Hrvatska lutrija

Vrtoglave cifre: Evo koliko će sretni dobitnik “super sedmice” platiti državi poreza

Hina

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Hrvatska lutrija je u 2016. godini ostvarila porast prihoda za 5 posto, na 500,2 milijuna kuna



ZAGREB Hrvatska lutrija (HL) ove godine očekuje nastavak pozitivnih trendova u poslovanju nakon 2016. godine, koju su završili s pet posto višim prihodima, 45 posto višom bruto neto dobiti te 10 posto većim iznosom kojeg će uplatiti u državni proračun, a tvrtka bi idući tjedna trebala dobiti novu upravu.


Najavio je to u utorak na konferenciji za novinare predsjednik Uprave HL-a Danijel Ferić, istodobno čestitajući svim dobitnicima igara na sreću HL-a na dobicima, posebice onima koji su u siječnju osvojili velike iznose, što je i bio povod press konferencije.


Naime, nedavno je pogođena kombinacija u igri super sedmica koja je dobitniku, mlađem muškarcu iz Zagorja, donijela oko 43 milijuna kuna, i to za 17 kuna uplaćenih u tu igru odigranu preko interneta. To je ujedno i treći najveći iznos u toj igri nakon što je u lipnju 2009. osvojeno 43 milijuna kuna, a u siječnju 2014. godine 79 milijuna kuna.




Ovaj su mjesec veliki iznosi, dva po 4,5 milijuna kuna, osvojena i u igri Eurojackpot, što su dobili bračni par iz okolice Zaprešića te dobitnik iz Đurđevca, koji se, po riječima Ferića, jedini još nije javio u Lutriju s listićem, za što ima rok od 60 dana.


Iz svih tih dobitaka plaća se porez, koji iznosi od 10 do 30 posto s obzirom na visinu dobitka, pa će primjerice iz 43 milijuna kuna dobitka iz super sedmice dobitniku ostati oko 30 milijuna kuna, a državi ‘ide’ 13 milijuna kuna, kazao je Ferić.


Hrvatska lutrija je, nakon rekordne 2015., i 2016. završila uspješno, ocijenio je Ferić iznoseći i preliminarne rezultate poslovanja za 2016. godinu u kojoj je HL ostvarila porast prihoda za 5 posto, na 500,2 milijuna kuna, a u državni će u državni proračun uplatiti oko 260 milijuna kuna, što je 10 posto više nego u 2015.


»Nakon rekordne 2015. Hrvatska lutrija je i 2016. uspješno završila. Ove godine očekujemo dalji porast broja igrača na internetu, uskoro i 300-tisućitog. U planu je i dalje širenje prodajne mreže, razvoj projekata klađenja uživo i na internetu, čime želimo s trećeg mjesta ‘skočiti’ na drugo na hrvatskom tržištu, koje, iako se nekima čini malo, ipak ima dosta koncesionara igara na sreću, više od 60«, istaknuo je Ferić.


Po njegovim riječima, Hrvatska lutrija je u 2016. svoj ukupni tržišni udjel povećala s 20 na 24 posto, dok je u segmentu kazina na prvom mjestu.


Ferić je, inače, na čelu HL-a zadnje četiri i pol godine, a mandat predsjednika Uprave, kako je kazao Hini, istekao mu je u listopadu 2016. godine. Nakon što je Vlada nedavno predložila novog predsjednika Uprave, Ferić je, kao i cijela uprava, dao ostavku.


Vlada je početkom siječnja predložila da se u Hrvatskoj lutriji opozovu predsjednik Uprave Danijel Ferić te članovi Uprave Dražen Kovač i Oleg Valjalo, uz prijedlog imenovanja Marija Muse novim predsjednikom Uprave.


»U utorak 24. siječnja skupština HL-a, na čelu s ministrom financija i predsjednikom skupštine Zdravkom Marićem, imenovat će novu upravu koju će voditi Mario Musa, koji dolazi iz tvrtke-kćeri Hrvatskih željeznica. Naravno, neovisno o rezultatima, uvažavamo mišljenje i stav vlasnika i njegovo pravo da u konačnici imenuje upravu sukladno svom nahođenju te budućoj upravi i samoj Vladi želimo puno uspjeha i sreću u radu«, izjavio je Hini Ferić.


Napominje da se skupština ne može odgoditi jer su kao uprava dali ostavku. »Nakon što smo vidjeli priopćenje sa zatvorenog dijela sjednice Vlade 5. siječnja, kada je predloženo imenovanje novog predsjednika uprave, smatrali smo da, ako ne uživamo povjerenje Vlade, nema smisla i da je bolje da zbog rada kompanije damo ostavke. Sukladno zakonu o trgovačkim društvima, 14 dana od davanja ostavke mora se imenovati nova uprava«, objasnio je Ferić dodajući da neće ostati u HL-u nego planira odlazak u privatni sektor.


Musa nije nepoznat u HL-u jer je bio njezin zaposlenik od 2012. do 2016. (na poziciji direktora Sektora prodaje), ali kako HL s njime vodi radni spor, ni Ferić danas, kao ni prijašnjih dana iz HL-a, nisu komentirali njegovo imenovanje niti taj spor.