Porazni tromjesečni rezime

ZABRINJAVAJUĆI TREND HND upozorava: Sve je više napada na novinare

Boris Pavelić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Novinar tjednika 'Nacional' i osnivač portala Zadar news Hrvoje Bajlo prepričao prijetnje kojima je bio izložen, a koje su u lipnju ove godine kulminirale time što ga je nogometaš Jakov Surać teško pretukao, slomivši mu ruku. "Ako se ovako nastavi, pitanje je dana kada će netko doživjeti i gore stvari", upozorio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko



Sve je više napada na novinare: samo u posljednja tri mjeseca dogodilo se jedno teško ozljeđivanje i šest ozbiljnih prijetnji, a političari šute, i time postaju suučesnici, ustvrdilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo.


Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i potpredsjednici Denis Romac i Slavica Lukić upozorili su na konferenciji za novinare na zabrinjavajući trend sve češćih fizičkih napada i otvorenih prijetnji novinarima, dok je novinar tjednika ‘Nacional’ i osnivač portala Zadar news Hrvoje Bajlo prepričao prijetnje kojima je bio izložen, a koje su u lipnju ove godine kulminirale time što ga je nogometaš Jakov Surać teško pretukao, slomivši mu ruku.


“Ako se ovako nastavi, pitanje je dana kada će netko doživjeti i gore stvari”, upozorio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.




Bajlo je kazao kako smatra da je sud pogriješio kada Suraću nije odredio pritvor, jer mu je ovaj prijetio i poslije napada, prijeteći mu da će “ga likvidirati”, “iščupati mu glavu” te da će “završiti kao Pukanić”.


“Ali, sudac je zaključio da Surać neće ponoviti napad. Ročište je 19. rujna, i nadam se da će počinitelj biti osuđen”, kazao je Bajlo, dodajući kako je napadač na njega “prijatelj i poslovni suradnik” Zdravka Livakovića, drugooptuženog u “aferi Remorker”, u kojoj je prvooptuženi Božidar Kalmeta, nedavno imenovan pomoćnikom glavnog tajnika HDZ-a.


“Kalmeta mi je rekao da nema ništa s napadom, a imenovao je Suraća u nadzorni odbor nogometnog kluba. Surać je igrao nogomet i s Kalmetom i s Plenkovićem. Sve je to povezana klika”, ustvrdio je Bajlo.


Političari šute i ne osuđuju napade na novinare, i tako pristaju biti suučesnici u opasnom trendu ugrožavanja slobodnog novinarstva, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, koji je izvijestio da se od početka prošle godine dogodilo sedam fizičkih napada na novinare i 21 prijetnja.


Potpredsjednik HND-a Denis Romac upozorio je na “vrlo dvojbene odluke državnog odvjetništva o prijetnjama novinarima, dok se prijetnje političarima jako efikasno procesuiraju”. Podsjetio je da se HND zauzimao da se prijetnje i napadi na novinare progone po službenoj dužnosti.


“To se nije dogodilo. Štoviše, problem je eskalirao. Prijetnje te izljevi mržnje i netrpeljivosti postali su svakodnevni, što je vrlo opasno, jer se društvo navikava na život s mržnjom”, kazao je Romac.


Verbalne prijetnje i fizički napadi samo su “vrh ledenog brijega” pritisaka na novinare, upozorava potpredsjednica HND-a Slavica Lukić. Niz je “manje vidljivih” napada: novinari su nezaštićeni u redakcijama, egzistencijalno ugroženi, često sudski progonjeni, ucijenjeni pritiscima oglašivača uz čestu potporu medijskih vlasnika, a Zakon o medijima ne provodi se. “Država svjesno ne štiti novinarstvo kao javni interes”, kaže Lukić, koja je kao očiti sudski pritisak na novinare navela primjer urednika portala forum.tm Gorana Borkovića, koji mora platiti trideset tisuća kuna jer se navodno nije odazivao na sudske pozive u postupku za koji nije ni znao.


Na pitanje novinara, Hrvoje Zovko komentirao je izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja je facebook poziv ratnog veterana na ubijanje novinara portala Index nazvala “neprimjerenim iskazivanjem nezadovoljstva”. “Ta je izjava sramotna i malo je reći skandalozna, ona obezvređuje težinu prijetnje. Predstavnici HND-a uskoro će se sastati s predsjednicom Republike, pa ćemo joj to i reći”, kazao je Zovko.