Mladen Novosel zatražio

‘To je politička igra’: Novosel SSSH traži povlačenje radno-mirovinskih zakona iz hitne procedure

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Predugo vremena su nas na različite načine prevarili, a jednako tako svjesni smo da ovakve odluke ne bi bilo da pred nama nisu predsjednički i parlamentarni izbori, HDZ-ovi unutarstranački izbori i hrvatsko predsjedanje EU-om", izjavio je.



ZAGREB – Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel zatražio je danas povlačenje šest radno-mirovinskih zakona iz hitne zakonske procedure, ustvrdivši da za njihovu izmjenu treba provesti kvalitetnu, višemjesečnu javnu raspravu.


Na konferenciji za novinare Europske konfederacije sindikata (ETUC) i njezinih hrvatskih članica – SSSH i Nezavisnog hrvatskog sindikata (NHS) govorilo se o sindikalnim zahtjevima u Europi i Hrvatskoj za uključive, učinkovite i adekvatne mirovine, o čemu se održava dvodnevna konferencija u Zagrebu.


Novosel: Najava izmjene zakona politička igra


Komentirajući Vladino prihvaćanje zahtjeva referendumske inicijative “67 je previše”, Novosel je zatražio od premijera Andreja Plenkovića da povuče izmjenu šest radno-mirovinskih zakona iz hitne procedure.




“Imamo najavu Vlade da želi promijeniti Mirovinski zakon, što je uputila u javnu raspravu. No, kako to da sada preko noći treba paralelno donijeti još šest novih zakona, koji su sada toliko važni za prihvaćanje naših zahtjeva”, kaže Novosel.


Uz napomenu kako to nije usuglašen stav svih sindikata, Novosel je poručio da još treba dogovoriti mnogo stvari za promjene tih zakona. Predložio je omogućavanje višemjesečne šire i kvalitetnije rasprave o njima, a Plenkovićevu najavu izmjene zakona ocijenio političkom igrom.


Predsjednik NHS-a Krešimir Sever kazao je kako hrvatski sindikati Plenkovićev prijedlog izmjene zakona “ne smatraju završetkom onoga što su započeli”.


“Predugo vremena su nas na različite načine prevarili, a jednako tako svjesni smo da ovakve odluke ne bi bilo da pred nama nisu predsjednički i parlamentarni izbori, HDZ-ovi unutarstranački izbori i hrvatsko predsjedanje EU-om”, izjavio je.


Poručio je kao će sindikati pozorno pratiti razvoj događaja i bit će spremni bude li se odugovlačilo s prihvaćanjem zahtjeva inicijative “67 je previše”, ili ako će se raditi suprotno od najavljenoga i očekivanoga.


ETUC je izrazio podršku inicijativi “67 je previše”, a glavni tajnik te organizacije Luca Visentini poručio je kako je Hrvatska trenutno poprište borbe u EU-u za pravedne mirovine i sustav socijalne zaštite.


“Bez obzira na obećanja premijera Plenkovića, smatramo da se borba treba nastaviti. Vrlo je važno osigurati da rezultati i ciljevi koji su pokrenuli referendum i dalje budu ostvareni. Trebamo nastaviti borbu i osigurati radnicima u Hrvatskoj, kao i u ostatku EU-a, pravedne mirovine i sustav socijalne zaštite”, kaže Visentini.


Carr: Hrvatska granica od 67 godina bila bi jedna od najviših u Europi


Konfederalna tajnica ETUC-a Liina Carr ocijenila je kako je mirovinska reforma, koja je za cilj imala podizanje dobi za umirovljenje, nepošteno i neefikasno rješenje.


Mišljenja je da bi se, umjesto na produljenje životnog vijeka, mirovinske politike u Europi trebale usmjeriti prema drugim statistikama. Podaci Eurostata za 2016. navode da je duljina zdravog života kod žena 64,2 godine, a kod muškaraca 63,5, što je ispod dobi umirovljenja.


“Hrvatska dobna granica od 67 godina bila bi tako jedna od najviših u Europi, a činjenica da je životni viek u hrvatskoj za tri godine niži nego u Europi, čini tu granicu još nepravednijom”, ističe Carr.