Paljenje i uništavanje kuća

Suđenje za paljevinu u Medačkom džepu: Krmpotićeva obrana tvrdi da su uništene samo kuće iz kojih je pucano na hrvatske vojnike

Hina

Ilustracija: wiki

Ilustracija: wiki

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić kazao je u obrazloženju presude da je Krmpotić kriv jer je kao formalni zapovjednik samovoljno naredio paljenje i rušenje kuća u selima Lički Čitluk, Počitelj i Njegovan iako za to nije bilo stvarnog vojnog opravdanja.



ZAGREB – Obrana Josipa Krmpotića, ratnog zapovjednika izviđačke satnije 9. gardijske brigade »Vukovi« u četvrtak nepravomoćno osuđenog na tri godine zatvora zbog paljenja i uništavanja kuća u srpskim selima tijekom oslobodilačke akcije Medački džep, tvrdi da su u konkretnom slučaju uništeni samo oni objekti koji su pobunjenim Srbima služili za ratne operacije, odnosno iz kojih je pucano na hrvatske vojnike.


Krmpotića je tužiteljstvo teretilo i da nije spriječio ubojstva četvorice ratnih zarobljenika, no od tih je optužbi oslobođen.


Po riječima Krmpotićeva odvjetnika Vlatka Nuića Ženevska konvencija, zbog čijih je povreda osuđen njegov branjenik, u članku 53. određuje pravila kojih se mora pridržavati okupaciona sila, a Hrvatska vojska to nikako nije mogla biti na svom teritoriju.




»Suverena država… je imala pravo u vrijeme oružanog sukoba, po mom mišljenju, srušiti svaki objekt za koji je smatrala da je to u inetresu završetka rata i u interesu obrane. Radilo se isključivo o rušenju onih objekata koji su pobunjenim Srbima služili za ratne operacije i tu nema dvojbe. U tom pravcu ćemo ulagati i žalbu i pokušati objasniti da se članak kako je to navedeno u presudi ne može primijeniti na ovaj konkretan slučaj«, kazao je Nuić.


Tužitelj Jurica Ilić Jurica izjavio je da se ne slaže s odlukom suda kako Krmpotiću nije dokazano nesprječavanje ubojstva četvorice ratnih zarobljenika, dok će o žalbi na visinu kazne koja je ispod zakonskog minimuma od pet godina odlučiti nakon što dobiju pismeno obrazloženje presude.


Sud: Krmpotić samoinicijativno naredio rušenje kuća bez vojnog opravdanja


Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić kazao je u obrazloženju presude da je Krmpotić kriv jer je kao formalni zapovjednik samovoljno naredio paljenje i rušenje kuća u selima Lički Čitluk, Počitelj i Njegovan iako za to nije bilo stvarnog vojnog opravdanja.


Šćekić je kazao da sud nije prihvatio Krmpotićevo obrazloženje kako mu je uništenje kuća »naređeno motorolom« jer se iz njih pucalo na hrvatske vojnike.


»Da je zapovijed izdana postojao bi trag ili bi se sjećali tko vam je to naredio«, kazao je Šćekić, dodajući da je samovoljno rušenje civilnih objekata kršenje Ženevske konvencije.


Krmpotiću je poručio da je kao zapovjednik bio dužan takve incidente spriječiti. »No, ne samo da ih niste spriječili nego ste ih samovoljno naredili što znači da ste postupali s predumišljajem«, kazao je sudac.


Pojasnio je i da prva točka optužnice, koja ga je teretila da nije spriječio odvođenje i likvidaciju četvorice zarobljenika, na suđenju nije potkrijepljena riječima svjedoka, osim jednoga koji ga je teretio u istrazi da bi naknadno promijenio iskaz.


Presuda po ublaženoj optužnici


Jednom od zapovjednika u vojnoj akciji kojom je oslobođen značajan dio ličkog ratišta sudilo se po ublaženoj optužnici jer ga je tužiteljstvo isprva teretilo da je naredio strijeljanje zarobljenika i paljenje kuća.


Kada je u listopadu 2012. sud optužnicu u tom slučaju vratio tužiteljstvu radi »boljeg razjašnjenja«, prihvaćen je dio optužnice koji se odnosio na Krmpotićevog suborca Velibora Šolaju i potupak protiv njega je razdvojen. U svibnju 2015. Šolaja je osuđen na pet godina zatvora.


Krmpotić i Šojala uhićeni su i pritvoreni u ožujku 2012. zajedno s još nekoliko suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu. Bivši zapovjednik u »Vukovima« na slobodu je izašao nakon više od sedam mjeseci pritvora koji će mu se u slučaju da presuda postane pravomoćna uračunati u kaznu.


Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.