Turizam

Konferencija ToSEE u Opatiji: Kako produljiti sezonu?

Andrea Bralić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Cilj konferencije je predstaviti istraživanja u području novih vrsta turizma koji imaju važnu ulogu u produljenju sezone, a govori se i o trendu prema kojem turisti žele nova, drugačija iskustva



OPATIJA – Kako do novih turističkih događaja, novih i zadovoljnijih gostiju, a time i do duže turističke sezone – pitanja su na koja će odgovoriti peta Konferencija ToSEE – Turizam u južnoj i istočnoj Europi što ju organizira Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu svake dvije godine, počevši od 2011. U opatijskom hotelu Palace okupili su se jučer na dvodnevnom radu znanstvenici i stručnjaci s domaćih i inozemnih akademskih institucija kako bi zajednički istražili najnovije turističke trendove u području južne i istočne Europe.


Dobar rad i dobrodošlicu u Opatiju zaželjeli su im dekanica Fakulteta Dora Smolčić Jurdana, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov i državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić. Svi oni u svojim su se obraćanjima složili u činjenici da je produženje sezone, odnosno cjelogodišnji turizam, glavni izazov u radu svih dionika.


Tema ovogodišnje konferencije je »Kreiranje inovativnog turističkog doživljaja: Put prema produljenju turističke sezone«. Cilj je predstaviti najnovija istraživanja u području novih vrsta turizma koji imaju važnu ulogu u produljenju sezone, a govori se i o trendu prema kojem turisti žele nova, drugačija iskustva u destinaciji.


Veliki broj pristiglih prijava potvrđuje atraktivnost teme pa je najavljena prezentacija 57 radova i sudjelovanje oko 130 znanstvenika i istraživača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Rumunjske, Estonije, Velike Britanije, SAD-a i Njemačke.Plenarni predavači su dr. Irena Ateljević, znanstvena savjetnica pri Institutu za turizam u Zagrebu i gostujući profesor na Wageningen sveučilištu u Nizozemskoj, te dr. Fabio Carbone sa Coventry sveučilišta iz Velike Britanije.

Nakon jučerašnjeg radnog dijela u Remisens Premium Grand Hotelu Palace u Opatiji, konferencija se danas nastavlja u Nacionalnom parku Risnjak, s ciljem poticanja razvoja turizma u gorskom dijelu Hrvatske. ToSEE konferencija prepoznata je kao važan događaj koji okuplja znanstvenike koji se bave turizmom i održivim razvojem te pruža platformu za razmjenu ideja, novih spoznaja i znanstvenih istraživanja stoga će se i zaključci s ovogodišnjeg skupa implementirati u praksu.