Pune ruke posla

SUKOB INTERESA ILI NEOSNOVANE PRIJAVE? Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Butkovića, Baldasara, Jakovine, Ćosića i Lucića

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

U očitovanju ministra povodom te prijave navedeno je kako odluku o tome nije donio ministar, već skupštine društava, ali Oleg Butković ujedno je i predstavnik i zastupnik osnivača u skupštini. Povjerenstvo je tražilo i očitovanje od Vlade, a oni su odgovorili kako nisu primili izjave o stavljanju mandata na raspolaganje iz tih trgovačkih društava, te da Vlada o tome nije donosila odluku.



ZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, saborskih zastupnika Pere Ćosića i Franje Lucića, splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine te direktora trgovačkog društva Croatia Airlines d.d. Jasmina Bajića.


Butković je prijavljen da je 2016. donio odluku o razrješenju imenovanja uprava trgovačkih društava – HŽ infrastrukturi, Hrvatskima cestama i Hrvatskima autocestama, Odašiljači i veze, Hrvatska pošta, bez da je Vlada prethodno skupštinama predložila članove uprava tih društava.


U očitovanju ministra povodom te prijave navedeno je kako odluku o tome nije donio ministar, već skupštine društava, ali Oleg Butković ujedno je i predstavnik i zastupnik osnivača u skupštini. Povjerenstvo je tražilo i očitovanje od Vlade, a oni su odgovorili kako nisu primili izjave o stavljanju mandata na raspolaganje iz tih trgovačkih društava, te da Vlada o tome nije donosila odluku.




“Prema zakonu, Vlada predlaže skupštini koga će imenovati u upravu i nadzorne odbore. U svih pet trgovačkih društava nema prijedloga Vlade, a bivša uprava nije dala mandat na raspolaganje, što je bila dužna po zakonu, te se nije proveo natječaj. Unatoč tome što je hitno bilo ovlaštenje koje su dali ministru, smatram da ovlaštenje koje je Vlada dala Butkoviću da zastupa njene interese ne zamjenuje prijedlog Vlade koji je trebao biti za imenovanje članova uprave, odnosno nadzornih odbora i stoga je moj prijedlog pokretanje postupka”, kazala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.


Povjerenstvo je donijelo odluku o nepokretanju postupka u slučaju ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, protiv koje su podnesene dvije prijave, a odlukom Povjerenstva spojene su u jedan slučaj.


Povjerenstvo je dobilo odgovor iz Vlade u kojem je istaknuto kako Obuljen-Koržinek nije sudjelovala u točki sjednice na kojoj se odlučivalo o imenovanju njezinog brata Tonka Obuljena na čelno mjesto u Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za što je prijavljena za sukob interesa.


“U odnosu na prvi predmet, prijava koja se odnosi na dužnosnicu prije nego što je postala ministrica, utvrđujem da nema elemenata iz kojih bi proizlazilo da bi tim postupanjima ona kao dužnosnica kršila zakon, pa zbog toga predlažem da se u odnosu na taj dio taj postupak ne pokrene. U odnosu na drugu prijavu, također predlažem nepokretanje postupka jer ministrica nije sudjelovala u raspravi i glasovanju o postavljanju predsjednika HAKOM-a”, kazao je izvijestitelj Davorin Ivanjek.


Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv saborskih zastupnika Pere Ćosića i Franje Lucića koji su prijavljeni da su bili na utakmicama na račun HNS-a 2016. u Francuskoj i 2017. u Grčkoj.


Od HNS-a su tražili podatke i dobili su za oba zastupnika, iz kojih su potvrdili da Ćosić nije obnašao neku od funkcija u HNS-u, ali je putovao u aranžmanu na Euro 2016. godine te na utakmice 2017. godine. Franjo Lucić također nije bio ni na kakvoj funkciji u HNS-u, nije primao naknadu, a ranije je bio član komisije HNS-a, koji mu je kao gostu platio put i smještaj 2017. na utakmici u Ateni.


“Smještaj i troškovi putovanja i prisustvovanja utakmicama vrijednosti su više od 500 kn, pa saborskim zastupnicima plaćanje tih troškova može predstavljati nedopušteni dar iz razloga što sudjeluju u donošenju zakona kojima se može regulirati i status i prava HNS-a”, kazala je članica Povjerenstva Tatijana Vučetić, predloživši pokretanje postupka.


Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, uz napomenu da se ovdje ne radi o skobu interesa.


Jakovina je prijavljen zbog sumnje da je podnašanjem protuprijedloga o opozivu izbora članova nadzornog odbora Regionalne veletržnice Split d.d, trgovačkog društva u kojem Hrvatska ima dionice, povrijedio odredbe članka kojim se propisuje da članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima Hrvatska ima dionice ili udjele u vlasništvu, odnosno kapital društva predlaže glavnoj skupštini Vlada.


Baldasar je prijavljen da je bez ovlasti Gradskog vijeća Grada Splita podnio protuprijedlog o opozivu i izboru članova nadzornog odbora Regionalne veletržnice Split d.d. u kojem Split ima dionice.


Iako je članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković predložila da se ne pokrene postupak, jer je na temelju posebnih zakona, koji su stupili na snagu nakon Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisana drugačija procedura i nije tražen prijedlog niti Vlade niti predstavničkog tijela jedinica lokalne i područne samouprave, Povjerenstvo je ipak donijelo odluku da se pokrene postupak, uz napomenu da se ovdje ne radi o sukobu interesa.


Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv direktora trgovačkog društva Croatia Airlines d.d. Jasmina Bajića zbog toga što je na račun proizvođača motora CFM sudjelovao na stručnom savjetovanju u francuskom luksuznom skijalištu.


“Plaćanje troškova hotelskog smještaja i transfera od zračne luke do hotela može se smatrati pružanjem usluga te su pružene od strane privatnog poslovnog subjekta bez naknade i u vrijednosti su većoj od 500 kuna. S obzirom da poslovni odnos između trgovačkog društva u kojem Bajić obnaša dužnost direktora i društva iz grupacije u vlasništvu organizatora konferencija koja je platila predmetne troškova, tumačim da bi plaćanje takvih troškova u ovom slučaju moglo predstavljati nedopušten dar”, kazala je članica Povjerenstva Tatijana Vučetić.


Protiv Bajića je pokrenut postupak zbog toga što je na račun tvrtke kupio 58 knjiga u vrijednosti od 16.500 kuna kojima je koautor.