Prognoza

Vrhunac vala vrućine za dva dana, za Rijeku proglašena opasnost od toplinskog udara

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



Cijelu Europu u idućih će nekoliko dana zahvatiti ekstremni val vrućine, koji bi mogao srušiti temperaturne rekorde za lipanj. U dijelovima Europe, prije svega Španjolskoj i Francuskoj, temperatura će ići do čak 46 stupnjeva, dok će u Hrvatskoj maksimum, prema predviđanjima, biti 35 stupnjeva.


Vrhunac će biti u četvrtak, a nakon petka će ipak malo osvježiti.


Najtoplije u Hrvatskoj bit će na području Rijeke, Karlovca i Zagreba. Za ove je gradove oglašena velika opasnost od toplinskog vala.




U središnjim krajevima danas pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Uz prolazno više oblaka nije isključena mogućnost kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska. Poslijepodnevna temperatura oko 30 stupnjeva. Malo kiše ili poneki pljusak moguć je i u gorskim krajevima, dok će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano. Vjetar će biti slab, uz obalu će ujutro puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju sjeverozapadnjak, osobito prema otvorenom. Bit će toplije uz najvišu temperaturu u gorju između 25 i 29, na Jadranu od 30 do 33. Vruće će biti i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz temperaturu od 31 do 34, međutim i noć će biti topla, osobito na moru. Prevladavat će sunčano, ujutro uz slabu do umjerenu buru, danju sjeverozapadnjak, pa će more biti malo do umjereno valovito.


Na južnom Jadranu pretežno sunčano i vruće. Ujutro će uz obalu puhati bura, danju sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 21 do 24, a najviša dnevna od 30 do 33.


Vrhunac topline očekuje se u četvrtak, kada bi se temperatura mogla približiti i vrijednostima od 35 stupnjeva. U noći s četvrtka na petak postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove. Od petka malo manje vruće. I na Jadranu će biti pretežno sunčano i vruće, uz temperaturu nerijetko oko 35 stupnjeva. I noći će biti tople i vrlo tople, što nekima zasigurno neće biti ugodno. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, prema otvorenome moru sjeverozapadnjak, piše HRT.