Pirangate

Premijer odgovorio EK-u: Arbitražni sporazum o granici sa Slovenijom ne postoji

Hina

To je bila jedna od tema razgovora Milanovića i britanskog premijera Davida Camerona kojemu, po Milanoviću, također smeta kada se EK bavi nečim što joj nije posao.»Taj sporazum je propao zauvijek, on je kompromitiran, Hrvatski sabor ga je jednoglasno odbacio, on za nas više ne postoji«, izjavio je Milanović hrvatskim novinarima nakon razgovora s Cameronom. »Mislim da to Britanci jako dobro razumiju i oni su nam s Amerikancima davali podršku«, dodao je Milanović



LONDON –  Arbitražni sporazum o granici sa Slovenijom više ne postoji, poručio je u četvrtak hrvatski premijer Zoran Milanović Europskoj komisiji i rekao da za taj stav ima potporu SAD-a i Velike Britanije.


EK je poslala pismo hrvatskoj i slovenskoj vladi u kojem ih poziva da nađu rješenje za granični spor i ističe da je dobar put za to arbitraža iz koje se Hrvatska povukla pošto ju je kompromitirala slovenska strana.


To je bila jedna od tema razgovora Milanovića i britanskog premijera Davida Camerona kojemu, po Milanoviću, također smeta kada se EK bavi nečim što joj nije posao.»Taj sporazum je propao zauvijek, on je kompromitiran, Hrvatski sabor ga je jednoglasno odbacio, on za nas više ne postoji«, izjavio je Milanović hrvatskim novinarima nakon razgovora s Cameronom.




»Mislim da to Britanci jako dobro razumiju i oni su nam s Amerikancima davali podršku«, dodao je Milanović.


Po njegovim riječima, EK-u je »pristojno odgovorio« na pismo i podsjetio da Hrvatska nudi druge pravne načine civiliziranog rješavanja sporova.»Primio sam pismo, pristojno na njega odgovorio, složio se s navodom da to nije posao EK-a i ponovio našu spremnost da izađemo pred neko drugo etablirano sudište«, rekao je Milanović.


»Arbitražna komisija je kompromitirana, ljudi koji su dali ostavke su počinili neka kaznena djela. To je bilo namjerno, svjesno, zlonamjerno djelovanje. Nakon toga vratit se u isti sastav, teško«, ponovio je stav hrvatska vlade.


Hrvatski sabor je krajem srpnja jednoglasno izglasao izlazak iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom, nakon što je izbio skandal kada je otkriveno kako su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.


Sekolec je dao ostavku nakon tog otkrića, a hrvatski član arbitražnog suda Budislav Vukas odstupio je nakon što se Hrvatska povukla iz takve kompromitirane arbitraže.Prije nekoliko dana predsjednik suda Gilbert Guillaume imenovao je Norvežanina Rolfa Einara Fifea slovenskim predstavnikom u arbitraži, a Švicarca Nicolasa Michela hrvatskim članom.


Sud je odlučio imenovati suce nakon što Hrvatska i Slovenija nisu u zadanom roku predložile zamjene za hrvatskog i slovenskog arbitra Budislava Vukasa i Ronnya Abrahama, kojeg je slovenska strana prvotno imenovala nakon Sekolca, ali je i on potom ubrzo odstupio.