Miris prošlosti

Marunada najavila cjelogodišnji program dobrećkih konoba: Gastro i etno priče svakog vikenda u opatijskom zaleđu

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



DOBREĆ U autohtonim konobicama u Dobreću danas je vladala odlična atmosfera. Grupice domaćih i stranih gostiju, posjetitelja gastro manifestacije Marunade, uživale su u toplini starinskih konobica u kojim je svaki detalj pričao jednu malu povijesnu, eno i gastro priču. Pekla se rakija, kušali su se pečeni maruni, kolači od maruna i mlado vino dok je svirala harmonika. Posjetitelji konoba bili su izuzetno zadovoljni prezentacijom običaja kraja, gastro specijalitetima kao i načinom njihova spremanja, a svakako u središtu priče bio je marun. Put do konoba krenuo je laganim pješačenjem kroz šume maruna, a potom završavao uz vatru, pucketanje maruna i »miris« prošlosti. Greta Malnig iz Opatije, koja je konobu obitelji Perišić posjetila u pratnji Arna i Sofije, bez obzira što puno znao o običajima i tradiciji kraja, načinu pripremanja maruna, uživala je u programu Marunade u Dobreću.


Dobra posjećenost


– Oduševljeni smo. Bilo je izuzetno lijepo, domaćini su nas u konobi predivno ugostili. U starinskoj konobici uživali smo u prezentaciji pečenja rakije, kušali kolače od maruna i pečeni marun – rekla je Opatijka po izlasku iz konobe u Dobreću, jedne od tri ponuđene u koje su pristizale grupice posjetitelja i učile o običajima kraja.



Šetnja i degustacija u konobama bila je ponuđena svima posjetiteljima po simboličnoj cijeni od svega 30 kuna. Daniela Grlaš iz Turističke zajednice Grada Opatije rekla je da je bez obzira na kišno i hladno vrijeme koje je zahvatilo cijelu Liburniju odaziv posjetitelja za program po konobama izuzetno dobar.


Domaći i strani turisti




– Ideja projekta je da ove konobe ne koristimo samo u vrijeme Marunade, već vikendima tijekom cijele godine. Da samo ovisno o godišnjem dobu u njima prezentiramo dio običaja i kulture ovog kraja, jednu gastro priču našeg podneblja – rekla je Grlaš za današnjeg hladnog, ali i kišnog popodneva koji je s Marunade u Dobreću ipak potjerao nešto posjetitelja.


Međutim, dan ranije bio je kao stvoren za boravak na otvorenom, pa su tako na druženje u Dobreć u subotu stigli posjetitelji svih generacija. Ponuda maruna kojeg ove godine ne nedostaje, ponuda autohtonih proizvoda i slastica od maruna te ugostiteljska ponuda uz zanimljive sadržaje bio je odličan mamac za brojne posjetitelje. Već u subotnjim jutarnjim satima okupilo se 200-tinjak sudionika nordijske šetnje stazama maruna. U veseloj povorci sudjelovale su i cijele obitelji, a poučnu dvosatnu šetnju predvodili su domaćin Gordan Filinić i Dalibor Korenić iz KŠR Gorovo iz Opatije. Nakon šetnje, tijekom koje su sudionici doznali puno o marunu i samom Dobreću, hodače je dočekala okrijepa i uživanje u dobrećkoj Marunadi. Subotnje predvečerje prizvalo je veliki broj turista, pa su se mogli čuti strani jezici – njemački, talijanski, engleski i mađarski – a posjetitelja je bilo iz raznih krajeva Hrvatske. Svi su uživali u okusima maruna, ugostiteljskoj ponudi i ponudi autohtonih proizvoda lokalnih OPG-ova, a večer je obilježio zabavni program u kojem su brojnu publiku raspjevali i rasplesali Trio »Cukar i kafe« te popularna klapa »Rišpet«. Manifestacija Marunada Dobreć financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad Opatija i Turistička zajednica Opatija realiziraju s partnerima Općinom Piran, Turističkom zajednicom Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.