Dobar čovjek i profesor

SEKS NA SATU INFORMATIKE Brane profesora: “On je kao iz filma o luzerima, sve mu krene naopako”

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

On je samo malo smušena osoba, ali jako dobar čovjek i profesor. Jako ga poštujem, a isto vam mnogu potvrditi brojni bivši učenici škole, kaže Niki Vranić



PULA Školski odbor je 16. studenog smijenio dosadašnju ravnateljicu pulske Medicinske škole Gordanu Ćoso jer je povukla odluku o otkazu profesoru informatike koji, prema tvrdnjama Školskog odbora, nije reagirao na seksualno uznemiravanje na njegovom satu. Dotični profesor je, tvrdi Školski odbor, ignorirao neprimjerene seksualne radnje među učenicima. U slučaj su se uključili i policija i Državno odvjetništvo, što potvrđuju iz PU istarske. Neki su roditelji jučer obavili razgovore na policiji.


Vršiteljica dužnosti ravnateljice škole Sanja Benazić-Kliba navela je da profesoru još nije otkazan ugovor o radu. Naime, pojasnila je da je u tijeku poništenje odluke ravnateljice koja ga je najprije smijenila, pa ponovno vratila na posao, nakon čega će mu biti otkazan ugovor o radu. Što će biti s bivšom ravnateljicom, još se ne zna, a iz škole je apsolutno nemoguće dobiti bilo kakve informacije.


Zavlačio ruke u gaćice


Seksualne radnje zbile su se prošlog mjeseca među 16-godišnjacima, učenikom i učenicom drugog razreda Medicinske škole na satu informatike. Od predstavnika Školskog odbora doznali smo da je učenik učenici zavlačio ruke u gaćice i grudnjak, no drugi izvori bliski istrazi pak tvrde da su učenici svojevoljno sudjelovali u seksualnim radnjama i da nije bilo nikakve prisile.




Smijenjena ravnateljica ni jučer nije želja razgovarati i iznijeti svoju stranu priče, napomenuvši da će se očitovati nakon što završi istraga. Iako je dio kolektiva, u što smo se i sami uvjerili tijekom posjeta školi, već unaprijed osudio ravnateljicu, a neki su čak rekli da ih sustavno maltretira, doznajemo da mnogi u školi imaju dobro mišljenje o Gordani Ćoso. Po riječima nekih njenih kolega, ona je vrlo senzibilna i poštena osoba, i škola joj je doslovno sve na svijetu.


– Neki u školi godinama joj podmeću, a ona se jednostavno tome ne zna oduprijeti. Činjenica je da se možda nije snašla u ulozi ravnateljice i nije uspjela držati uzde u rukama. Mislim da je sve radila u dobroj namjeri, no sada je na kraju ispala dežurni krivac i stvarno mi je žao što se našla u ovoj teškoj situaciji, kažu neki profesori.


Malo smušen, ali dobar


Javili su se i neki bivši učenici Medicinske škole koji za profesora kojem prijeti otkaz imaju samo riječi hvale. Niki Vranić završio je Medicinsku školu 2015. godine, a za svog bivšeg profesora kaže:


– On je samo malo smušena osoba, ali jako dobar čovjek i profesor. Jako ga poštujem, a isto vam mnogu potvrditi brojni bivši učenici škole. Nažalost, on vam je kao iz onih filmova o luzerima, čovjek stvarno nema sreće, sve mu uvijek krene naopako. Ovo navodno seksualno uznemiravanje, pipkanje, šlatanje, zavlačenje ruku u gaćice, toga u školi oduvijek ima, a sada se njega proziva da nije reagira, tvrdi bivši učenik Medicinske škole Niki Vranić.


– Iskreno, i mi smo na satu svašta radili, skrivali se, a kada bih ja napravio nekakav eksces, profesor je reagirao i odmah je zvao ravnateljicu. Uopće ne vjerujem da je vidio to što dvoje učenika radi, jer oni su okrenuti prema zidu i, ako se to stvarno dogodilo, uvjeren sam da se skrivali ispod klupe. Taj profesor nikome neće učiti zlo. Neće tužakati i po meni je on zapravo žrtva kolektiva jer je malo smušen, onako, pravi štreber. Bivša ravnateljica je također korektna i ne mogu vjerovati da se radi hajka na dvoje ljudi koji mogu dobiti otkaz, kaže ovaj bivši učenik škole, ujedno jedina osoba koja je imenom i prezimenom javno progovorila i stala u obranu ravnateljice i profesora.


Pokušavali smo doći do više profesora, no nitko ne želi javno govoriti. Nažalost, nismo uspjeli čuti što na optužbe kaže prozvani profesor informatike. Na pitanja je li upoznata sa smjenom ravnateljice Medicinske škole i ima li saznanja o razlozima kao i o podnošenju kaznenih prijava, pitali smo i nadležnu županijsku pročelnicu Patriciju Percan. No, iz Istarske Županije se o slučaju još nisu oglasili.