Nova atrakcija

Vila Prekrižje otvara vrata građanima, pogeldajte kako izgleda advent na Pantovčaku

Irena Frlan Gašparović

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Advent na Pantovčaku otvorit će službeno u subotu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić



ZAGREB Jabuke »božićnice«, »svileni« bomboni i »zlatni« orasi: kako su se nekad ukrašavala božićna drvca moći će se podsjetiti posjetitelji zagrebačkog Adventa u Vili Prekrižje, smještenoj unutar kompleksa Ureda predsjednice.


Drvena vila sa slamnatim krovom, koja se uobičajeno koristi za protokolarne potrebe – primjerice, kada strani državnici dolaze u posjet hrvatskim predsjednicima – ove je godine prvi puta uključena u događanja u sklopu Adventa u Zagrebu. Svoja će vrata za građane otvoriti u subotu, 2. prosinca, od 16 sati.


Kako bi sve bilo spremno za otvaranje, na Pantovčaku su zadnjih dana trajale užurbane pripreme. Na prilazu su okićeni borovi i postavljene božićne lampice, a u unutrašnjosti vile ukrašena drvca i stolovi.




U »Slavonskoj sobi« će tako posjetitelji moći vidjeti uobičajenu dekoraciju doma sa svečano postavljenim stolom i slamom ispod njega te visokim božićnim drvcem, ukrašenim starinskim ukrasima, u kutu sobe.


»Nekad se ukrašavalo s onime što se imalo kod kuće«, pojašnjava viša kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec Beganović koja je osmislila »Slavonsku sobu«. U susjednoj prostoriji građani će moći razgledati dva tradicionalno okićena božićna drvca – jedan »bijeli« i jedan »crveni« bor – i bogato postavljeni stol.


Advent na Pantovčaku otvorit će službeno u subotu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Kako doznajemo, na svečanom otvaranju, kao uzvanici, očekuju se učenici iz dviju zagrebačkih osnovnih škola te učitelji i profesori OŠ Fran Franković iz Rijeke.



Na Pantovačku pojašnjavaju da je riječ o gostima koji su se već ranije prijavili za dane otvorenih vrata u Uredu predsjednice pa su tako, eto, došli na red upravo u vrijeme otvaranja Adventa na Prekrižju.


Građani koji, pak, odluče razgledati Vilu Prekrižje u »redovno« vrijeme, moći će to učiniti do 23. prosinca, petkom i subotom od 16 do 20 sati.


Tamo će ih, osim tradicijskih ukrasa, dočekivati i Folklorni ansambl Turopolje te Ansambl Strauss, a u dvorištu vile moći će se zagrijati šalicom čaja. Za posjet vili ne treba se posebno prijavljivati, ali s obzirom na lokaciju, posjetitelji moraju biti spremni na kontrolu pri ulasku.