Vijeće

Matulji zasad neće povećavati bod komunalne naknade

Aleksandra Kućel Ilić

Foo: Marin Aničić

Foo: Marin Aničić

Hoće li se proračunska »rupa« pokrpati podizanjem boda i koliko će to biti ili će se rješenje naći preraspodjelom unutar proračuna, u idućih će petnaestak dana raspraviti novoosnovana koordinacija



MATULJI Poskupljenja su nepopularna, bez obzira na to o kolikom iznosu se radilo i koliko to novo opterećenje utjecalo na životni standard mještana i zato su vijećnici Općine Matulji na sjednici održanoj u utorak navečer odlučili odgoditi donošenje odluke o vrijednosti boda komunalne naknade. To, međutim, vrlo vjerojatno ne znači da će bod komunalne naknade na području općine Matulji koji je, kako se moglo čuti u vijećnici »isti već 25 godina« do daljnjega ostati nepromijenjen.


Naime, s obzirom na to da se prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, kompletna infrastruktura koja se izgradi, ujedno mora i kvalitetno održavati, sagledavajući stvarne potrebe ove prostorno vrlo velike općine, procjena je nadležnih u Općini da su troškovi oko 7 i pol milijuna kuna godišnje, no prema sadašnjoj vrijednosti boda s osnova komunalne naknade se u proračun godišnje slije tek oko 4,6 milijuna kuna.


Hoće li se ova »rupa« pokrpati podizanjem boda i koliko će to biti, ili će se preraspodjelom unutar proračuna i na neke druge načine potražiti adekvatno rješenje i zadržati standard održavanja čistoće javnih površina, zelenih oaza, nerazvrstanih cesta i autobusnih stajališta, javne rasvjete i ostalih djelatnosti koje se financiraju iz komunalne naknade, u idućih će petnaestak dana raspraviti novoosnovana koordinacija.





U vijećnici se vrlo često tijekom sjednice moglo čuti da su matuljski građani previše opterećeni raznoraznim nametima i promjenama, počevši od uvođenja prireza, do problema s odvajanjem smeća, a u konačnici i poskupljenjem te usluge.


Primjerice, Ivan Lipovac (HDZ) predlagao je da se odluka koja je ista dugi niz godina, razmatra tek u idućoj godini budući da je u ovoj već bilo previše opterećenja, a Ivana Vasić Polić (Živi zid) je i upitala načelnika Ćikovića »pita li se on mogu li sva ta silna poskupljenja građani više podnositi«.


– Svaka sjednica – jedno novo poskupljenje – primijetila je Vasić Polić, na što joj je načelnik Ćiković odgovorio da to nije točno jer se upravo održava 18. sjednica po redu, ali da u svakom slučaju nije bilo 18 poskupljenja za mještane Općine Matulji.



Značajan posao


Na sjednici Vijeća je dogovorom svih koji zastupaju matuljske građane odlučeno da se u toj koordinaciji nalaze Mladen Prenc, Gordana Galešić, Bojan Šustar, Iva Letina, Željko Grbac, Slobodan Juračić i Ivana Vasilić Polić. Kako se moglo čuti tijekom zasjedanja koje je trajalo tri sata, te je jednako toliko puta uzimana stanka kako bi se usuglasili stavovi među vijećnicima, pred ovim je povjerenstvom značajan posao jer će morati pronaći najbolje rješenje u kratkom roku. Iduću sjednicu Općinskog vijeća Matulji, kako je pojasnio matuljski načelnik Mario Ćiković, mora se sazvati u roku od idućih dvadesetak dana, dakle još jednom u studenome, budući da se novu odluku o vrijednosti boda komunalne naknade treba donijeti do kraja aktualnog mjeseca.


– Trebamo dobro razmisliti o svemu jer ako ne osiguramo potreban novac, građani će biti ogorčeni kad osjete posljedice – upozorio je na samom početku zasjedanja načelnik Ćiković, prema čijem je prijedlogu koji je kasnije povučen, bod za obračun komunalne naknade od 5 kuna i 87 lipa po »kvadratu« značio poskupljenje od 64 posto.


Tri prijedloga


Amandman na prijedlog odluke o vrijednosti boda komunalne naknade uložio je vijećnik Bojan Šustar (Akcija mladih), prema kojemu bi nova vrijednost boda bila 3,60 kuna po »kvadratu«. Vijećnik Slobodan Juračić (SDP) predlagao je da vrijednost boda bude 5,04 kune, a Mladen Prenc (PGS) 3,90 kuna.


Prema riječima Darjana Bukovića, predsjednika matuljskoga Vijeća, u proteklom razdoblju, kad je Općina Matulji po osnovi brdsko-planinskoga statusa ubirala oko 25 milijuna kuna godišnje, novac se nije trošio za razvoj radnih zona, već za krpanje proračunskih rupa. Sad, međutim, tog novca nema, a rupe su ostale.


– Predlažem da donošenje odluke odgodimo i da pokušamo pronaći puno bolji prijedlog od ovog nastalog na »ho-ruk« – rekao je Buković, što je u konačnici prihvatio i načelnik Ćiković.