Energetika

Picula u Bruxellesu s Jonesom razgovarao o poticajima za otočane

Mladen Trinajstić

Foto Andrea Husain Orlić

Foto Andrea Husain Orlić



Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke sastao se u Bruxellesu s Christopherom Jonesom, zamjenikom generalnog direktora Opće uprave za energetiku Europske komisije.


Povod susreta bilo je nedavno pokretanje Otočnog foruma za energetiku na Kreti kao i nastavak provedbe Akcijskog plana za otoke (Preparatory Action) kojeg je Picula predložio sa svojim malteškim i talijanskim kolegama, a za provedbu kojeg je (nakon pozitivne evaluacije Komisije i glasovanja Europskog parlamenta) već odobreno 2 milijuna eura iz proračuna EU.  



Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastankom. Ministarska deklaracija iz svibnja, a koju je potpisalo čak 14 zemalja članica, potpora Europske komisije i forum na Kreti najbolji su dokazi da političku podršku imamo. Stoga vjerujem da će i financijska podrška biti sve veća te da će i naši otočani znati iskoristiti sredstva ali i tehničku podršku koja će im odskora biti na raspolaganju, zaključio je Picula.





– Cilj ove nove akcije je učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije kako bi postali uzorom za rješenja na europskoj razini, naglasio je nakon sastanka s Jonesom Picula napomenuvši da se tim programom otočane potiče da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije te da na taj način otoci na kojima žive postanu što autonomnijima u opskrbi energijom.


– Već odobrena dva milijuna eura namijenjena otocima odličan su početak. Komisija želi nastaviti ovu hvalevrijednu akciju te se već radi na mogućem povećanju proračuna s dodatnih 10 milijuna eura, i to iz programa HORIZON 2020, obznanio je tom prigodom zamjenik generalnog direktora Opće uprave za energetiku Europske komisije istaknuvši da u te i takve procese Bruxelles svakako želi uključiti i hrvatske otoke.



U okviru iste akcije, 22. rujna, na Kreti je uspostavljen  Europski otočni energetski forum (European Energy Islands Forum) koji će, uz ostalo, pratiti napredovanje otoka, poticati njihovo umrežavanje i pridonositi razmjeni iskustava i »prijenosu znanja na otoke«. Forum kojeg je u toj prigodi otvorio grčki premijer Tsipras za cilj ima ubrzanje prijelaza europskih otoka na čiste izvore energije čime će se, stoji u obrazloženju te inicijative, osigurati sigurnost njihove opskrbe, povoljnija cijena energenata ali i poticati otvaranje novih radnih mjesta na otocima.



Sredstva iz Akcijskog plana biti će dodijeljena u sljedeće dvije godine, a njima bi se trebalo inicijalno pomoći upravo manje spremnim i manje razvijenim otocima, poput onih hrvatskih da se povežu te u sinergiji razviju strateške planove za ostvarivanje energetske neovisnosti. Natječaji će se, doznajemo, raspisati već u studenom ove godine, a rok za predaju natječajne dokumentacije biti će siječanj 2018. Ugovori će biti potpisani u travnju sljedeće godine a isplata sredstava izvršena do 2020. godine, najavio je u toj prigodi Jones.