Vremenska prognoza

Temperature ponegdje pale i za 15 stupnjeva, puše jaka bura. Evo kad će ponovno zatopliti

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Vjetar će na sjevernom Jadranu danas onemogućavati normalan promet, a jaka bura s olujnim udarima puhat će tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, osobito podno Velebita.


Već jučer, osim vjetra, svježini su u sjevernijim krajevima pridonijeli mnogobrojni oblaci, te ponajviše pad temperature zraka, koja je u većini unutrašnjosti u srijedu poslijepodne bila i za više od 10 °C niža nego u utorak. Ponegdje čak i oko 15 °C. 


Unatoč ponovno mnogobrojnim sunčanim satima sljedećih će dana diljem Hrvatske biti svježije nego početkom tjedna, pri čemu u sjevernim kopnenim krajevima tijekom poslijepodneva ipak manje nego u srijedu. No, još jednom valja upozoriti na nisku jutarnju temperaturu, kakvu u većini krajeva nismo imali još od početka svibnja, a i na veliku vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, osobito od petka do nedjelje. I to ne samo u gorskom području, najavljuje Zoran Vakula.




Danas će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C. Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano vrijeme i povremeno umjeren, na udare moguće i jak sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorskim krajevima djelomice sunčano. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, pri ćemu će more biti umjereno valovito i valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12 °C, uz obalu između 15 i 17 °C, a najviša dnevna od 14 do 19 °C, na moru između 20 i 22 °C. U Dalmaciji promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će umjerena, na sjevernom dijelu i jaka bura, s olujnim udarima. Jutarnja temperatura od 13 do 16 °C, uz obalu između 16 i 20 °C, a najviša dnevna većinom između 18 i 23 °C.


Svježije poslijepodne nego u srijedu bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivo i nestabilno vrijeme, mjestimice s pljuskovima s grmljavinom, koji prema otvorenom moru mogu biti i izraženiji. Puhat će umjerena i jaka bura.”


Idućih dana u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i relativno svježe, iako od nedjelje uz ponovni porast temperature. No, od ponedjeljka i oblačnije, ponegdje uz mogućnost kiše. Ujutro će mjestimice biti kratkotrajne magle, a u subotu je uglavnom u gorskim krajevima pri tlu moguć slab mraz. Od petka do nedjelje na Jadranu pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. Od ponedjeljka promjenljivo, mjestimice s kišom. Puhat će umjerena i jaka, podno Velebita ponegdje i olujna bura, koja će u subotu oslabjeti, a u nedjelju okrenuti na jugo i jugozapadnjak.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.