Tradicionalna poslastica

GROBNIČKA BALINJERADA Centralno događanje za sve zaljubljenike u maske i brzinu: Nije važno tko će prvi, već kako će do cilja!

Ljiljana Hlača

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



Danas se otkotrljala 15. po redu Grobnička balinjerada – središnji i već tradicionalni maškarani događaj Općine Jelenje. Niz cestu, odnosno duž trase duge nešto više od 300 metara sjurilo se 16 alegorijskih kola, a događaj je bio užitak za sve zaljubljenike u maske i brzinu.


A šalilo se na gotovo sve aktualne teme – propali posao oko kupnje izraelskih aviona, loša situacija u riječkom Autotroleju, odlazak u inozemstvo, jedna kareta slavila je važnost borbe protiv zla, a druga se pak osvrnula na popularnu glazbenu HRT-u emisiju »A strana«. Ma, nema što maškare ne mogu iskomentirati.Kako smo saznali od organizatora, a to su Jelenske maškare koje sve to drže pod kontrolom, ali uz pokroviteljstvo Općine Jelenje i Turističke zajednice Jelenje – nema tu pobjednika. Nije važno tko će prvi na cilj – već kako. I ništa što vidimo nije opasno: sva su vozila ispravna te su prošla tehnički.

– Naša poruka je da trebamo biti debeli, da moramo ležati na kauču i uživati u jelu i piću. Kod nas je sve ovo što vidite – pravo. I ova pizza, i ovo pečeno pile. Nikakav trening. Želite li nešto popiti i pojesti? Slobodno uzmite. Sve je ovo pravo, gostoljubljiv je bio Bojan, predvodnik alegorijskih kola pod nazivom »Život bez vage«, koje su slavile obline.


U automobilskoj povorci bili su Josip i Neven sa svojim »aviončićima« F -16, a priznali su nam da su tu samo zbog adrenalina, ali i glazbenici »A strane«, koji se nisu bojali za svoje skupe instrumente. Rekli su nam samo da njihova kola imaju dobre kočnice. – Ljudi maškarajte, uključite se u karneval – jer je to pravi put. Živio pust!, poručila je Sanja Čaval iz Dražica koja je u Jelenje došla s kćerima i kolima pod nazivom Power Rangers. Mi smo jedina ženska ekipa. Bili smo lani, pa smo odlučili tu zabavu ponoviti, rekla nam je vesela mama Sanja.