Vremenska prognoza

Stiže novo nevrijeme: Sjeverni Jadran “sprema” se za još jednu marčanu buru

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Kao i prošla dva – i posljednji će tjedan ovoga ožujka početi s promjenom vremena – povremenom kišom, mjestimice i munjama i gromovima, padom temperature, uglavnom u gorju i snijegom, te jakim i olujnim vjetrom – već u ponedjeljak prijepodne u sjevernim kopnenim krajevima, a u noći na utorak i na krajnjem jugu Jadrana, gdje će još veći dio ponedjeljka biti sunčano i ugodno toplo. Već tijekom utorka, uz često jak sjeveroistočnjak u unutrašnjosti, te na Jadranu jaku i olujnu buru slijedi razvedravanje pa će u nastavku tjedna prevladavati suho, pa i barem djelomice sunčano, ali na Jadranu sve do petka i dalje prilično vjetrovito. U većini unutrašnjosti vjetar će već sredinom tjedna oslabjeti pa će ponovno biti jutarnjeg mraza, ali će dnevna temperatura zraka prema kraju tjedna ponovno biti u porastu, najavljuje Zoran Vakula.


U ponedjeljak će na istoku Hrvatske prijepodne još biti uglavnom suho, no uz sve više oblaka. Poslijepodne će prevladavati oblačno, mjestimice s kišom, a bit će i vjetrovito jer će zapuhati jak, na udare kratkotrajno ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5 °C, a najviša dnevna između 15 i 19 °C. Na sjeveru i sjeverozapadu zemlje će već ujutro povremeno biti kiše, a naoblačenje će se do popodnevnih sati proširiti na ostatak središnje Hrvatske. zapuhat će umjeren i jak, ponegdje prolazno na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Poslijepodnevna temperatura bit će za 5 do čak 10 °C stupnjeva niža od nedjeljne.


Nakon uglavnom suhog prijepodneva, uz i dulja sunčana razdoblja, poslijepodne će naoblačenje s kišom stići i u gorske predjele te na dio sjevernog Jadrana. Uz pad temperature navečer i u noći u višem će gorju padati snijeg i susnježica, a kiša i grmljavina na sjevernom Jadranu bit će sve češći. Upozoriti treba i na vjetar, koji će veći dio dana biti slab, a navečer će naglo zapuhati jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura.




U unutrašnjosti Dalmacije i na srednjem Jadranu veći dio dana pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južni i jugozapadni. U noći na utorak stići će naoblačenje, mjestimična kiša, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, zatim i jaka i olujna bura. Temperatura zraka još se neće znatnije mijenjati u odnosu na nedjeljnu.


I na jugu Hrvatske još u ponedjeljak sunčano i danju ugodno toplo, uz uglavnom slab južni i jugozapadni vjetar s kojim će more biti mirno ili malo valovito. No, u noći slijedi naoblačenje…


U utorak će u većini unutrašnjosti oborine do jutra uglavnom prestati i dijelom će se razvedriti, a u nastavku tjedna bit će većinom suho i djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Pritom će do četvrtka temperatura biti i još malo niža, uz vrlo vjerojatan jutarnji mraz pri tlu, osobito u četvrtak, kada će se i vjetar smiriti. Naime, do tada će dojmu hladnijeg vremena doprinositi umjeren i jak sjevernjak i sjeveroistočnjak. U drugoj polovini tjedna ponovno toplije.


Na Jadranu će u utorak uz promjenljivu naoblaku pljuskova biti uglavnom na jugu, dok će se duž ostatka obale razvedriti. U nastavku tjedna pretežno sunčano, u početku i vjetrovito, uz jaku i olujnu buru. Do petka će bura slabjeti, a temperatura zraka ponovno porasti.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.