BOF

Adrenalinska Baška za sve generacije: Sudionike nagradilo lijepo vrijeme

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Uzbudljivo je bilo i na prijevoju Treskavac. TZO Baška ondje je, u suradnji sa Ziplineom Edison, zainteresiranima omogućila vožnju terenskim vozilom, hodanje prirodom te spuštanje duž sajli duljih od 2 km. Gužva je bila i na penjalištu Portafortuna gdje su se okupili iskusni, ali i penjači koji tek otkrivaju ovaj vid outdoor ponude



Baš kao što je u Baški bilo i u listopadskim danima proteklih godina, to je krčko turističko središte i ovog vikenda svjedočilo iznimnoj živosti i gužvi koju su, posebno jučer, ondje stvorili sudionici BOF-a iliti Baška Outdoor Festivala. Ovogodišnje, peto izdanje te, među ljubiteljima zdravog i aktivnog života iznimno popularne manifestacije, u Bašku, ovih dana obilježenih babljim ljetom, privuklo je više od dvije tisuće posjetitelja, najvećim dijelom sudionika »Krk Island Traila« – natjecanja u sklopu kojeg se sudionici utrkuju trčeći uzduž i poprijeko iznimno razgranate mreže planinarsko-biciklističkih staza kojima je bašćanski dio otoka Krka posebno bogat.


Početna točka svih triju trail utrka locirana pred bašćanskim hotelom Corinthia bila je, kao i prethodnih godina, mjesto s kojeg su se, ovisno o tjelesnoj odnosno kondicijskoj spremi na stazama duljine između 8 i 24 kilometara ogledali traileri iz zemlje i inozemstva, sportaši i rekrativaci zbog kojih su njihovi domaćini iz TZO Baška i Valamar Riviere i ovog puta priredili iznimno bogat i sadržajan »prateći program«. Samo utrka »Krk Island Trail« koju, u suradnji s domaćinima, suorganiziraju tvrtka »Outdoor.hr« i organizacija »Treking liga« okupila je više od 1,3 tisuće sudionika, trailera sa svih strana Lijepe naše koje je u njihovoj trkačkoj avanturi okolicom Baške pratilo iznimno lijepo, gotovo ljetno vrijeme, upravo onakvo na koje su se, čini se, Bašćani u vrijeme održavanja svog Outdoor Festivala već preptplatili. Iako sudionicima neupitno najmasovnija, jučerašnja trail utrka nije bila i jedinom sastavnicom Baška Outdoor Festivala koji u svom ovogodišnjem izdanju slavi svoj prvi, mali jubilej ali i kojeg je i ove godine obogatilo više atraktivnih događanja.


Za sve ukuse


Od trkača tek neznantno manje brojni ljubitelji brdskog biciklizma u sklopu BOF-a uživali su u centralnom »dvokotačnom« događanju – »Krk’n’roll MTB maraton« koji je pobornicima bicikliranja po kamenitim i prašnjavim terenima omogućio guštanje, ali i utrkivanje bodulskim »kozjim« stazama u rasponu od 30, pa do čak 70 kilometara. Ivana Kovačić, direktorica TU TZO Baška otkrila nam je i da se tom događanju, a koje organizacijski i logistički »pokrivaju« predstavnici tvrtke »Adria bike«, ove godine odazvalo više no respektabilnih, te ujedno i rekordnih pet stotina biciklista u Bašku pristiglih iz cijele Hrvatske ali i susjednih zemalja, najviše Slovenije.





– Treba reći da je uzbudljivo ovog vikenda bila i na prijevoju Treskavac. TZO Baška ondje je, naime, u suradnji sa Ziplineom Edison upriličila adrenalinom nabijena događanja u sklopu kojih su na Krku ovih dana okupljeni avanturisti mogli isprobati vožnju terenskim vozilom, čari hodanja prirodom te spuštanja duž sajli duljih od dva kilometra. Popunjeni su ovih dana i kapaciteti našeg penjališta Portafortuna na kojem se s izazovima penjanja po stijenama ali i potencijalima ovog oblika naše outdoor ponude upoznaju brojni na otok pristigli alpinisti i penjači, kako oni iskusniji tako i početnici, govori čelnica bašćanskog TZ-a podsjetivši da su na svoje u sklopu petog BOF-a došli i planinari, ljubitelji ponešto mirnijeg, sporijeg i staloženijeg uživanja u ljepotama nedirnute prirode u okolici Baške.


– Njima smo pak, u suradnji s agencijom specijaliziranom za aktivni odmor »Promotiv Travel« iz Viškova, priredili »BOF Hike tour« – atraktivni planinarski izlet u sklopu kojeg je dvjestotinjak ondje okupljenih sudionika svladalo trasu čiji je start i cilj bio u središtu Baške, s tim da je ruta prošla potezom Zarok-Batomalj-Prijevoj Vratudih-Veliki Hlam-Lipica-Svetište Majke Božje Goričke.


Glazbeni program


A da živo i veselo u i oko Baške bude i u večernjim pa i noćnim satima organizatori su se pobrinuli priredivši zanimljiv i sadržajan »postprogram« odnosno zabavni dio zbivanja. Bašćani i njihovi gosti (dobar dio kojih je priliku za smještaj iskoristio u lokalnim hotelskim objektima Valamar Riviere ali i haritage hotela Forza koji su svoje smještajne kapacitete, kao suradnici i suorganizaori BOF-a, ponudili po osjetno povoljnijim cijenama) mogli su uživati i u zanimljivim, putopisnim predavanjima, ali i glazbenom programu glavnih zvijezda koje su ovog puta bili članovi zagrebačke hip-hop skupine »Elemental«, predvođeni svojom popularnom pjevačicom Remi. Čelnica organizacijskog odbora zaduženog za pripremu i realizaciju programa koji je nedvojbeno produljio turističko-izletničku sezonu tog dijela otoka te još jednom dokazao da Baška nudi puno više od svoje prekrasne plaže, čistog mora i sunca otkrila nam je i da se po završetku BOF-a Bašćani nadaju približiti svom milijuntom turističkom noćenju, ostvarenju kojeg je ta jaka i uspješna krčka tursitička destinacija po prvi put u svojoj povijesti uspjela doseći lani, upravo za trajanja svog Outdoor festivala.


BOF »popravio« turističke rezultate


Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Baška nam je otkrila i da će samo ovog vikenda, u dupkom ispunjenim bašćskim hotelima te sasvim solidno popunjenim apartmanima »kućne radinosti« biti ostvareno oko 4 tisuće noćenja.


Podsjetila nas je i da je još 2014., u posljednjoj godini prije začetka organiziranja i snažnog promoviranja outdoor ponude na području Općine Baška godišnje ostvarivano »tek« nešto više od 700 tisuća turističkih noćenja. Lani, dakle u samo četiri godine nakon začetka organiziranijeg promoviranja ovog načina obogaćivanja ponude i produljenja sezone, taj je pokazatelj fizičkog turističkog prometa Baške »nabubrio« na milijun noći oko kojih se sad godišnji rezultati počinju redovito vrtiti, i to samo u tzv. komercijalnom smještaju.