Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2019.
Ispis članka: Sutra u Zagrebu razgovor u čast Slavka Goldsteina; govorit će Stipe Mesić i Ivica Đikić - Novi List

NoviList.hr

Sutra u Zagrebu razgovor u čast Slavka Goldsteina; govorit će Stipe Mesić i Ivica Đikić

Prva obljetnica smrti

12. rujan 2018 11:32

Napisao: Boris Pavelić

Skup će se održati u 11 sati u dvorani Müller Kina Europa, a ulaz je slobodan

Snimio Nenad REBERŠAK

ZAGREB U povodu prve obljetnice smrti zagrebačkoga i hrvatsko-židovskog intelektualca Slavka Goldsteina, koji je preminuo na sutrašnji dan 2017, u Zagrebu će sutra biti održan javni razgovor o radu i nasljeđu tog izdavača, pisca, publicista i svestranog humanističkog intelektualca.

Skup će se održati u 11 sati u dvorani Müller Kina Europa, a ulaz je slobodan. Osobno sjećanje na Slavka Goldsteina iznijet će njegov brat Danijel Ivin, dok će Slavkovi sinovi Pavle i Ivo govoriti o utjecaju povijesnih zbivanja na njihova oca, kao i o  njegovu izdavačkome te historiografskom radu.

Saborski zastupnici Vesna Pusić i Milorad Pupovac govorit će o Goldsteinu kao "intelektualcu slobode" i "intelektualcu manjine", a novinar i pisac Ivica Đikić podsjetit će na Goldsteinov spisateljski i novinarski rad.

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, pak, iznijet će svoje poglede na Goldsteinov opći doprinos liberalizaciji Hrvatske.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Karlovcu. U Drugome svjetskom ratu bio je partizan, a poslije rata na javnoj sceni Hrvatske i Jugoslavije pedeset je godina djelovao kao ugledni izdavač, pisac, novinar i publicist.

Kao urednik, objavio je mnoga kapitalna djela hrvatske kulture. Suosnivač je Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), prve demokratske stranke poslije Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj.

Zapamćen je kao uporan i rječit protivnik svake isključivosti te zagovornik socijalno osjetljivog liberalnog društva, parlamentarne demokracije, demokratskih sloboda i tolerancije.