Enigma za sve

Suspendirani bez izjava o uspjehu SDP-a, ali svi priznaju isto: ‘Bernardić jednostavno ima sreće’

Tihana Tomičić

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Davor Bernardić je složio snažnu listu prepoznatljivih individualaca, od kojih svaki ima svoju bazu glasova, a uz to su lijevi birači očito svoj glas dali prepoznatljivoj markici SDP-a, umjesto da ga »bace« na nove manje stranke i igrače



Fenomen uspjeha SDP-a na izborima za EP u nedjelju bit će tema za dugoročne politološke analize – kako se ta stranka zajedno sa svojim predsjednikom Davorom Bernardićevm digla iz mrtvih i osvojila ne samo četiri mandata, stigavši HDZ, nego i osvojila sve velike gradove, enigma je za sve. Po većini, razlog je činjenica da je Bernardić u prvom redu složio snažnu listu prepoznatljivih individualaca, od kojih svaki ima svoju bazu glasova, a uz to su lijevi birači očito svoj glas dali i prepoznatljivoj markici SDP-a, umjesto da ga »bace« na nove manje stranke i igrače, tipa Pametno, Možemo ili Starta, koje nisu imale realne šanse da prijeđu prag.


U izbornoj noći Bernardićevi oponenti i dalje nisu mirovali, tvrdeći da je broj glasova, bez obzira na tadašnja tri mandata, daleko ispod 200.000 koji su bili zacrtani plan, no nakon što je došlo do preokreta i SDP-u je pripao četvrti mandat, te se dostigla magična brojka od 200.000 birača, svi su ušutjeli.


Tako je bilo i jučer – oponenti i suspendirani apsolutno nisu bili za izjave i nisu se javljali, a neslužbeno su komentirali samo jedno: Davor Bernardić jednostavno ima sreće.




»Lista je bila mudro složena s predstavnicima svih struja koje su vukle za svoje ljude, a tu je svakako i prepoznatljivost Biljane i Tonina, kao i bahatost Plenkovića i loša lista HDZ-a. Naravno, faktor je i velika disperzija glasova. Ali, prije svega – faktor sreće« – tako je primjerice komentirao jedan od zastupnika SDP-a.


No, čini se da je Bernardić doista bio mudar i zaslužio ovaj uspjeh. To priznaje i Biljana Borzan kao SDP-ova pobjednica izbora, koja je ranije znala kritizirati Bernardića, ali sada kaže:


– Kritičari sad ne mogu više reći ništa. Što su rekli, rekli su, sada neka šute za neko duže vrijeme. Činjenica je da je ovo velik uspjeh, i nas kandidata, ali i onoga tko je slagao listu. Bernardić se pokazao zrelim, nadvladao je one sukobe od ranije. I ljudi su glasali za našu markicu, ali i za nas pojedinačno, i evo povratili smo glasove, kaže Borzan dan nakon.