Afera Whatsapp

Sukob trese HDZ: ‘Mikulić je blizak Brkiću. Na ovaj način zapravo podmeće Plenkoviću’

Dražen Ciglenečki

Andrija Mikulić sigurno nije autor ideje da se sankcionira pojedine članove HDZ-a, koji su pisali nešto neprimjereno na Viberu i Whatsappu / Foto M. LUKUNIC/PIXSELL

Andrija Mikulić sigurno nije autor ideje da se sankcionira pojedine članove HDZ-a, koji su pisali nešto neprimjereno na Viberu i Whatsappu / Foto M. LUKUNIC/PIXSELL

U HDZ-u je prilično rašireno mišljenje da glavni državni inspektor Andrija Mikulić, blizak zamjeniku predsjednika stranke Milijanu Brkiću, na ovaj način zapravo podmeće Andreju Plenkoviću



ZAGREB  Željka Žokalj, glavna savjetnica ministra Tome Medveda, suprotstavila se glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću. Oboje su članovi HDZ-a, s tim da je ona predsjednica Časnog suda zagrebačke organizacije stranke, a on je na čelu te organizacije i ujedno član Predsjedništva HDZ-a.


I iz samo navedenih podataka jasno je koliko je nesvakidašnje pismo Željke Žokalj predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću u kojem mu je opisala drastično nepoštovanje stranačkog Statuta i općenito procedure prilikom isključivanja osmero članova HDZ-a u Zagrebu.


Ona je izvijestila Plenkovića, ali i još nekolicinu visokih dužnosnika HDZ-a, da ne želi sudjelovati u stegovnom postupku protiv Anite Prke Đurašić, Mire Borasa, Vedrana Černyja, Ante Jelčića, Vlade Kolaka, Bože Medića, Krasnodara Raguža i Ante Šimunovića, a koji je Gradski odbor pokrenuo zbog toga što su oni unutar Viber grupe »Zna se HDZ« širili mržnju ili pozivali na nasilje.



Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uvjerava da je Željka Žokalj 14. studenog navečer sasvim normalno provela stegovni postupak.– Predsjednica Časnog suda taj je postupak provela bez ikakvog pritiska i nije jasno zašto to sada problematizira. Postupak treba provesti do kraja i tu za mene nema nikakvog spora. Ako je bilo greški u postupku, to će utvrditi Visoki sud časti HDZ-a, a temeljem žalbe jednog ili više članova koji su izbačeni iz HDZ-a. U stranci postoji procedura i protokol po kojima se može voditi stegovni postupak zbog povrede članske obveze, izjavio je jučer Bačić.On smatra da je odluka o isključivanju osmero članova zagrebačkog HDZ-a »dobrodošla u svako, a posebno u predizborno vrijeme«.– U HDZ-u je neprihvatljiv govor mržnje kao verbalno nasilje, kao i prijetnje prema vrhu stranke ili drugim članovima, zaključio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.


Pitanje potpisa


Međutim, iz pisma Željke Žokalj ne može se do kraja iščitati je li ona, unatoč svemu, prvo pristala suditi spomenutima, pa se kasnije predomislila, ili je u startu odbila biti dio tog procesa. Od nje je to nemoguće doznati jer ne želi komunicirati s novinarima, tvrdeći da je sve iznijela u pismu.


Ali, prema nekim informacijama predsjednica Časnog suda, iako je 14. studenog bila na sjednici tog tijela, nije htjela potpisati odluku o isključenju ove osmorke. Ako je to točno, onda priopćenje Gradskog odbora prema kojem je Časni sud odlučio o bezuvjetnom isključenju predstavlja krivotvorinu. Ta odluka ne postoji ako je predsjednica Časnog suda nije potvrdila svojim potpisom.


HDZ-ovci koji poznaju Željku Žokalj naglašavaju da si ona kao pravnica nije mogla dopustiti da potpiše nešto takvo, s obzirom da optuženi nisu dobili prigodu da se brane pred Časnim sudom. Što će onda biti dostavljeno isključenima, kako bi se oni potom mogli žaliti Visokom časnom sudu – pitaju se.



U svom pismu Željka Žokalj ističe da je kao predsjednica Časnog suda i krajem 2014. vodila stegovne postupke i da su se tada »poštovale sve propisane procedure«. Zanimljivo je to jer je u jednom od tih postupaka iz HDZ-a isključen i Josip Jelić, aktualni savjetnik predsjednika stranke Plenkovića. Jelić je došao u sukob s Mikulićem i to je rezultiralo njegovim izbacivanjem iz HDZ-a. Pridružio se Mostu, zatim stranci koju je osnovao Drago Prgomet, HRID, a zatim se 2016. vratio u HDZ i nedavno ga je Plenković imenovao savjetnikom. Htjeli smo Jelića pitati je li 2014. imao primjedbi na postupanje Željke Žokalj, ali on se trenutačno nalazi u Kini, a nije nam odgovorio na sms poruku.



Prekršena pravila


U HDZ-u je prilično rašireno mišljenje da Mikulić, blizak zamjeniku predsjednika stranke Milijanu Brkiću, na ovaj način zapravo podmeće Plenkoviću.


– Mikulić je glavni državni inspektor, dakle čovjek koji bi se morao rigorozno pridržavati propisa. A prema svemu što se zna u ovom je slučaju prekršio sva pravila na osnovu kojih funkcionira HDZ. Pitanje je – nije li to možda namjerno činio. U svakom slučaju naštetio je ugledu naše stranke i, naravno, predsjednika, kazao nam je jedan zagrebački HDZ-ovac.


No, Mikulić sigurno nije autor ideje da se sankcionira pojedine članove HDZ-a, koji su pisali nešto neprimjereno na Viberu i Whatsappu. Ona je nastala u Plenkovićevom okruženju. Isključeni se sada spremaju podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, jer je njihova privatna komunikacija poslužila da ih se izbaci iz HDZ-a.


– Svatko tko je privatnu komunikaciju koristio kao dokaz, počinio je kazneno djelo, objasnio nam je Ante Šimunović zašto slijedi kaznena prijava isključene osmorke.


okvir