Bespovratna sredstva EU

RENESANSA NA HRVATSKOJ OBALI Butković ugovorio 39 milijuna kuna za luku Cres

P. N.

Foto MMPI

Foto MMPI

Ukupna vrijednost koja je nam je na raspolaganju iz europskih fondova je 80 milijuna eura i mislim da s ovim počinje renesansa na hrvatskoj obali, jer nikada do sad nije ulagano u rive, u lukobrane kao što činimo sada, zaključio je ministar Butković



CRES Danas je na Cresu svečano potpisan Ugovor o dodjeli gotovo 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima će se sufinancirati više od 39 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres.


Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric sa ravnateljem Županijske lučke uprave, Antonom Opatićem. Ispred PGŽ je bila zamjenica župana Mirna Medarić.


Rezultat je to uspješne prijave Županijske lučke uprave Cres na natječaj koji je u listopadu prošle godine objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a kojim po prvi puta, sredstvima EU sufinancira unaprjeđenje lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa.





– Ovo danas ovdje je sigurno veliki dan za grad Cres, za sve njegove građanke i građane jer svi mi koji živimo na moru i od mora i uz more, znamo što znači graditi luke, znamo što znači graditi lukobrane, rive. To, osim ovog osnovnog funkcionalnog otočnog povezivanja, kako i je ovaj projekt osmišljen u samom početku, ima sigurno širi značaj u gospodarskom i turističkom smislu jer će Cres ovim projektom promijeniti svoj izgled uz more i podići kvalitetu života svih ljudi koji žive i dolaze na Cres, rekao je pred potpisivanje Ugovora ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te dodao kako je sličan projekt, prije dva mjeseca, potpisan i u Tkonu, a zatim i u Crikvenici.


– Identificirano je 28 projekata, a ukupna vrijednost koja je nam je na raspolaganju iz europskih fondova je 80 milijuna eura i mislim da s ovim počinje renesansa na hrvatskoj obali, jer nikada do sada, u vremenu Austro – Ugarske, nije ulagano u rive, u lukobrane kao što činimo sada, zaključio je ministar Butković.


Projekt “Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres”, a za koji su danas dodijeljena bespovratna sredstva, sastoji od izgradnje vanjskog lukobrana u dužini od oko 185 metra i širini od 6 metara, postavljenog na dva reda pilota, te rekonstrukcije i dogradnje obale u dužini od 280 metara, širine zahvata proširenja obale prema moru od 2 – 11 metara.


Uz potpisnike su na svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovali i zamjenica župana, Marina Medarić ispred Primorsko-goranske županije, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Spomenka Đurić, pomoćnici ministra mora, prometa i infrastrukture i gradonačelnik Grada Cresa, Kristijan Jurajko.