Još bi razmislili

Tko želi, a tko ne želi ići Čačićevim “trećim putem”?

Zlatko Crnčec

Ivica Vrkić kaže da ga trenutno zanimaju problemi Osijeka, Damir Bajs da se (još) ništa nije dogodilo, dok Nikica Gabrić veli da se nakon poraza na izborima za EU parlament malo ohladio od politike



ZAGREB U nizu intervjua lokalnim medijima nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio je skorašnje osnivanje Unije centra koja bi bila novi pokušaj osnivanja takozvanog trećeg puta ili opcije koja bi bila podjednako udaljena i od Kukuriku i od HDZ-ove koalicije.


  – U Uniji centra okupljat ćemo ljude bez ideoloških predznaka, s rezultatima. Postoje tu Bandić, Vrkić, Bajs …. Zagrepčani ne daju Bandića, pustimo sada intelektualnu elitu, govorim o narodu, rekao je Čačić za varaždinski Regionalni tjednik. Da će Bandić i Čačićeva Narodna stranka – reformisti ići zajedno više je nego izvjesno nakon zajedničkog ukazanja njih dvojice na pikniku na zagrebačkom jezeru Jarun. Međutim, ostali koje je Čačić spomenuo još se nisu izjasnili niti su donijeli odluku o tome hoće li s njim surađivati na sljedećim parlamentarnim izborima.  

 Sreo Bandića


Tako je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić rekao za naš list da se nije čuo s Čačićem nakon što je ovaj izašao iz zatvora, ali da jest sreo Bandića.  

  – Međutim, pričali smo isključivo o gradskoj problematici. Trenutno sam potpuno fokusiran na komunalne probleme, odnosno stanje u kojem se nalazi Osijek. Zahvalan sam Ratku što me je spomenuo kao mogućeg suradnika. A kada ću odlučivati o tome s kim ću eventualno surađivati prvi će mi kriterij biti kako će to i koliko biti u funkciji razvoja Osijeka. U ovom trenutku sam podjednako daleko i od Milanovića i od Karamarka i od Bandića i od Čačića, rekao je Vrkić.


  On je bio jedan od osnivača HNS-a, a iz stranke je izašao nakon što ga je na unutarstranačkim izborima za funkciju predsjednika stranka pobijedio baš Čačić. Gradonačelnik Osijeka postao je uz potporu Kukuriku koalicije.




  Župan Bjelovarsko bilogorski Damir Bajs kojeg je Čačić također spomenuo nije želio komentirati moguću suradnju s reformistima.


  – Ne bih ništa rekao. Ništa se nije dogodilo, rekao je kratko Bajs. On je kao nezavisni kandidat uz podršku HNS-a pobijedio na prošlogodišnjim lokalnim izborima. Nakon njih bio je prisutan na konferenciji za novinare zajedno s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić koja je i njega uvrstila među uspjehe njene stranke na lokalnim izborima. Bajs je bio dugogodišnji član HSS-a, a iz stranke je izbačen nakon što je odbio predati mandat stranci nakon što je 2011. postao jedini saborski zastupnik HSS-a kao zamjenik tadašnjeg predsjednika HSS-a Josipa Friščića.


   Odmor do rujna


Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, kojeg neki mediji spominju i kao čelnika Unije centra u Dalmaciji, potvrdio je da ga je Čačić zvao i predložio mu da se nađu i pokušaju se dogovoriti oko suradnje.


  – Zvao me da se nađemo, ali se još nismo našli. Nikakvu odluku još nisam donio niti je postignut bilo kakva dogovor o bilo kakvoj suradnji. Naime, nakon poraza na izborima za Europski parlament uzeo sam si do rujna odmor od politike. Bavim se vlastitom tvrtkom, evo baš sam ovaj tjedan proširio posao na Makedoniju. Nakon cipelarenja koje sam doživio od nekih medija shvatio sam da bi mi možda bilo bolje baviti se biznisom, rekao je Gabrić