"Piše se povijest"

ZAHTJEVNI POSAO POZNATOG ODVJETNIKA Nobilo će zastupati logoraše iz BiH u tužbi protiv RH?

Jasmin Klarić

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Imamo specifičnu situaciju gdje bi se odgovornost pripisala stranoj državi. Na isti način bi se postupalo sa svim agresorima i okupatorima za štetu koju naprave lokalnom stanovništvu i to je velika međunarodna pravna priča, smatra zagrebački odvjetnik koji će u siječnju, zajedno s logorašima, donijeti odluku hoće li ići u odštetne zahtjeve prema hrvatskim sudovima 



ZAGREB U prvim reakcijama na pravomoćnu hašku presudu šestorici Hrvata iz BiH zagrebački odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je da postoji pravna osnova za to da žrtve zločina od Hrvatske traže odštetu.


Jučer je na tom putu povučen i prvi ozbiljniji korak, predstavnici Saveza logoraša BiH u Zagrebu su se sastali s Nobilom kako bi razmotrili mogućnost tužbe protiv RH. Nobilo je, jasno, i dalje na stajalištu da takva tužba može proći, ali na cijelu priču gleda i s još jednog aspekta.


Za povijest 


»Piše se povijest«, tim je riječima Nobilo za naš list opisao značenje ovakve eventualne primjene posljednje presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Ukratko, nema presedana u svijetu za ovakvu odluku – da odgovornost za ratne zločine bude pripisana stranoj državi koja je imala operativnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile ratne zločine. Dosad je, objašnjava Nobilo, presudama suda u Den Haagu bila utvrđivana samo opća kontrola nad jedinicama u stranoj državi, što je standard koji je blaži od operativne kontrole. Zbog toga, primjerice, što Srbiji nije dokazana operativna kontrola u Srebrenici, BiH nije dobila spor oko genocida.




»Međutim, prvi put u povijesti je utvrđen ne samo međunarodni oružani sukob, nego i učešće šefa strane države, u ovom slučaju Hrvatske, ministra obrane i načelnika vojnog stožera u udruženom zločinačkom pothvatu. Prema presudi, to bi značilo da je Hrvatska imala operativni stupanj kontrole nad jedinicama HVO-a u BiH, stoga bi postojala i odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju su oni počinili«, razlaže Nobilo.


»Ovdje imamo specifičnu situaciju gdje bi se odgovornost pripisala stranoj državi. Na isti način bi se postupalo sa svim agresorima i okupatorima za štetu koju naprave lokalnom stanovništvu i to je velika međunarodna pravna priča«, smatra zagrebački odvjetnik.


Predsjednik hrvatske Vlade, očekivano, pokazuje mnogo manji entuzijazam za ovakvim razvojem situacije. Prije tjedan dana, za posjeta Mostaru, Andrej Plenković kazao je kako ne vidi načina na koji bi se iz presude »šestorki« mogao naći pravni temelj za tužbe logoraša protiv Hrvatske. Plenković je podsjetio kako je RH u odgovoru Haškog suda iz 2016. godine dobila poruku da Međunarodni kazneni sud nije sud koji sudi državama.


Nobilo se, očito, s takvim tumačenjem ne slaže. »Plenković bi morao malo poraditi na svojim pravnim savjetnicima. Koliko ja vidim, Hrvatska je izgubila sve međunarodne sporove i arbitraže«, kaže Nobilo, ali ukazuje i na činjenicu da su ovakve izjave od strane premijera – pritisak na pravosuđe. Naime, ukoliko dođe do tužbe, procesi će se voditi na redovnim hrvatskim sudovima.


Proučavanje presude 


Cijela priča, ipak, nije još do kraja definirana. Nobilo kani zastupati logoraše iz BiH dođe li tužbe, no zasad nema nikakvog pisanog dogovora.


– Načelno smo se dogovorili da bismo krenuli u to, ali prije definitivnog dogovora ja bih još proučio presudu i osvježio svoja znanja o međunarodnom pravu. Mislim da sam u pravu u ovom slučaju, ali trebam otkloniti još neke dileme, poput pitanja zastare, kaže Nobilo koji će, skupa s logorašima, o daljnim koracima odluku donijeti na drugom sastanku u siječnju.


Rezerve oko ulaska u proces tužbi i dalje zadržava i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.


– I danas koristimo priliku da kažemo da bismo to željeli riješiti sporazumno. Hoće li doći do tužbe, odluku ćemo donijeti na kraju, rekao je za N1 nakon sastanka s Nobilom Mešković. »Mi želimo reći da smo tu, da smo živi. Ukoliko dođe do tužbe, nećemo to sigurno uraditi s velikom željom, to će biti nešto na što smo prisiljeni. Žrtve moraju imati mjesto broj jedan, moraju biti obeštećene – rekao je Mešković.