Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Ispis članka: Prvi jesenski vikend opravdao je svoj naziv. Vakula otkrio što nas čeka u idućih par mjeseci - Novi List

NoviList.hr

Prvi jesenski vikend opravdao je svoj naziv. Vakula otkrio što nas čeka u idućih par mjeseci

Topla jesen?

3. rujan 2018 06:55

Napisao: P. N.

Osim promjenljivog, i u odnosu na nedjelju - manje toplog ponedjeljka, s mjestimičnom povremenom kišom, podjednako će vrijeme biti i u utorak, a od srijede ponovno toplije

Ilustracija Marko Gracin

Prvi rujanski vikend u većini je Hrvatske opravdao naziv i prvog jesenskog, a količina oborine prva dva rujanska dana ponegdje je bila već veća od polovine prosjeka cijeloga rujna.

I na prvi dan školske godine mnogima će dobro doći kišobran ili kabanica, a nekima vjerojatno i dugi rukavi. No, ne spremajte ni kratke jer u nastavku će rujna biti i iznadprosječne topline, piše za HRT meteorolog Zoran Vakula.

Osim promjenljivog, i u odnosu na nedjelju - manje toplog ponedjeljka, s mjestimičnom povremenom kišom, podjednako će vrijeme biti i u utorak, a od srijede ponovno toplije, uz više sunčanih sati, premda posvuda ne i suho. 

Na podjednaki ugođaj - relativne topline i mjestimičnog viška oborine, prema trenutačnim se dugoročnim prognozama valja pripremiti ne samo sljedećih dana, nego i sljedećih tjedana i mjeseci.

Povećana je vjerojatnost da će i srednja sezonska temperatura, a i svakog od sljedeća tri mjeseca u većini Hrvatske biti barem malo viša od prosjeka, a podjednaka je prognoza i ukupne sezonske količine oborine za Jadran i područja uz njega, dok je u sjevernijim krajevima vjerojatnost odstupanja od prosjeka znatno manja.

Naravno, promjene su moguće jer ove godine prognoze po sezonama i mjesecima nisu pouzdane kao inače - sjetimo se samo hladnoće ožujka i posebice veljače, prije koje su dugoročne prognoze davala povećanu vjerojatnost iznadprosječne topline.

No, za ljeto su se pokazale jako dobre, posebice za temperaturu.

U očekivanju službenih ocjena klimatologa DHMZ-a, iz preliminarnih analiza može se zaključiti kako je i ovo ljeto bilo iznadprosječno toplo, čak uglavnom "vrlo toplo" i "ekstremno toplo" u odnosu na klimatološke srednjake iz razdoblja 1961. - 1990. godina, prema kojem se još službeno uspoređuje, dok su ocjene raspršenije od "normalno" do "vrlo toplo" prema novijem klimatološkom razdoblju, od 1981. do 2010. godine, piše HRT.