Svima dobro

ROTIRAJUĆA FORMULA Rast plaća u javnom sektoru pogurat će i rast mirovina

Jagoda Marić

U siječnju 2021. godine plaće će u javnom sektoru biti za deset posto veće nego u siječnju 2020. / Snimio Vedran KARUZA

U siječnju 2021. godine plaće će u javnom sektoru biti za deset posto veće nego u siječnju 2020. / Snimio Vedran KARUZA

U sljedećoj godini rast plaća mogao bi biti i sedam do osam posto i one će imati jači utjecaj na izračun stope usklađivanja nego potrošačke cijene, jer je to povoljnije za umirovljenike, pa bi mirovine mogle rasti i do pet posto



ZAGREB  Sindikati zaposlenih u javnom sektoru i državnoj upravi u svojim pregovorima oko povećanja osnovice za izračuna plaća i povećanja koeficijenata i dodataka sigurno nisu na umu imali položaj umirovljenika, ali ono što su izborili za sebe moglo bi u konačnici značiti i jedno od većih povećanja mirovina u posljednjih desetak godina.


Rast plaća u javnom sektoru utjecat će sigurno na rast bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj, a samim time u rotirajućoj formuli utječe i na postotak za koji se povećavaju, odnosno usklađuju mirovine. Rast plaća u javnom sektoru koji je Vlada posljednjih tjedana, što kroz rast osnovice od ukupno 6,12 posto što kroz rast koeficijenata dogovorila s javnim sektorom posebice će se osjetiti na rastu mirovina u 2021. godini, jer će se kumulirati rast plaća u zadnjih šest mjeseci 2020. godine.


Trošak mirovina


U Ministarstvu financija kažu da će povećanje plaća u javnom sektoru imati dodatni utjecaj na predviđeni rast mirovina kojeg su ukalkulirali u proračun, ali s obzirom na to da jučer još nisu bili završeni svi pregovori nismo doznali o kolikom iznosu se radi. Veće koeficijente već traže i policajci i pravosudni policajci i carinici te svi oni prijete štrajkom ako ih ne dobiju.




Ipak, ekonomski analitičar Željko Lovrinčević, uz ogradu da se ne zna koliki će biti rast potrošačkih cijena, jer i one ulaze u formulu za izračun stope povećanja mirovina kaže da bi u sljedećoj godini rast mirovina mogao biti blago povećan u odnosu na dosadašnje stope, ali da bi u 2021. godini trebao biti znatno veći. U rujnu ove godine stopa rasta mirovina bila je 2,44 posto, a Lovrinčević procjenjuje da bi u 2021. godini ta stopa mogla biti i pet posto.


Željko Lovrinčević / NL arhiva


Željko Lovrinčević / NL arhiva



U siječnju 2021. godine plaće će u javnom sektoru biti za deset posto veće nego u siječnju 2020. godine. Ne znamo još kako će se dogodine kretati plaće u privatnom sektoru, ali povećanje plaća u javnom sektoru, koji opet postaje privlačniji radnicima, mogle bi stvoriti i pritisak za rast plaća u privatnom sektoru. Na kraju bi rast plaća u sljedećoj godini mogao biti i sedam do osam posto i one će imati jači utjecaj na izračun stope usklađivanja nego potrošačke cijene, jer je to povoljnije za umirovljenike, pa bi mirovine mogle rasti i do pet posto, što baš i nije uobičajeno, kaže Lovrinčević. On napominje da će u tom slučaju trošak mirovina u toj jednoj godini porasti za čak 2, 2 milijarde kuna. Vlada je u proračunu za sljedeću godinu predvidjela da će joj za isplatu mirovina trebati 42,5 milijarde kuna, što znači da bi taj trošak već u 2021. godini mogao skoro dosegnuti 45 milijardi kuna.


Analiza koeficijenata


Uz to u 2021. godini trošak isplate plaća u javnom sektoru porast će za oko tri milijarde kuna, napominje Lovrinčević, pa će tako nova Vlada u 2021. godini imati dodatnih šest i pol milijardi troškova koji postaju trajni.


– To bi moglo u budućnosti biti problematično za nastojanja Hrvatske da uđe u eurozonu jer je to trajni trošak, ako neke druge Vlade opet ne budu mijenjale koeficijente i formule za usklađivanje. Ako se na valu rasta ne uđe u eurozonu, pitanje je što će biti kasnije, jer za ovaj trajni trošak trebamo rast od oko tri posto, a pitanje je hoće li ga biti, upozorava Lovrinčević. Dodaje i da se zamke skrivaju i u analizi koeficijenata, jer su svi koji su izborili njihov rast uvjereni da će revizija krenuti od tih postotaka kao minimuma.Koeficijenti odražavaju složenost poslova, i sigurno će negdje rasti, ali će kod nekih zanimanja morati i padati, a bojim se da nitko nije na to spreman, i da će, ako Vlada ostane kod revizije to biti predmet potencijalnih sudskih sporova, prognozira Lovrinčević.