U svim oblicima

Dani smokava pokazali maštovitost krčkih uzgajivača

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Štandovi su bili puni sušenih smokava, smokvenjaka, »ražnjića«, likera..., mada se ovo mediteransko voće traži i u svježem obliku budući da ih većina turista kod kuće nema prilike jesti »ravno sa stabla« 



KRK Kao i prethodnih dvanaest ljetnih završnica, i ova je u središtu grada Krka ispunjena smokvama, ili bolje rečeno krčkim smokvarima i proizvođačima raznih slatkih prehrambenih proizvoda od te mediteranske voćke, jednako kao i onima koji ponudu svojih OPG-ova dopunjavaju i obogaćuju izradom rakija i likera od smokava.


Kao i prethodne godine, Dane smokava iza kojih organizacijski stoji TZ Grada Krka svojim angažmanom obogaćuju i uveseljavaju brojni članovi i članice lokalnih kreativnih udruženja, između ostalih i krčkih »Rukotvorina«, zaduženi za provedbu radionica u sklopu kojih se na Veloj placi okupljeni mališani mogu zabaviti izradom različitih, sa smkovama i smokvarstvom povezanih, drvenih ili pak vunenih predmeta i suvenira.


Smokvarima, ali i ljubiteljima smokava, jučer ispunjen glavni gradski trg bio je mjesto na kojem su, čini se, jednako uživali i posjetitelji i organizatori kao i sudionici te, sad već tradicionalne krčke trodnevne prodajno-sajmene manifestacije. A nju, valja reći, u poslijepodnevnim satima prati i niz zabavno-glazbenih te edukativnih zbivanja.


Popularni »ražnjići« 




– Ovo je jedna od naših najprepoznatljivijih i uvijek dobro posjećenih manifestacija, događanje kojim istovremeno pridonosimo promociji naše autohtone gastronomske ponude, ali i potičemo proizvodnju i preradu ploda te u nas sveprisutne, ali, nažalost, još uvijek i ne pretjerano komercijalno korištene voćarske kulture, naglasila je direktorica Turističkog ureda TZG-a Krka Nataša Jurina koju smo zatekli u ugodnom druženju s ondje okupljenim smokvarima.


Jedan od sudionika s najduljim izlagačkim stažem na toj manifestaciji, Krčanin Nikola Zec, koji sa svojom suprugom Anom već dulje od desetljeća u okolici grada uzgaja smokve i bavi se njihovim sušenjem odnosno preradom rekao je da su Dani smokava manifestacija koju – ne propušta.


– Nekako već osjećam i moralnu obvezu odazvati se pozivu naših turističkih djelatnika čija su nastojanja promocije smokvarstva i popularizacije uživanja u tom zdravom i ukusnom voću hvale vrijedna, istaknuo je Zec podsjetivši nas da njegova obitelj u toj manifestaciji sudjeluje od njenog premijernog izdanja.


– Smokve su ove godine dobro rodile, mnogo ih je, ali su zbog vrućine sazrijele nešto ranije nego obično. Zbog suše koja nas je pratila tijekom cijelog ljeta, plod je nešto sitniji no što zna biti u onim »mokrijim« godinama, rekao nam je krčki smokvar otkrivši da je njegov ovogodišnji urod, od kojih »par stotina« kilograma, već dobrim djelom pretvoren u slatke i slasne kreacije poput sušenih smokava, smokvenjaka i »ražnjića« koji su, kaže, uvijek iznimno traženi na ovoj manifestaciji.


Promidžba i voća i uzgoja 


Traže se i kupuju i svježe smokve koje su mnogim našim gostima iznimno zanimljive, tim više što ih u ovom obliku, dakle »ravno sa stabla« većina teško može naći u svojim zemljama. Kako bilo, zaključio je Zec, Dani smokava dobra su, kvalitetna i uspješna promidžba smokava i smokvarstva te poticaj Krčanima da se u još većem broju uključe organiziranim nastojanjima širenja i jačanja tog oblika poljoprivredne odnosno voćarske proizvodnje.


Edukativni dio manifestacije iznova je povjeren dr. Željku Prgometu koji će danas (subota 1. rujna), u koktel baru Volsonis održati predavanje na temu uzgoja smokava u OPG-ovima. Zabavni dio 12. Dana smokava, dopusti li to za ovaj vikend najavljeno promjenjivo vrijeme, obilježit će nastupi Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli, ženske klape Vejanke, grupe Don Demižon & Ego3pizze te muške klape Kaštadi. Istovremeno, smokve su uklopljene i u ponudu brojnih krčkih restorana, konoba i slastičarnica pa se u voću koje upravo u ovom djelu godine dozrijeva u i oko grada Krka ovih dana uživa doslovce na svakom kantunu.