Natjecanje u big game fishingu

Big OM: tridesetak ekipa kreće u lov na krupne ribe

Srđan Brajčić

Ove nam godine u Omišalj stiže još veći broj natjecatelja. Očekujemo između 25 i 30 brodova. Na svakom će biti četiri natjecatelja, a oni dolaze iz osam ili devet država, najavljuje Tomo Sparožić, dodajući da su i hrvatski ribolovci u međuvremenu stekli potrebna znanja i tehnike za lov na tunu 



RIJEKA  Nadmudrivanje s trofejnim ribama, ponajprije tunama kapitalcima, ponovo stiže u kvarnerski akvatorij – od 27. do 30. kolovoza klub za sportski ribolov Big OM Omišalj organizira deveto natjecanje u big game fishingu. Ova tradicionalna manifestacija jučer je najavljena u Rijeci, a organizatori kažu da se radi o jednom od najznačajnijih sportskih i turističkih događanja na otoku Krku. Natjecanje se stoga održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Primorsko-goranske županije, Općine Omišalj te turističkih zajednica Kvarnera i Omišlja.


   Tomo Sparožić, predsjednik kluba Big OM Omišalj, napominje da je ovaj oblik ribolova u svijetu već dugo popularan. Zadnjih godina big game fishing ima sve više svojih poklonika i u Hrvatskoj. Osim toga, ribolovci sa sjevera Europe sve češće dolaze u Hrvatsku loviti kapitalce u sklopu atraktivnih natjecanja na Jadranu. Sparožić dodaje da među njima ima puno imućnih ljudi. Doktor Đuro Marinović, inače vrsni ribolovac, skreće pozornost na podatak da pojedine države danas više profitiraju od sportskog i rekreativnog ribolova, nego profesionalnog.    Organizatori tvrde da big game fishing u Omišlju također bilježi sve veći broj sudionika. Sve je to, rečeno je, prepoznao Hrvatski savez za sportski ribolov na moru. Naime, od ove godine savez organizira državno prvenstvo u big game fishingu. Natjecanje u Omišlju ujedno je i treće kolo tog prvenstva. Doktor Marinović pojašnjava da je dosad bilo puno inicijativa, ali tek su ove godine stečeni uvjeti za državno prvenstvo u big game fishingu koje je nedavno počelo u Komiži.    – Ove nam godine u Omišalj stiže još veći broj natjecatelja. Očekujemo između 25 i 30 brodova. Na svakom će biti četiri natjecatelja, a oni dolaze iz osam ili devet država, najavljuje Tomo Sparožić i kaže da su i hrvatski ribolovci u međuvremenu stekli potrebna znanja i tehnike za lov na tunu.    Na ovom natjecanju love se danas tune i od stotinjak kilograma. Sparožić objašnjava da je akvatorij Kvarnerskog zaljeva izrazito bogat tunom, s obzirom na to da ovaj morski grabežljivac ipak više voli otvorena mora, ali i na trend izlova ribe, tako da ne treba sumnjati u atraktivnost natjecanja. – Tuna se može vidjeti čak u lukama ili nadomak plaža. Tuna je u našim morima i danas prisutna. Možda ne kao nekoć, u vrijeme kad su se gradile one tunere, veli Sparožić.

   Dr. Đuro Marinović ističe da je tuna nekad dolazila i odlazila iz ovog akvatorija. No, riba se u zadnje vrijeme udomaćila i može se na moru uočiti u gotovo svako doba godine. – Dovoljno je ujutro prošetati Molo longom. A upravo ovdje, na sjevernom Jadranu obitavaju najveći primjerci tune, napominje Đuro Marinović.


Sparožić i Marinović također su govorili o vrlo strogim pravilima big game fishinga koji danas promiče održivo ribarstvo. Naime, zabranjen je lov živim mamcima, dozvoljava se ulov tune plavih peraja minimalne težine 50 kilograma, igluna 30 kilograma, gofa pet kilograma… Pored toga, dopuštena ukupna kilaža ulova tune plavih peraja je 620 kilograma. Kada se kvota ulova ispuni, tuna se vraća u more. Đuro Marinović objašnjava da je pribor za ribolov danas sofisticiran, tako da se riba vraća u more s ozljedama koje brzo zacijele.




   – Na natjecanju u Komiži ulovljeno je čak 120 tuna. Samo četiri su zadržane. Natjecatelj se tek fotografira s ulovom i ribu potom odmah pušta, ilustrira doktor Marinović