeravanje sadržaja i metoda rada individualnim potrebama polaznika i poticajno učenje uz rad. Provodit će se i strukovno obrazovanje osoba s teškoćama u okviru pomoćnih ugostiteljskih zanimanja. RCK će pružati suvremena znanja kojima će polaznici steći kompetencije konkurentne na tržištu rada uz usavršavanje nastavnog osoblja, nezaposlenih, mentora kod poslodavaca i ostalih polaznika, a u svrhu cjeloživotnog učenja, stvaranja educiranih i motiviranih stručnjaka različitih ugostiteljskih i turističkih profila – dodala je ravnateljica Ugostiteljske škole u Opatiji.



Kako saznajemo, kao Regionalni centar kompetentnosti, škola planira uvesti obrazovanje odraslih te čitav niz novih neformalnih obrazovnih programa: – radionice o zdravoj prehrani, bazirane na suvremenoj bezglutenskoj, makrobiotičkoj i vegetarijanskoj prehrani; – »food carving« edukacije (inovativno oblikovanje voća i povrća, izrada raznih skulptura i dekoracija);– programi nacionalne kuhinje (po regijama i specifičnostima namirnica i prigotovljavanja istih);– radionice za izradu autohtone domaće tjestenine – »sous-vide« inovativni program (niskotemperaturno kuhanje-kuhanje u vakuumu);– priprema suvremenih »raw food« jela (sirova hrana ili sirovojelstvo);– inovativni programi izrade pekarskih proizvoda na bazi lisnatog, dizanog, prhkog i vučenog tijesta;– inovativne radionice izrade pizza; – radionice vezane uz pripremu čokolade te inovativnih skulptura od čokolade visoke kvalitete s visokim udjelom kakaa;– kreativne radionice u slastičarstvu (priprema dekorativnih elemenata za torte i slastice, suvremeni načini serviranja); – somelijerstvo (inovativni trendovi u prezentiranju i posluživanju vina);– barmenstvo (priprema dugih i kratkih miješanih pića »svjetski kokteli s naglaskom na mediteranske pripravke«, temeljna obuka o poznavanju pića u baru, praktična nastava izrade postojeće koktel-karte, praktična nastava izrade nove inovativne koktel karte, uz nove tehnologije i opremu;– program barista (implementacija u program »speciality kave« i izrade »latte art« u disciplini inovativnih načina pripravljanja kave); – radionice i tečajevi o zdravoj-wellness prehrani, karakterističnoj za zdravstveni turizam;– programi suvremene molekularne gastronomije;– »cooking vacation« program (edukacija domaćih i stranih turista i gostiju koji borave na području Kvarnera i Istre); – suvremena »LCHF« prehrana – tečaj o prirodnoj prehrani za bolje zdravlje i regulaciju tjelesne težine, wellness kokteli;– artistika u slastičarstvu (inovativni programi izrade skulptura od šećera/leda/voća/čokolade);– »in-house« treninzi.


Ulaganja u školu


Prema njezinim riječima, uskoro će uslijediti i značajna ulaganja koja će uvelike podići kvalitetu nastavnog procesa, ali i otvoriti školu prema javnosti.


– Sigurni smo da je na postupak imenovanja utjecala dugogodišnja tradicija turizma u gradu Opatiji, kao i činjenica da su tu smješteni hoteli najviših kategorija, a u blizini je i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.


RCK će školi donijeti pristup sredstvima iz europskih fondova, u visini od 40 milijuna kuna, što će se odraziti na ponudu obrazovnih programa te kadrovsku i materijalnu opremljenost škole. Osnovna ulaganja škole odnosit će se na proširenje prostornog gastro-kapaciteta, uređenje novog kabineta kuharstva čime će se omogućiti istovremeni rad tri kabineta kuharstva, te prenamjena kabineta posluživanja u edukativnu dvoranu, opremljenu multifunkcionalnim uređajima za provođenje nastave, radionica, seminara, edukacija, usavršavanja te cjeloživotnog obrazovanja. Sadašnja dvorana namijenjena izvođenju nastave tjelesne i zdravstvene kulture prenamijenit će se u restoran otvorenog tipa, a ulaz će se prenamijeniti u recepciju. U školi će djelovati i laboratorij za analizu hrane.


U planu su i radovi na vanjskom i unutrašnjem uređenju zgrade, modernizacija i opremanje specijaliziranih kabineta i restorana sitnim i krupnim inventarom, opremanje laboratorija za testiranje hrane te nabava informatičke opreme – najavila je Sibila Roth.



– Ugostiteljska škola Opatija je i do sada bila izrazito uključena u društveni život grada Opatije i šire, te će u svom radu nastaviti surađivati na mnogim nacionalnim i inozemnim projektima. Osobito zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji i pročelnici upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Editi Stilin i regionalnoj razvojnoj agenciji za logističku pomoć u prijavi na natječaj.


Zahvalni smo na velikoj podršci grada Opatije te hotelskih kuća, osobito grupacije Amadria Park. Ujedno koristim priliku zahvaliti školama partnerima u projektu, učeničkim domovima te gospodarskim subjektima koji će sudjelovati u radu Regionalnog centra kompetentnosti – zaključila je ravnateljica Sibila Roth.



Ugostiteljska škola Opatija inače obrazuje kadrove u trogodišnjim programima za zanimanja konobar, kuhar i slastičar; te u četverogodišnjem programu za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist.