Nema praznovjerja

Petak 13. idealan za početak berbe vrbničke žlahtine

Mladen Trinajstić

Foto:  M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Zbog izvrsnih omjera šećera i kiselina u grožđu, u PZ-u Vrbnik očekuju jednu od najboljih vinskih godina, dok po pitanju kvantitete očekuju prosječnu berbu, koja neće biti na razini lanjskog bogatog uroda 



VRBNIK – Da Vrbenčani nisu praznovjerni potvrđuje najava čelništva Poljoprivredne zadruge Vrbnik da će ovogodišnja berba grožđa u Vrbničkom polju startati početkom ovog vikenda, odnosno baš na datum kad mnogi izbjegavaju činiti bilo što važno – na petak 13.


To nam je uz smijeh potvrdio Marinko Vladić, enološki znalac i upravitelj najstarijeg i najvećeg otočnog vinarsko-preređivačkog pogona, ustvrdivši da u procjenama idealnog trenutka za početak trgadbe »babarije« baš nikad, pa tako ni ovog puta ne igraju ulogu, već se i ovog se puta vinari i vinogradari povode isključivo »stanjem na terenu« i mjerenjima vrlo egzaktnih parametara koji određuju što će se i kada brati.


– Ti nam parametri govore da je stanje u polju i više nego dobro, naročito u kvalitativnom smislu. Već sad usuđujem se reći da će kvaliteta našeg vina ovog puta biti na znatno višoj razini od lanjske. Po pitanju procjena kvantitete, odnosno očekivanih količina grožđa, iako je u tom smislu teško biti posve precizan, rekao bih da ćemo ovog puta svjedočiti jednoj sasvim normalnoj, prosječnoj berbi, na razini uobičajenih brojki, nastavio je naš sugovornik, »odoka« procijenivši da urod u količinskom smislu sasvim sigurno neće biti na razini lanjskog, kojeg je ocijenio ekstremno dobrim.


Plod zreo i zdrav




Vladić objašnjava da je preklani urod bio značajno lošiji pa se valjda i priroda, odnosno loza koja se te godine odmarala, lani svojim vinogradarima »odužila« rekordnim urodom. Slijedeći tu iskustvenu logiku da dvije natprosječne berbe teško dolaze zaredom, upravitelj PZ-a je svoja razamišljanja zaključio najavom da ovogodišnji urod neće biti malen, ali ni da se sasvim sigurno ne treba nadati lanjskim količinama grožđa kojeg je samo u podrumima vrbničke Poljoprivredne zadruge tada prerađeno čak 170 vagona (1.700 tona).


Vrativši se na kvalitetu, odnosno pokazatelje udjela šećera i kiselina u soku sad već dozrelog ploda, Vladić kaže da su spomenuti parametri, ali i njihovi međusobni odnosi već sada na razini onih brojki koje su u Vrbničkom polju bilježene za trajanja lanjske trgadbe.


– Plod je zreo i zdrav, a ni loza se ove godine nije izmučila jer je unatoč povremenim ovoljetnim vrućinama u zemlji bilo sasvim dovoljno vlage, kaže Vladić izražavajući nadu da će vremenske prilike, baš kao što je to bilo i tijekom procesa sazrijevanja, vinogradarima ići na ruku i tijekom berbe.


Novi pogon


Kad berba krene, a među zadrugarima PZ-a to će biti u petak, očekujemo da će naših 124 zadrugara sve svoje grožđe uspjeti pobrati te na preradu donijeti unutar desetak dana, odnosno do konca pretposljednjeg rujanskog tjedna, a sve sukladno rasporedu po kojem svi zajedno radimo nastojeći izbjeći gužve i nepotrebno čekanje pred našim prerađivačkim pogonom na lokalitetu Namori, nastavlja iskusni enološki stručnjak od kojeg smo doznali i da najveći i najstariji krčki vinoprerađivački pogon u ovu sezonu ulazi potpuno spreman, ali i moderniziran.


– Težeći daljem rastu i razvoju naše proizvodnje i djelatnosti kojem se već dulje od stoljeća uspješno bavimo, pred ovu smo berbu zgotovili uređenje naših podrumskih kapaciteta koje smo, investicijom vrijednom 4,5 milijuna kuna, dobrano »presložili« i osuvremenili, smjestivši tankove u jednu od termički izoliranih hala nekadašnje tvornice »Vrbenka« čiji smo vlasnici postali pred nekoliko godina.


Spomenuta hala je u istom investicijskom ciklusu opremljena i klimatizacijskim uređajima pa će se ubuduće u njoj moći znatno kvalitetnije, lakše i sigurnije kontrolirati uvjete u kojima će se idućih mjeseci stvarati nove količine Zlatne vrbničke žlahtine i svih ostalih aduta tog uspješnog otočnog zadružnog pogona.