Toplinarski sustav

“Razdjelnici su parazit koji izvlači novce iz džepova građana”, Most predstavio svoj prijedlog Zakona

Hina

arhiva NL

arhiva NL

"Energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne svrha sama sebi i partikularnim interesima", naglasio je Petrov



Most nezavisnih lista u subotu je predstavio prijedlog Zakona o toplinarstvu kojemu je glavni cilj vratiti povjerenje građana u toplinarski sustav i omogućiti slobodu izbora prilikom ugradnje razdjelnika. 


Zakon će uskoro uputiti u saborsku proceduru, a izradili su ga energetski, pravni i ekonomski stručnjaci. 


Javnosti su ga predstavili predsjednik Mosta Božo Petrov, županijski vijećnik Mosta u Splitsko-dalmatinskoj županiji i bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić te član Nadzornog odbora Mosta i bivši savjetnik ministra zaštite okoliša i energetike Ivo Grabovac. 




Mostov prijedlog zakona, prije svega, donosi ukidanje obveze ugradnje individualnih mjerila, odnosno razdjelnika, kao i kaznenih odredbi koje se na to odnose. Također, njime žele uvesti slobodu izbora na razini svakog stana odnosno zgrade kao cjeline. Osim razdjelnika, članovi Mosta, podsjetili su na brojne nedostatke u regulativi.


Predstavljajući prijedlog zakona u zagrebačkom naselju Travno, gdje je jedna od najvećih stambenih zgrada “Mamutica”, predsjednik Mosta Božo Petrov pozvao je građane nezadovoljne sadašnjim načinom obračuna pomoću razdjelnika da naprave pritisak prema, kako kaže,  inertnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike tako što će u svojoj zgradi prikupiti 51 posto potpisa stanara/suvlasnika za promjenu modela obračuna sa sadašnjeg po razdjelnicima na model obračuna po četvornom metru.


Potom bi trebali otkazati ugovore o očitavanju razdjelnika suvlasnika/stanara s firmama koje rade mjesečna očitanja i s HEP Toplinarstvom sklopiti novi Ugovor o modelu obračuna po četvornom metru kvadratnom za cijelu zgradu, tj. sve suvlasnike/stanare.


“Energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne svrha sama sebi i partikularnim interesima”, naglasio je Petrov.


Član Nadzornog odbora Mosta i bivši savjetnik ministra zaštite okoliša i energetike Ivo Grabovac upozorio je kako je Zakon o tržištu toplinske energije iz 2013. pretvorio grijanje putem centralnog toplinskog sustava koje je, kako je rekao,  svugdje u svijetu najisplativiji, najsigurniji i ekološki najprihvatljiviji način grijanja,  u noćnu moru za više od 200.000 hrvatskih građana.


Oni su preko noći, izmicanjem nacionalnog regulatora HERA-e iz regulatorne funkcije, bačeni u ruke predatorima – energetskim tvrtkama koje su cijenu grijanja nesmetano dizali i raznih, često nestručnih i na brzinu osnovanih privatnih kompanija koje su im lagale da ugradnja razdjelnika garantira štednju te ugrađivale nestručno i bez dokumentacije. Uz to, na kraju kraju cijelog procesa, građane su opljačkali nerazumno visokom cijenom očitavanja impulsa razdjelnika u 10 godišnjem razdoblju u kojem su planirali zaradu od čak četiri milijarde kuna, ustvrdio je Grabovac. Dodao je da, unatoč tome, nije postojao kriterij pravne zaštite građana.


Županijski vijećnik Mosta u Splitsko-dalmatinskoj županiji i bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić pojasnio je da se novim Zakonom o toplinarstvu želi postići ukidanje fiktivnog tržišta toplinskom energijom, vraćanje nadzora regulatora nad konačnom i ukupnom cijenom topline za potrošače te nadzorom nad ukupnim troškovima, kao i radom energetskih tvrtki, ukidanje podjele toplinskih sustava na samostalne, zatvorene i centralne toplinske sustave.


Uz to, zalažu se za ukidanje, kako kažu, besmislene kategorije tzv. kupca toplinske energije koji nije građanin, već izmišljeni posrednik kojeg građani dodatno plaćaju bez opravdanog razloga te za ukidanje zakonske obveze ugradnje razdjelnika i kažnjavanja građana za neugradnju.


Ljiljana Mrkonjić iz Udruge za zaštitu potrošača “Razdjelnici topline” rekla je kako razdjelnici nisu nikakvo sredstvo mjerenja potrošnje pojedinog potrošača, što je potvrdio i Državni zavod za mjeriteljstvo te Europska komisija. 


“Razdjelnik nije nikakvo sredstvo uštede, već parazit koji izvlači novce iz džepova građana”, upozorila je.


Založila se za povratak obračuna po ‘kvadratnom’ metru koji smatra pravednijim i poštenijim od naplate po razdjelnicima.