Sukob u Saboru

Trenutak kad je Plenković iznervirano krenuo na Grmoju: Ovako je to izgledalo

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

 Gledajući snimku čini se da je Plenkovića najviše iznerviralo kad je čuo da Grmoja o njemu viče kao "anemičaru"



ZAGREB HRT je u središnjem Dnevniku objavio snimku na kojoj se vidi trenutak kad je Plenković krenuo prema Nikoli Grmoji, probijajući se kroz gomilu zastupnika. Podsjetimo, Grmoja tvrdi da je premijer u Saboru fizički krenuo na njega.


Naguravanjem je kulminirala žestoka rasprava između ove dvojice u kojoj su se spominjale optužbe za veleizdaju i podržavanje Srbije. No, čini se da je Plenkovića najviše iznerviralo kad je čuo da Grmoja o njemu viče kao “anemičaru”.


Plenković je kasnije objasnio kako je došlo do sukoba.




– Dio zastupnika, a tu mislim na zastupnike Mosta, unose teme koje nisu dio Izvješća o sastancima Europskog vijeća i govor mržnje. I danas najteže klevetničke optužbe Grmoje prema potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih poslova, i nakon toga meni za veleizdaju.


Kad netko u Saboru kaže da sustavno radite za interese druge države, u ovom slučaju Srbije, to je nedopustivo. S ovime je prijeđena granica onoga što je normalno u Hrvatskom saboru, rekao je Plenković.


Objasnio je i Grmojinu izjavu da je krenuo prema njemu.


“Ja sam ga išao pitati na koga je on to mislio, ali je izašao iz Sabora”, rekao je Plenković, dodavši da nekoliko zastupnika Mosta iznosi brojne uvrede, difamacije i klevete u Saboru.


“Nema potrebe za repeticiju zahtjeva za dijalogom”, rekao je.



Do obračuna je došlo u Sabornici, izvan izravnog prijenosa sjednice.


»On je krenuo fizički u obračun sa mnom, nakon što sam postavio pitanje oko djelovanja ministrice Pejčinović Burić koja krši aktualnu odluku Vlade Tihomira Oreškovića o povjerenstvu koje bi trebalo pratiti provedbu mjerila iz poglavlja 23. i 24., zbog čega logoraši dižu tužbe«, izjavio je Grmoja novinarima.


»Tada je (Josip) Borić dobacio Ines Strenji Linić – ‘što si ti učinila za Hrvatsku’; ja sam rekao – ‘što si ti učinio budući da je kolegica bila u ratu, a ti i tvoj anemični niste rata vidjeli’. U tom trenutku je


Plenković krenuo u fizički obračun sa mnom, uskočio je niz kolega, ja sam se odmaknuo i nakon toga su ga Bulj, Pupovac jedva zaustavili«, rekao je Grmoja.


»Krenuo se obračunati sa mnom, krenuo je prema meni i oni su ga jako teško zaustavili, ne znam bi li me udario, ali želio je doći do mene iznerviran, a ne znam što bi bilo da je došao do mene«, kazao je nadalje Grmoja.