Izvana derutne, iznutra solidno opremljene

Četiri srednje škole “zgurane” u centru Opatije: Prostori potpuno neadekvatni za školovanje učenika u turizmu

Marina Kirigin

Fasada Hotelijersko-turističke škole i opatijske gimnazije

Fasada Hotelijersko-turističke škole i opatijske gimnazije

Ugostiteljska škola s više od 400 učenika djeluje u dva objekta, Hotelijersko-turistička škola i Gimnazija Eugena Kumičića s oko 500 učenika dijele prostore vile iz 1905., a Obrtnička škola raspolaže zgradom i praktikumom. Iako se u objekte stalno ulaže, očite su derutne fasade te nedostatak prostora za praktikume



OPATIJA Izvana derutne, iznutra primjereno do vrlo solidno uređene i opremljene, ali isto tako potpuno prostorno neadekvatne za školovanje kadrova u turizmu. Sažeti je to opis zgrada u kojima djeluju četiri opatijske srednje škole što se nalaze u najužem centru grada na lokaciji Gorova i Križišća. Ugostiteljska škola Opatija koja broji više od 400 učenika djeluje u dva objekta, Hotelijersko-turistička škola i Gimnazija Eugena Kumičića s 500-tinjak učenika dijele prostore vile iz 1905. godine, a Obrtnička škola Opatija raspolaže zgradom i praktikumom. Uoči nove školske godine opatijski objekti iznutra se »šminkaju«, no u oči upadaju vrlo derutne  fasade, kao i zapušten okoliš Obrtničke škole.


Zajednička ulaganja u prostor zgrade vile na Gorovu, s obzirom na to da ju dijele, imaju opatijska Gimnazija i HT škola. Svaka brine o jednom katu zgrade s početka prošlog stoljeća. Fasada je išarana grafitima, zakrpana betonom, no u unutrašnjost se ulaže. Svake godine u rujnu škole iskazuju potrebe za investicijskim održavanjem i planom opremanja, što prosljeđuju osnivaču – Primorsko-goranskoj županiji. Zahvaljujući ulaganju od 150.000 kuna, ove godine HT škola zamijenila je radijatore u učionicama na katu i hodniku, elektroinstalacije, 10 vrata i prefarbala sav prostor. Dobili su i jednu pametnu ploču i dva projektora. 


–  PGŽ-u redovno prijavljujemo potrebe i mogu reći da vode brigu o nama. Svake godine nešto napravimo. Lani smo riješili parkete u tri-četiri učionice i kompletno uredili sanitarne prostore, kaže ravnateljica HT škole Ksenija Beljan, koja kao osnovni problem ističe premalen prostor.


Kamo simulatore?




– Nezgodno u toj priči je što smo dvije škole u jednoj zgradi. HT škola ima 310 učenika i prostor nam je nedostatan, odnosno treba nam nova zgrada. Turizam je dominantna grana, a mi znamo što bi trebali unaprijediti da naši učenici budu kompetentni na tržištu rada, a za to nam treba prostor. Mi bismo unutar školske zgrade trebali imati učionice u kojima bi bili simulatori za agencijsko i za poslovanje recepcije, za domaćinstva. Mi toga nemamo jer nemamo prostora. Maksimalno se trudimo da prostor u kojem borave učenici bude lijep i ugodan, sve »naše« učionice su klimatizirane. Postoji problem i sa sportskom dvoranom. Otkako je srušena »balon-dvorana« na Gorovu, naši učenici odlaze na nastavu tjelesnog u sportsku dvoranu »Marino Cvetković«, gdje imaju manje sati tjelesnog nego prije jer možemo koristiti dvoranu samo ujutro, odnosno do 16,25 sati. Ono što bi zajednički trebali napraviti – naša ministarstva, Grad Opatija i PGŽ – je u nekakav prioriotetni plan staviti izgradnju nove suvremene školske zgrade. Škola smo članica Europske asocijacije još od 2003., svake godine se natječemo na europskim natjecanjima i donosimo medalje, a ove godine ne idemo na natjecanje u Italiju zbog nedostatka sredstava. Grad raspiše natječaje, no dobijemo premalo novca za sve ono što radimo, kaže Beljan, dodajući da su u vezi derutne fasade zajedno s Gimnazijom poslali zahtjev za kapitalno ulaganje u obnovu zgrade, no taj se zahvat dosad nije našao među prioritetima.


– Lokacija škole je izuzetno atraktivna. Naša zgrada trebala bi biti u funkciji turizma, škola ne mora biti u središtu grada. Mislim da su razlog status-quoa neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Nekad je postojala i lokacija i maketa za novi srednjoškolski centar na Kosovu, no od toga ništa,  zaključuje ravnateljica Ksenija Beljan.


Inventar se raspada


U dijelu zgrade o kojem brine Gimnazija ovog ljeta mijenjali su se prozori. Ne smije se postavljati PVC, već samo drvena stolarija. Namjera je promijeniti drvenariju na svim prozorima, no drugi dio radova obavit će se vjerojatno dogodine. I u donjem dijelu zgrade sve je nanovo pofarbano, uređen je podrumski prostor, a za sve navedeno PGŽ je izdvojila oko 70.000 kuna, a uz to škola je dobila i dva nova kompjutora.


– Ove godine krećemo s e-dnevnikom u svim razredima pa smo o svom trošku ugradili širokopojasni internet za čitavu zgradu pa će nastavnici moći koristiti računalo i u nastavi, jer u svim učionicama na donjem katu imamo LCD projektore. Uvjete u školi ocijenila bih trojkom, obzirom da smo bez dvorane za tjelesni odgoj. Ovo nije adekvatan prostor za školu, mi smo u ovoj vili zbijeni kao i sve srednje škole u Opatiji i prostor smo prilagodili namjeni koliko je bilo moguće, kaže Ivanka Škarić, ravnateljica Gimnazije »Eugen Kumičić« koja broji 220 učenika u osam razrednih odjela.


Ugostiteljska škola Opatija je od Županije ove godine tražila dva projektora, a dobila jedan. Lani su tražili obnovu fasade, no kako se radi o kapitalnoj investiciji, nisu dobili sredstva za tu namjenu. Ravnateljica Sibila Roth kaže da će za narednu školsku godinu tražiti obnovu kabineta koji su u izrazito lošem stanju, a u kojima se održavaju svi važniji projekti škole. – Inventar nekih kabineta u raspadajućem je stanju, tako da smo u dogovoru sa županijskom pročelnicom kako bismo osigurali novac za iduću školsku godinu. Što se tiče ovogodišnjih ulaganja, iz svojih sredstava smo kupili tablete i kompjutore i krećemo s e-dnevnicima, koje će odsad imati svi razredi, kaže ravnateljica Ugostiteljske škole, koja raspolaže minijaturnom sportskom dvoranom za nastavu tjelesnog pa barem  nemaju problema s odlascima na tjelesni i odrađivanjem fonda sati.