Svečana dodjela nagrada

OTOČNA ROŽICA Slavko Afrić i Darinka Rubeša kreatori dvaju najljepših krčkih vrtova

Mladen Trinajstić



VRBNIK U vrbničkom Domu na trgu Škujica danas je upriličena svečanost dodjele nagrada najboljim otočnim vrtlarima i vrtlaricama, pobjednicima 11. izdanja »Otočne rožice«. Završnica manifestacije koja već godinama potiče promišljeno i održivo interveniranje ljudi u ljepotu i prirodni sklad prostora u kojem žive, i ovog je puta upriličena uoči blagdana sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode. U spomenutom društvenom prostoru održana je i prigodna izložba fotografija Valtera Stojišića kojima su široj javnosti predstavljena impresivna postignuća svih otočnih vrtlara-amatera uključenih u ovogodišnju akciju.


Nagrade najboljima i ovog su puta, u društvu domaćina fešte – predstavnika Općine i TZO-a Vrbnik koje je ondje predstavljala Sanja Polonijo, uručivali Majda Šale i Anton Bolonić, direktorica i zamjenik predsjednika TZ otoka Krka – institucije koja je inicijator i organizator te od otočne javnosti odlično prihvaćene, sad već tradicionalne manifestacije. Na koncu, najljepšim i najskladnijim »klasičnim vrtom« u jakoj konkurenciji dojmljivih hortiklulturnih postignuća proglašen je onaj Slavka Afrića iz Pinezića, lanjskog viceprvaka u istoj kategoriji, čija mu je zelena i cvjetna oaza ovog puta ipak donijela prestižnu staklenu statuu kojom se već godinama nagrađuju »najbolji među najboljima«. Drugo mjesto u istoj kategoriji pripalo je Meri Gršković iz Vrbnika, a naslov trećeg najljepšeg »klasičnog vrta« na otoku Krku u 2018. ponijela je okućnica »Euro objekta« iz Malinske.


Otočna rožica / Foto M. Trinajstić


Otočna rožica / Foto M. Trinajstić





Balkoni i održivi vrtovi


U kategoriji održivih, odnosno vrtova koje uz ljepotu, bogatstvo, sklad i dosljednost u njihovom prezentiranju, krasi i oblikovanje korištenjem samoniklih i biljnih vrsta lokalnih staništa, najuspjelijom i najdopadljivijom proglašena je okućnica objekta Darinke Rubeše iz Gabonjina. Drugu nagradu u istoj kategoriji ponio je vrt Ane Zec iz Brsca, dok je treću nagradu svojim stilskim rješenjem u održivom načinu uređenja okućnice osvojila Đurđica Dujmović iz Porta. Ocjenjivači uključeni u obilaske, razglede i (pr)ocjene svih u ovu akciju prijavljenih vrtova, istom su prilikom odlučili nagraditi i vlasnike/kreatore najboljih vrtno-balkonskih hortikulturnih detalja pa su u toj kategoriji nagrađene Jelka Žic iz Garice, Veselka Bonifačić iz Punta te Petrica Hriljac iz Linardića.

Uključivanje mladih


Članovi osmeročlane stručne ocjenjivačke komisije na čijem je čelu i ovog puta bila iskusna otočna hortikluturna stručnjakinja mr. sc. Dobrila Kraljić, posebnom je pohvalnicom »na račun« zamijećenog truda i zalaganja nagradilo i dječji vrtić »Katarina Frankopan« Malinska, kao i vrbničku Područnu jedinicu OŠ »Fran Krsto Frankopan« čiji su učenici u ovoj prilici svečanost obogatili glazbeno-scenskim izvedbama i prezentacijom svojih aktivnosti usmjerenih upravo poticanju i međuučeničkom promoviranju svega što ima veze s prirodom i ekologijom.


Otočna rožica / Foto M. Trinajstić


Otočna rožica / Foto M. Trinajstić



Upravo je vrbnička završna fešta, kako su posebno istaknuli direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale i jedan od članova stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, dipl. ing. agr. Hrvoje Skorup, bila prekretnica u smislu začetka intenzivnijeg uključivanja otočnih osnovaca u ovaj projekt. – Njegov smisao i cilj nije isključivo predstavljanje i nagrađivanje kreatora najljepših i najskladnijih vrtova, već i dizanje svijesti o važnosti uređenja okoliša, očuvanja prirode, a time i unapređenja prostora u kojem živimo – ustvrdio je Skorup, objasnivši da se ti ciljevi teško mogu ostvariti bez aktivnijeg uključivanja mladih otočana u ovaj hvalevrijedan projekt. Šale je pak najavila da će nakon vrbničkih osnovaca, u idućim godinama u tu akciju, kroz provođenje pratećih edukacijskih akcija, biti uključeni i osnovci svih drugih krčkih lokalnih centara koji budu ugošćavali završnu svečanost Otočne rožice, počevši s gradom Krkom u kojem će ta svečanost biti održana dogodine. Spomenimo još da je okupljanje u vrbničkom Domu svirkom uljepšao duo Balyk.