Poticanje proizvodnje struje od sunca, vjetra i biomase

Porast naknade: Na računu za struju do kraja godine 30-ak kuna za obnovljive izvore

Bojana Mrvoš Pavić

NL arhiva

NL arhiva

Bivša Vlada naknadu nije htjela povećavati, no sada će to biti neizbježno jer u sustav mora biti priključeno sve više pogona na sunce, vjetar i druge izvore



ZAGREB  Unatoč tome što je cijena električne energije na tržištu već neko vrijeme niska, računi za struju krajem ove godine će neminovno rasti zbog naknade koju plaćamo za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora – sunca i vjetra, biomase i drugih.


Trenutačno ta poticajna naknada, iskazana na računima, iznosi 4,4 lipe (s uključenim PDV-om) po potrošenom kilovatsatu, no kako će u sustavu biti sve više elektrana na obnovljive izvora energije čiju proizvodnju država potiče, naknada će morati rasti do, procjenjuju energetičari, 12,5 lipa po kWh. Nije poznato hoće li naknada toliko porasti već ove godine, odjednom, ili postupno, kroz naredne tri, četiri godine, no dio poskupljenja sigurno treba očekivati.


Svakog listopada država donosi odluku o iznosu te naknade i za očekivati je da će ona ovog listopada rasti na barem, s uključenim PDV-om, 6,25 lipa po kWh. To znači da će, na primjeru prosječnog kućanstva s potrošnjom od tri tisuće kilovatsati godišnje, naknada sa sadašnje 132 kune na godinu porasti na 187 kuna, a kad poskupi i triput više u odnosu na sadašnju, godišnje će prosječno kućanstvo za proizvodnju iz obnovljivih izvora izdvajati 375 kuna, odnosno tridesetak kuna na mjesec.




O nužnosti podizanja ove naknade govori se od prošle godine, i makar je već tada bilo jasno da će već u ovoj godini pofaliti novaca za poticanje »obnovljivaca«, bivša Vlada pred izbore naknadu nije htjela povećavati. Ove godine to će biti neizbježno, budući da da će u elektroenergetski sustav morati biti priključivano sve više pogona na sunce, vjetar i druge izvore.


Hrvatska trenutačno iz obnovljivih izvora zadovoljava oko osam posto svoje bruto potrošnje, a procjenjuje se da će 2020. godine to porasti na 15 do 18,5 posto. Kako je na ovih dana održanom energetskom forumu u Zagrebu istaknuo Ranko Gojić sa splitskog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, postojeća naknada za poticanje »obnovljivaca« zato će sa sadašnje 3,5 lipe po kilovatsatu (ne uključujući PDV) morati rasti na deset lipa, inače neće biti dovoljno novaca za poticaje. Samo je pitanje hoće li naknada toliko rasti odjednom, već ove godine, ili će se Vlada ipak odlučiti na njeno postupno povećanje.