Slučaj Culej

Premijer očito ne nadzire cijeli saborski klub: HDZ-ova desnica uputila poruku nezadovoljstva Plenkovićem

Dražen Ciglenečki

Plenković je inzistirao da se Stevi Culeju skine imunitet – Andrej Plenković i Tomislav Klarić / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Plenković je inzistirao da se Stevi Culeju skine imunitet – Andrej Plenković i Tomislav Klarić / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Neposlušnicima je Plenković navodno prijetio da na idućim parlamentarnim izborima neće biti na listi ako ponove sličnu pogrešku. Svjedoci tvrde da je na sastanku Kluba HDZ-a bio oštar kao nikad dosad, tražeći da se realizira stranačka odluka



ZAGREB – Stevi Culeju je 19. veljače u Saboru skinut zastupnički imunitet, a rasprava koje je tome prethodila trajala je šest minuta i 48 sekundi. Kad je u petak opet trebalo odobriti nastavak kaznenog postupka protiv HDZ-ovog zastupnika, rasprava se, zajedno s polusatnom stankom, oduljila na puna dva sata.


Taj podatak, možda i više nego rezultati glasovanja, u oba slučaja ilustrira promjenu koja se u HDZ-u dogodila u manje od godinu dana. Prije devet mjeseci, 97 zastupnika podržalo je zahtjev vukovarskog Općinskog suda protiv Culeja, pet ih je bilo protiv, među njima i HDZ-ovci Željko Dilber, Željko Glasnović, Damir Krstičević i Anđelko Stričak, a 13 suzdržanih, od kojih su HDZ-ovci bili Josip Đakić, Željko Fiolić, Josip Križanić, Ivan Šipić i Antun Vidaković. U petak je za skidanje Culejovog imuniteta glasovalo 77 zastupnika, devet ih je bilo protiv, iz HDZ-a samo Stričak, te osam suzdržanih, HDZ-ovci Križanić, Vesna Bedeković, Mladen Karlić, Tomislav Klarić i Antun Kliman. Dakle, sada je ukupno šest zastupnika HDZ-a bilo protiv i suzdržano, a prvi put je takvih bilo devet.


Otvorena pobuna


Međutim, 19. veljače je Culej u rutinskoj proceduri ostao bez imuniteta i nitko se nije bavio zastupnicima koji su se tome usprotivili, a u petak je u HDZ-ovom klubu došlo do otvorene pobune, koju je morao smirivati i Andrej Plenković, ali nije u potpunosti uspio. Nisu samo nabrojeni odbili poslušati Plenkovića koji je inzistirao da se Culeju skine imunitet, pet, šest zastupnika HDZ-a nije uopće željelo sudjelovati u glasovanju o tome: Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Blaženko Boban, Petar Škorić, Ivan Šipić…




– Ovo je nesumnjivo bila poruka HDZ-ove desnice Plenkoviću. Nema to veze s Culejom. Najbolje to pokazuje činjenica da je, dok je predsjednik stranke bio Tomislav Karamarko, bez ikakvih poteškoća izglasano da mu se skine imunitet, ocjenjuje jedan HDZ-ov dužnosnik koji nema rezervi prema Plenkoviću.


Po svemu sudeći i premijer je došao do zaključka da u Klubu raste nezadovoljstvo njegovom politikom i zato je odmah u petak navečer pozvao u Banske dvore dio HDZ-ovaca koji nisu slijedili njegovu uputu u vezi s glasovanjem o Culeju. Navodno im je čak prijetio da na idućim parlamentarnim izborima neće biti na listi ako ponove sličnu pogrešku.



Zlatko Hasanbegović nije u petak glasovao o Culeju, ali nije kasnije bio na »ribanju« kod Plenkovića.


– Vodio sam djecu na atletiku, rekao nam je jučer. Niti je u međuvremenu, kaže, razgovarao s premijerom. Hasanbegović je bio u dvorani kad se raspravljalo o prijedlogu da se Culeju skine imunitet, međutim, nakon stanke se nije vratio.


– Znam da Sabor uvijek odobri zahtjev suda ili državnog odvjetništva, formalno je to ispravno, ali kad je Culej progovorio onako emotivno, više je zastupnika, među njima i ja, odlučilo da neće glasovati za skidanje imuniteta. Zato nisam pristupio glasovanju, to je bio moj stav, naglašava Hasanbegović.



A ništa nije sugeriralo da bi Culejov imunitet mogao dovesti do prijepora u HDZ-u. Saborska je praksa da se odobri vođenje kaznenog postupaka protiv zastupnika kad to traži neka pravosudna institucija. MIP je stoga 16. studenog jednoglasno predložio da se Culeju skine imunitet, jer ga je ponovno stekao na nedavnim parlamentarnim izborima, a traje mu proces zbog razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru. Prošlog ponedjeljka Klub HDZ-a potvrdio je tu odluku i malo tko je tada mogao anticipirati kaotične događaje u Klubu HDZ-a kad ta točka dođe na glasovanje u sabornicu. Nakon što je, međutim, Culej u petak održao emocionalan govor, apelirajući na zastupnike da mu skinu imunitet, ali i pozivajući na micanje ploča s ćirilicom koje nisu razbijene, uz optužbe na račun Milanovićeve Vlade koja ih je postavila u Vukovaru, u HDZ-ovom dijelu sabornice došlo je do komešanja.


“Podružnica” Stožera


Odjednom je više zastupnika počelo govoriti da neće glasovati za skidanje imuniteta, a neki su, poput Miroslava Tuđmana i Tomislava Klarića, javljajući se za riječ, isticali da bi na Culejovom mjestu i sami u Vukovaru napravili isto. U tim je trenucima izgledalo kao da je HDZ tek podružnica vukovarskog Stožera za borbu protiv ćirilice. Shvaćajući ozbiljnost situacije, Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a, zatražio je petominutnu stanku za dogovor sa svojima što dalje. Ali, ubrzo je iz HDZ-a stigao zahtjev za dodatnih 20 minuta. U Sabor je, naime, dotrčao premijer Plenković kako bi uredovao na licu mjesta. Održao je sastanak s glavnim HDZ-ovcima u parlamentu, na kojem su bili i Culej i neki od bundžija. Svjedoci tvrde da je Plenković bio oštar kao nikad dosad, tražeći da se realizira stranačka odluka. No, ishod glasovanja pokazao je da premijer ne nadzire cijeli Klub HDZ-a.


– Jasno je, imamo problem, u HDZ-u postoji desnica koja ne podržava Plenkovićevu politiku. Ona nije homogena, jer ti se ljudi baš ne vole međusobno, i nema još vođu, ali je tu. Plenković sada zna da se u Hrvatskoj ne vodi politika kao u Bruxellesu, da dogovor ne znači puno i da je pojedinim ljudima stalno potrebno »zavrtati ruku«, analizirao je jedan HDZ-ov zastupnik nastajanje u stranci desne frakcije koja se distancira prema Plenkoviću.