Šef saborskog odbora

RANKO OSTOJIĆ ‘Vlada nema nikakvu politiku ni strategiju za problem ilegalnih migranata’

Zlatko Crnčec

Zaključci bez efekta – Ranko Ostojić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Zaključci bez efekta – Ranko Ostojić / Snimio Denis LOVROVIĆ

 Svih deset preživjelih migranata iz nesreće  kod Drežnice izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom i sada su u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu



ZAGREB Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) izjavio je jučer za naš list da Vlada Andreja Plenkovića »nema ni politiku ni strategiju« za problem ilegalnih migranata, te da tek »odrađuju plan koji su dobili od EU svjesni svih posljedica i mogućih incidenata«. Odgovarajući na pitanje namjerava li o ovom problemu sazvati posebnu sjednicu Odbora kojem je na čelu, Ostojić je podsjetio da je u proljeće ove godine održana tematska sjednica koja nije rezultirala nekim prevelikim rezultatima.


– Već smo imali u na istu temu sjednicu zajedno s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović. I rezultat su zaključci koji očito nemaju efekta da bi ih se MUP pridržavao. Podsjetio bih i da je vladajuća većina odbila i zaključak da Sabor usvoji migacijsku politiku, rekao je Ostojić.


Uskraćena zaštita


Iako su mediji puni napisa o sve većem broju migranata kojoj u Hrvatsku prelaze iz BiH pažnju javnosti pruvukla je tragedija koja se dogodila prošlog vikenda kada su poginula dva migranata na koje se u šumi u blizini Drežnice kod zaseoka Tomići srušila kamena gromada zbog odrona zemljišta.




– Ovaj tragičan događaj jedan je od mnogih koji su se mogli izbjeći da postoje legalni i sigurni putevi i da hrvatske i europske vlasti izbjeglicama solidarno i sukladno zakonima omogućuju pristup mehanizmima zaštite. Godinama već upozoravamo na tragične posljedice koje izbjeglice trpe zbog zatvaranja granica. Koliko je još izgubljenih života na Mediteranu, u rijekama, po šumama, brdima i poljima potrebno kako bi Europa otvorila sigurne puteve za izbjeglice, rekla je članica Centra za mirovne studije Sara Kekuš.


Dodaje da situacija koja se trenutno događa s ilegalnim migrantima nije nikakva novost jer se slične stvari događaju već dvije godine.


– Izbjeglicama se onemogućilo da do sigurnosti dođu na legalan način. Ne mogu zaštitu zatražiti na granici, a ona im se konstantno uskraćuje i kada su zatečeni u dubini teritorija, rekla je Kekuš. Dodala je da suprotno onome što se često navodi u medijima broj izbjeglica koji idu prema Europi pada već dvije godine.


– Na primjer on je i ove i u drugoj polovini 2017. bio manji nego u istim razdobljima 2016. Oni koji govore o porastu broja izbjeglica to rade, jer ih žele prikazati kao prijetnju koja se nadvila nd Europom, rekla je Kekuš. Dodala je da postoji sve više prigovora na postupanje hrvatske policije prema migrantima, od maltretiranja migranata i oduzimanja privatnih stvari pa do ignoriranje sporazuma o readmisiji sa susjednim zemljama, odnosno česte prakse protjerivanja bez provođenja postupaka predviđenih zakonom.


Osobna odgovornost


– Ne dozvoljava im se pristup sustavu azila. Kada im pošaljemo upit za neki konkretan slučaj odgovor je uvijek isti. MUP tvrdi da su te priče neutemeljene i da je sve bilo napravljeno prema propisima. Ako se negdje i prizna da je bilo nepravilnosti onda se sve svaljuje na nečiju osobnu odgovornost, odnosno inzistira se na tome da se radi o individualnim slučajevima, rekla je Kekuš.


Načelnik PU Karlovačke Darko Bratić jučer je na presici rekao da su stradali migranti alžirski državljani. Svih deset preživjelih migranata izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, te da su prepraćeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu.