Rab

Općinsko vijeće Lopara donijelo rebalans za dovršenje sportske dvorane

Hrvoje Hodak

Aktualni je sat unaprijed pokazao značaj prihvaćanja predloženih izmjena i dopuna jer je takvim glasovanjem osiguran nastavak financiranja i tijekom 2020. godine završetak gradnje dvorane



LOPAR Iako je prije rasprave po predloženim točkama dnevnog reda 11. sjednice održan vrlo sadržajan aktualni sat, ključna je bila prva točka dnevnog reda po kojoj su, za razliku od prethodne sjednice Loparskog vijeća, jednoglasno prihvaćene prve izmjene i dopune Proračuna Općine Lopar za 2018. godinu. Aktualni je sat unaprijed pokazao značaj prihvaćanja predloženih izmjena i dopuna jer je takvim glasovanjem, između ostalog, osiguran nastavak financiranja i tijekom 2020. godine završetak gradnje sportske dvorane u Loparu.


Jedno od glavnih pitanja u aktualnom satu, koje se vezuje uz problem financiranja i nastavka gradnje sportske dvorane, postavio je u ime koalicije predvođene SDP-om vijećnik Marin Lazarić. Podsjetivši vijećnike da je upravo ta koalicija na samom početku smatrala da je riječ o megalomanskoj gradnji, a s obzirom na to da je njezina izgradnja sada u fazi u kojoj jest, zanimalo ga je koliko će dvorana koštati u odnosu na početnih 14 milijuna kuna bez PDV-a kad se govori o drugoj fazi i potpunom završetku sportske dvorane, na koji će se način osigurati sredstva za nastavak gradnje, zašto nije od početka raspisan natječaj za cjelokupni iznos procijenjenih radova i kada će gradnja dvorane biti dovršena.


Poništeni natječaji


Istaknuvši da je gradnja dvorane započeta 2016. godine, dok je on na čelu Općine od svibnja 2017. godine, načelnik Općine Lopar Josip Borić u podrobnom odgovoru naveo je da je prvi ugovor bio na iznos od 9.300.000 kuna za prvu fazu izgradnje, a realizacija s okončanom situacijom prve faze stajala je 8.500.000 kuna s PDV-om, koji je iznos u cijelosti plaćen. Druga faza je procijenjena na iznos od 14.000.000 kuna plus PDV. U prvom krugu i drugom krugu dobivene su ponude s iznosima većim od procjene. Ti natječaji su poništeni jer bez rebalansa proračuna nije bilo uvjeta za odabir i ugovaranje te je raspisan treći put javni natječaj s datumom otvaranja 21. kolovoza. Troškovima treba pridodati i 1.680.000 kuna utrošenih za otkup zemljišta i 450.000 kuna za sve projekte: od idejnog do glavnog i izvedbenog.




– Natječaj uvjetuje i da izvođač koji se javlja na natječaj mora obići prostor, završenu prvu fazu, da bi znao što mora nuditi unutar natječajnog troškovnika, a na bodovanje utječe ne samo cijena već i garancijski rok, u odnosu 80:20 posto – rekao je Borić.


Borić je istaknuo i trenutne nepovoljne okolnosti na tržištu u građevinskom sektoru gdje je ponuđača vrlo malo, a cijene su u posljednjih nekoliko mjeseci poskupjele u odnosu na procjene projektanata. No načelnik ne vidi u tome nepremostivu prepreku, navodeći da se Općina trudi dobiti veću razinu sufinanciranja od strane države i Županije te procjenu da se financijska konstrukcija može zatvoriti i projekt može dovršiti do sredine 2020. godine.


Zaduženje Općine


Na upit vijećnika Lazarića o izvorima financiranja koji nedostaju za dovršetak dvorane, Borić je naveo da Općina Lopar ima sporazum koji osigurava 7.750.000 kuna u dvije godine i milijun kuna od strane Primorsko-goranske županije za 2018. godinu. Ovaj rebalans je važan jer osigurava da se do pet milijuna kuna Općina Lopar može prvi put zadužiti kako bi investiciju privela kraju.


– Uz to valja imati na umu da tijekom 2019. i 2020. godine imamo natječaje koje svake godine raspisuju Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo poljoprivrede koji ima također mjere za ruralni razvoj te da možemo dodatno ostvariti određenu razinu sredstava od strane države, a vjerojatno i od Županije. U konačnici, Općina Lopar će u financiranju čitavog projekta participirati s malo više od 35 posto. Za ugovaranje odjednom Općina nije imala mogućnosti jer nisu bila osigurana tolika sredstva, niti je tadašnji načelnik mogao to napraviti zbog pravila i okvira fiskalne odgovornosti – iznosi Borić.


– Mislim da sada kada smo projekt doveli do ove faze, tu priču moramo dovršiti, naravno, uz pojačane napore Općine, ali i uz pomoć države i Županije. Mislim da smo na dobrom putu, a današnji rebalans proračuna sadržava mjere pomoću kojih to možemo riješiti. Ovo je objekt koji će biti sagrađen i ostat će desetljećima za buduće generacije. Ako je infrastruktura u službi građana, ako stvara bolje društvene odnose i pruža uvjete za primjereno bavljenje sportom te omogućava kvalitetniji društveni život, vrijedi se boriti za završetak takvog projekta – dodaje Borić, pritom navodeći i primjere i ukupne iznose trodijelnih sportskih dvorana izgrađenih u Primorsko-goranskoj županiji, od Matulja i Kastva do Čavala i Malinske.



Treba spomenuti i to da je Općinsko vijeće Općine Lopar, na sjednici održanoj 3. kolovoza, donijelo i Odluku o dodjeli javnih priznanja Općine Lopar za 2018. godinu pa će tako Nagradu Općine Lopar za 2018. godinu dobiti Damir Matahlija i Lovro Paparić, dok će Zahvalnice Općine Lopar biti uručene Snježani Balen, Stanislavu Franeliću, Mirku Papariću-Banovu, Nadi Pičuljan i tvrtki Lopar Vrutak.



Pokriće manjka


Za razliku od prethodne, na ovoj je sjednici »glatko« prošao prijedlog prvih izmjena i dopuna Proračuna Općine Lopar za 2018. godinu, a usvojene su i predložene projekcije Proračuna Općine za 2019. i 2020. godinu. Prema usvojenim izmjenama i dopunama Proračuna za ovu godinu, ukupni prihodi i primici Općine Lopar iznosit će 24.208.293,25 kuna i biti veći u odnosu na ukupne rashode i izdatke za 893.286 kuna, a taj će iznos poslužiti za pokriće manjka iz prethodnih godina. Usvajanje predloženih izmjena i dopuna Proračuna omogućilo je da i ostale, osim šeste točke dnevnog reda, budu gotovo jednoglasno prihvaćene. Jedino prijedlog Zaključka o suglasnosti za sklapanje ugovora u postupku nabave oznake nije prošao glasovanje vijećnika i javni natječaj će se morati ponoviti.


Na sjednici Općinskog vijeća Lopara raspravljene su i četiri dodatne (dopunske) točke dnevnog reda kojima su vijećnici usvojili Prijedlog internog Pravilnika o zaštiti podataka voditelja obrade Centra za kulturu Lopar, Prijedlog donošenja Zaključka o oslobađanju u potpunosti plaćanja komunalnog doprinosa tvrtke Lopar Vrutak, Prijedlog zaključka o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada i Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja općine za 2018. godinu.