Opasno vrijeme

Za Kvarner proglašen crveni meteoalarm: ‘Bura će imati orkanske udare, oslabit će tek u četvrtak’

P. N.

Jaka i olujna bura na Jadranu će idućih dana stvarati probleme u prometu, i cestovnom i pomorskom, ali ipak će u drugom dijelu četvrtka započeti svoje slabljenje, u petak pak ponegdje i okrenuti na sjeverozapadnjak



Za područje čitavog Kvarnera danas je na snazi najviši, crveni meteoalarm s upozorenjem na vrlo jaku i olujnu buru. Najjači udari vjetra dosezat će brzinu od 130 kilometara na sat.


Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, stoji u upozorenju.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Kiša će ujutro prestati u većini područja, a naoblaka će se postupno smanjivati, najprije u sjevernim krajevima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak. Oblačnije će se zadržati u gorju, pogotovo u Lici gdje mjestimice još može biti susnježice i snijega. U Dalmaciji će prevladavati oblačno s povremeno s kišom, ponegdje i grmljavinom, osobito na jugu. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura između 6 i 12, na Jadranu od 10 do 15 stupnjeva Celzijusovih.



Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je preko Karina, Obrovca i Gračaca), Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene, državna cesta DC54 Maslenica– Zaton Obrovački i Paški most, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK). 


Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.


Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina) na: DC1 Borje-Klapavice-Udbina i Krčkom mostu.


Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom ( I. i II.skupina) na: DC1 brza cesta Solin-Klis, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica.


Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i za teretne automobile s priključnim vozilom na državnoj cesti DC25 Gospić-Karlobag.


Do četvrtka će u mnogim krajevima biti vjetrovito, osobito na Jadranu, gdje će jaka i olujna bura, gdjegod i s orkanskim udarima opet onemogućavati normalno prometovanje, a i temperatura zraka će se nakon uglavnom manjeg pada u ponedjeljak – prema sredini tjedna dodatno sniziti. Stoga će u kopnenom području od srijede ponovno biti mjestimičnog jutarnjeg mraza, kaže za HRT Zoran Vakula. 


“Idućih će dana u kopnenom području temperatura ponegdje biti i niža od prosjeka za doba godine, a prema kraju tjedna, uz sve manje oblaka, ponovno viša. U srijedu će još prolazno puhati u mnogim krajevima jak sjeveroistočnjak, a zatim vjetar u slabljenju. Jutra hladna uz mogućnost za mjestimičan mraz, najvjerojatniji u četvrtak. Jaka i olujna bura na Jadranu će idućih dana stvarati probleme u prometu, i cestovnom i pomorskom, ali ipak će u drugom dijelu četvrtka započeti svoje slabljenje, u petak pak ponegdje i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, ponovo uz porast temperature prema kraju tjedna”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.