Izmjene zakona

Što je Vlada promijenila u subvencioniranju kamata za kredite?

Hina

»Prošle godine u rujnu bio je izuzetno velik odaziv građana – 2.399 ih je podnijelo zahtjev za subvencioniranje kredita. To je ujedno i demografska mjera – u ovih šest-sedam mjeseci korištenja subvencija rođeno je više od 200 djece«, rekao je Štromar



 Natječaj za subvencioniranje stambenih kredita ići će sljedeće tri godine u rujnu, a subvencije će iznositi između 30 i 51 posto mjesečne rate kredita, ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine, predviđaju izmjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita koje je Vlada u četvrtak uputila Saboru.


Predloženim se izmjenama osiguravaju tri natječaja sljedeće tri godine, u rujnu svake godine, istaknuo je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.Također se produljuje i rok subvencija, sa četiri na pet godina, a razdoblje subvencioniranja se dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije. »Prošle godine u rujnu bio je izuzetno velik odaziv građana – 2.399 ih je podnijelo zahtjev za subvencioniranje kredita. To je ujedno i demografska mjera – u ovih šest-sedam mjeseci korištenja subvencija rođeno je više od 200 djece«, rekao je Štromar.Predloženim izmjenama će se dodatno za dvije godine subvencionirati i krediti građanima u slučaju da sam podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja. Sam iznos subvencije ovisit će o indeks razvijenosti kako bi priliku za rješavanje stambenog pitanja mogli iskoristiti i oni iz manje razvijenih dijelova Hrvatske. Tako će građanima koju kupuju stan ili kuću na najnerazvijenijim područjima subvencionirati 51 posto mjesečnih obroka ili anuitet, a onima na najrazvijenijim područjima subvencija će biti 30 posto.Kamatna stopa neće biti viša od 3,75 posto, a Štromar na natječaju za odabir banaka očekuje i nižu stopu.Lani su neke banke nudile i kamatnu stopu ispod tri posto, kazao je ministar. Smatra da bi realna kamatna stopa bila između dva i tri posto, a kada Hrvatska uđe u europsku monetarnu uniju i povoljnija. Štromar je podsjetio da je do sada provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita realizirano i odobreno 2.320 zahtijeva te kako su u prošlom natječaju subvenciju dobili svi koji su se javili i koji su imali adekvatnu dokumentaciju.U ovoj je godini za tu mjeru uloženo 42 milijuna kuna. Vlada je odlučna da je ovaj model jedna od bitnih demografskih mjera. Biti će dovoljno novaca za sve koji će se javiti na natječaj i imati adekvatnu dokumentaciju, kazao je Štromar, poručujući da će se za to osigurati novac u proračunu.Očekuje da će izmjene zakon biti usvojene u Saboru do 13. srpnja kako bi se natječaj za banke mogao provesti tijekom ljeta i početkom rujna omogućiti mladima da se jave na natječaj za subvencionirane kredite.