O HVIDRA-i - ništa

Plenković o istupu HVIDRA-e: Temu Pupovac smo apsolvirali! Naš smjer zdrav je i koristan za hrvatsko društvo

Hina

foto: REUTERS/Yves Herman

foto: REUTERS/Yves Herman

Novinari su premijera pitali doživljava li kao pritisak to što se zastupnici iz Kluba zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nisu u petak pojavili na glasovanju u Hrvatskom saboru, a on je rekao da sve što se bitno trebalo izglasati, izglasalo se u petak. "Nije to bilo tako dramatično, nisam ni primijetio da se to događa", rekao je.



VELIKA GORICA – Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je za nove istupe HVIDRA-e oko Pupovca rekao da se neće pretvoriti u komentatora niti tuđih intervjua niti tuđih priopćenja.


Poručio je da u Vladi i HDZ-u vode razumnu, racionalnu, odgovornu politiku koja u svim segmentima ostvaruje dobre rezultate, i da će to raditi i u budućnosti.


Za nove istupe HVIDRA-e oko Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, koalicijskog partnera, rekao je da ih ne doživljava kao napad na sebe i kao pokušaj destabilizacije HDZ-a i načina na koji vodi stranku i Vladu.




Glavni odbor HVIDR-e u ponedjeljak je ponovno pozvao državne institucije da istraže djelovanje Pupovca, jer drži da kontinuirano krši zakone, Ustav i Deklaraciju o Domovinskom ratu, nazvavši ga deklariranim mrziteljem Hrvatske.


“Mislim da smo tu temu apsolvirali – parlamentarna većina je stabilna, imamo zadaće koje trebamo rješavati…politiku koju vodimo je na dobrobit hrvatskoga društva, rješavanja otvorenih pitanja, gledanja prema naprijed, traženja istine, poštivanja….Dakle, rijetko je koja Vlada učinila ovoliko i za prava hrvatskih branitelja, hrvatskih vojnika, hrvatskih policajaca i za dignitet Domovinskog rata”, istaknuo je Plenković.


“Dakle, ako postoji ijedan faktor koji je zaokružen, od nove Strategije nacionalne sigurnosti, sustava Domovinske sigurnosti, unaprjeđenja u svim segmentima, bolje koordinacije – mislim da smo mi tu sve ono što smo rekli da ćemo učiniti – realizirali. Prema tome, s te strane ne vidim niti mikroskopski prostor za neki bilo kakav oblik nezadovoljstva”, rekao je premijer. A što se tiče politike, poručio je:


“Politiku vodimo uvjereni da je ona dobra ovakva kakva je, ovaj smjer, zdrava i korisna za hrvatsko društvo, a ja bih rekao i jako dobra i za položaj hrvatske manjine u Srbiji..”, rekao je premijer Plenković.


Novinari su premijera pitali doživljava li kao pritisak to što se zastupnici iz Kluba zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nisu u petak pojavili na glasovanju u Hrvatskom saboru, a on je rekao da sve što se bitno trebalo izglasati, izglasalo se u petak. “Nije to bilo tako dramatično, nisam ni primijetio da se to događa”, rekao je.


Plenković: Nema sumnje da će se Spomenik Domovini realizirati


Plenković je poručio da će se Spomenik Domovini realizirati i da u to nema sumnje odgovarajući na pitanje zašto misli da će mu Bandić biti pouzdan partner i da će se izgraditi Spomenik Domovini kad je prošlo 13 godina od kada je i bivši premijer Ivo Sanader osnovao povjerenstvo za izgradnju tog spomenika.


“Danas smo bili na početku radova. Projekt koji je osmislio profesor Fabijanić mislim da je jako dobar… Mislim da je lokacija izvanredna, to ćemo napraviti u godinu i pol. Imali smo otvaranje spomenika predsjedniku Tuđmanu, koji je 50 metara od ove lokacije, u prosincu je dovršetak najvećeg dijela Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja će biti centar aktivnosti hrvatske Vlade i resora u vrijeme našeg predsjedanja (Vijećem EU), imat ćemo Spomenik Domovini. To su ozbiljni i veliki koraci u unaprjeđenju – i simboličkom i infrastrukturnom – samoga srca grada Zagreba koji povezuju i Donji grad i Trnje gdje se to nalazi prema Novom Zagrebu”, rekao je.


Na pitanje vidi li nešto problematično u tome što Bandića oko gradnje Spomenika Domovini prati dosta “repova”, spominje se da će mu neke radove opet izvoditi kumovi, a dubiozna je i cijena jer stalno raste, Plenković je odgovorio da je to projekt Grada Zagreba, pa prema tome on tu ne ulazi u detalje niti tehnike niti javne nabave niti izbora izvođača. Poručio je da bi svima trebalo biti drago da ćemo imati Spomenik Domovini, primjeren, na odličnoj lokaciji.